× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο από τη βελγική Δικαιοσύνη

Την άρση ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου ο πρώην Επίτροπος να δώσει εξηγήσεις στη βελγική Δικαιοσύνη ζητά με ένταλμα σύλληψης η βελγική Δικαιοσύνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2026

Ένταλμα σύλληψης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο από τη βελγική Δικαιοσύνη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗
Την άρση ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου ο πρώην Επίτροπος να δώσει εξηγήσεις στη βελγική Δικαιοσύνη ζητά με ένταλμα σύλληψης η βελγική Δικαιοσύνη.

Την άρση ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου ο πρώην Επίτροπος να δώσει εξηγήσεις στη βελγική Δικαιοσύνη ζητά με ένταλμα σύλληψης η βελγική Δικαιοσύνη. Ο πρώην Επίτροπος συμμετείχε σε ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate, για το οποίο είχε προφυλακιστεί η Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, το ένταλμα δεν έχει εκτελεστεί, καθώς, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του κ. Αβραμόπουλου, απαιτείται προηγουμένως η άρση της βουλευτικής του ασυλίας από τη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά: Την άρση ασυλίας του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου και νυν βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου ζητά με ένταλμα σύλληψης που έχει αποστείλει στις ελληνικές Αρχές η βελγική Δικαιοσύνη.

Το αίτημα δικαστικής συνδρομής αφορά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο για φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα, το οποίο έχει φθάσει στον Άρειο Πάγο, αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να αποφανθεί για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί το ένταλμα.

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2022, γνωστό ως «Qatargate». Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η μη κυβερνητική οργάνωση Fight Impunity, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετείχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε λάβει χρηματοδότηση από το Κατάρ.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο ότι είχε λάβει αμοιβές ύψους 60.000 ευρώ από τη Fight Impunity κατά το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Παράλληλα, είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από τη θέση του επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δ. Αβραμόπουλου

«Μου περιήλθε η πληροφορία από δημοσιογράφους ότι φέρεται να έχει σταλεί έγγραφο από τις βελγικές αρχές προς τις ελληνικές, στο οποίο επιχειρείται, χωρίς καμία βάση, η σύνδεση του ονόματός μου με την υπόθεση Fight Impunity.

Η υπόθεση αυτή δεν με αφορούσε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα που επιχειρήθηκε να συνδεθεί με το όνομά μου έχει κλείσει εδώ και τρία χρόνια, με πλήρη θεσμική διαφάνεια και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν απόφασης υπογεγραμμένης από την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity, μαζί με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ήταν απολύτως νόμιμη, ελεγμένη, εγκεκριμένη, δηλωμένη και φορολογημένη.

Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή μου, άμεση ή έμμεση, σε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Κάθε προσπάθεια επαναφοράς του θέματος από τις βελγικές αρχές και εμπλοκής του ονόματός μου σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά το Fight Impunity, είτε μέσω αβάσιμων αναφορών είτε μέσω διαστρέβλωσης πραγματικών περιστατικών, είναι αυθαίρετη, απαράδεκτη, ύποπτη και θα αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο.

Παρότι πρόκειται για ένα απολύτως αβάσιμο ζήτημα, δηλώνω ευθέως ότι δεν πρόκειται να κάνω χρήση οποιασδήποτε βουλευτικής ασυλίας. Αντιθέτως, θα αποταθώ ο ίδιος στην ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας να ερευνηθεί πλήρως το θέμα και να αποφανθεί.»

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2022 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωνε σχετικά:

«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες.

Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική.

Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν.

Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020.

Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό: 3.750€)

Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση.

Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει.

Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ερωτήματα Βαλσαμίδη για τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Λέσβο

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυναμική» επισημαίνει ότι το έργο καθαρισμού χειμάρρων προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί και θέτει ζήτημα για το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων
Ερωτήματα Βαλσαμίδη για τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Προς την Σκάλα Ερεσού με νέο δρόμο 2,14 εκατ. ευρώ

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση και συντήρηση του οδικού τμήματος από τη διακλάδωση Ερεσού προς Σίγρι έως τη Σκάλα Ερεσού – Στο προσκήνιο η οδική ασφάλεια, η συντήρηση του δρόμου Μεσοτόπου–Ερεσού και η νέα σύνδεση Ερεσού–Σιγρίου μέσω Τσιχλιώντας
Προς την Σκάλα Ερεσού με νέο δρόμο 2,14 εκατ. ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παλλεσβιακός Φορέας προς ΥΠΑΑΤ «Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τα χρήματα που τους υποσχεθήκατε»

Παρέμβαση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των ζωοτροφών και την αποζημίωση του κατεστραμμένου γάλακτος - «Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής σε αόριστες διαβεβαιώσεις»
Παλλεσβιακός Φορέας προς ΥΠΑΑΤ «Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τα χρήματα που τους υποσχεθήκατε»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επτά μήνες μετά, μηδέν ευρώ στους παραγωγούς»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής καταγγέλλει ότι δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις για κατεστραμμένο γάλα και ζωοτροφές, ούτε ενίσχυση στους συνεταιρισμούς
«Επτά μήνες μετά, μηδέν ευρώ στους παραγωγούς»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι της Λέσβου στις 21 Οκτωβρίου

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης - Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ακρίβεια, η Υγεία, οι μετακινήσεις και η λειτουργία του ΕΦΚΑ
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι της Λέσβου στις 21 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου περιμένουν τις ενισχύσεις για τις ζωοτροφές

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα ζητά απαντήσεις καθώς, έως το πρωί της 15ης Οκτωβρίου δεν είχαν πιστωθεί χρήματα στους δικαιούχους για τις ζωοτροφές
Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου περιμένουν τις ενισχύσεις για τις ζωοτροφές
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.000 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο για τη Γιορτή Κάστανου

Αυξημένη τουριστική κίνηση αναμένεται από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, με επίκεντρο την Αγιάσο και τη μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή του χωριού
2.000 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο για τη Γιορτή Κάστανου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο μικροσκόπιο τα ρέματα που απειλούν με πλημμύρα τη Λήμνο

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προωθεί σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας , με επτά περιοχές στο μικροσκόπιο και έμφαση στη Μύρινα
Στο μικροσκόπιο τα ρέματα που απειλούν με πλημμύρα τη Λήμνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τις εξαγγελίες στο ΦΕΚ για το πάρκινγκ της Μυτιλήνης

Οι διαπραγματεύσεις επί δημοτικής αρχής Χριστόφα οδηγούν σε νομοθετική ρύθμιση για τμήμα της έκτασης -Το νέο ΦΕΚ ρυθμίζει τη χρήση τμήματος της έκτασης της ΕΤΑΔ με ετήσιο αντάλλαγμα 25.000 ευρώ – Ακολουθεί η συμφωνία για τη διάρκεια και τους όρους χρήσης.
Από τις εξαγγελίες στο ΦΕΚ για το πάρκινγκ της Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναλαμβάνουν νέοι αναπληρωτές στα σχολεία της Λέσβου

16 νέοι αναπληρωτές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου - Παραμένουν κενά, στο τέλος Οκτωβρίου η Γ΄ φάση προσλήψεων
Αναλαμβάνουν νέοι αναπληρωτές στα σχολεία της Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι αυξήσεις του «Θαλασσίτη» πέρασαν ήδη στα μεταφορικά της Λέσβου

Αναπροσαρμογές σε δέματα και παλέτες από τη Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη αύξηση των ναύλων – Από 60 στα 70 ευρώ η μεταφορά παλέτας και έως 8 ευρώ το δέμα – Επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι το αυξημένο θαλάσσιο κόστος θα περάσει στην αγορά
Οι αυξήσεις του «Θαλασσίτη» πέρασαν ήδη στα μεταφορικά της Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φως ξανά τα βράδια στο Πανελλήνιο

Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε δεκτό το αίτημα να παραμένει φωτισμένος ο χώρος του καφενείου, αλλάζοντας τη νυχτερινή εικόνα στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Φως ξανά τα βράδια στο Πανελλήνιο