× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Μόρια «τρέχουν» κρούσματα και δεν εισακούγεται ο Ιατρικός Σύλλογος

Επανέρχεται με προτάσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2020

Στη Μόρια «τρέχουν» κρούσματα και δεν εισακούγεται ο Ιατρικός Σύλλογος
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου μπροστά στην καθημερινή αύξηση των θετικών περιστατικών στο ΚΥΤ Μoριας κρούει ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέτει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους πρόσφυγες  αλλά και γενικότερα στον πληθυσμό του νησιού:

«Πρέπει όμως να επισημάνουμε –δυστυχώς- ότι οι προτάσεις που επανειλημμένα καταθέσαμε μέχρι τώρα, παρά την ομόφωνη αποδοχή από όλους τους φορείς , ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Και ο Ιατρικός Σύλλογος  - ο καθ΄ υλην αρμόδιος σύμβουλος για την περιφρούρηση της υγείας του λαού - δεν καλείται ούτε στις συσκέψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι μεγάλες και οι στιγμές κρίσιμες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο νησί μας προτείνει :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαραίτητη βάση για κάθε συζήτηση αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η επάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί. Επομένως άμεση είναι η ανάγκη πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο και στα ΚΥ του νησιού για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια. Επισημαίνουμε επιπλέον ότι κρίσιμος παράγοντας και κριτήριο για την ικανότητα ανταπόκρισης του συστήματος είναι ο ενεργός αριθμός κλινών ΜΕΘ και σε αυτόν τον τομέα οι δυο κλίνες της δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχος ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει, με αποτέλεσμα για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας, να αναγκάζεται το νοσοκομείο να διακομίζει διασωληνομένους ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Ταχύτατη στελέχωση και λειτουργία της δομής 62 κλινών  που χορήγησε η Ολλανδική κυβέρνηση. Η στελέχωση και λειτουργία να γίνει με ευθύνη του ΕΟΔΥ και με προτίμηση στους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου , προτείνει την άμεση έναρξη λειτουργίας ενός τμήματος που είναι έτοιμο με 26 κρεβάτια και σταδιακά (αλλά πολύ σύντομα) να αναπτυχτεί όλη η δομή. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης να προχωρήσει άμεσα τις εργασίες για την ολοκλήρωση και του υπόλοιπου τμήματος. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου απευθύνει έκκληση και στους ιδιώτες γιατρούς του τόπου μας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να λειτουργήσει άμεσα αυτή η δομή.

Είναι επιβεβλημένη η 12ωρη λειτουργία των ιατρειών του κεντρικού χώρου διαλογής των περιστατικών, (triage) η οποία θα πρέπει τώρα να λειτουργεί μόνο για διαλογή των ύποπτων περιστατικών , σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και κάτω από την εποπτεία του ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον χώρο αυτό να λαμβάνονται και τα τεστ,  αν κρίνεται απαραίτητο , εκεί θα αποφασίζεται αν κάποιος θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο , την δομή Ολλανδών ή σε χώρο καραντίνας. Ειδικότερα θεωρούμε απαραίτητο να λαμβάνεται τεστ από κάθε ασθενή που παραπέμπεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο ( ιδιαίτερα σε εγκύους) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο προσωπικό του νοσοκομείου από τα φαινομενικά «αθώα» περιστατικά.

Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργεί ένα πολύ σημαντικό φίλτρο των περιστατικών και θα ανασχεθει η μεγάλη επιβάρυνση του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου. Εντος του χώρου του ΚΥΤ,  σ αυτές τις περιστάσεις θα πρέπει να λειτουργούν μόνο τα επείγοντα από τους γιατρούς του ΕΟΔΥ όπως και το ιατρείο των ανηλίκων.

Επίσης , άμεση πρέπει να είναι η απομάκρυνση των ευάλωτων  ομάδων από το ΚΥΤ για να μην έχουμε απώλειες ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αναγκαίο – όπως έχουμε ξανά τονίσει- να λειτουργήσει μηχάνημα για μοριακά τεστ στον χώρο του ΚΥΤ ώστε να μην επιβαρύνεται με επιπλέον εργασία το ΤΕΠ του νοσοκομείου και το ΚΥ Μυτιλήνης. Για τον λόγο αυτό είναι άμεση η προτεραιότητα απόκτησης ή μεταφοράς μηχανήματος και η στελέχωση του με το κατάλληλο προσωπικό.

Το σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοιου στον προσφυγικό καταυλισμό θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί με συνεργασία των αρμόδιων γιατρών του νοσοκομείου , του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και του ΕΟΔΥ.

Αν κρίνεται απαραίτητο μπορούν να γίνουν σεμινάρια εκπαίδευσης γιατρών  (ανεξαρτήτως ειδικότητας) και νοσηλευτών για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορονοιου , ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητα σε κάθε βαθμίδα.

Οι ειδικές αυτές προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις θα διασφαλίσουν τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας ανάμεσα στους πρόσφυγες , θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της δυνατότητας μετάδοσης του ιού στον τοπικό πληθυσμό και στην αποφόρτιση των δημοσίων δόμων υγείας του νησιού ώστε να αντέξουν στην έξαρση της επιδημίας.  Επιπλέον θα είναι μια παρακαταθήκη για τους μήνες που έρχονται, που θα αυξηθούν τα κάθε λογής εμπύρετα και τα περιστατικά γρίπης που θα πρέπει να μας βρουν όλους καλυτέρα οργανωμένους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου

Συμπαράσταση στους συναδέλφους της Αθήνας για ζητήματα ασφάλειας στα δικαστήρια. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 09:00 έως τις 11:00 το πρωί αύριο Τετάρτη 29 Απριλίου
Στάση εργασίας από τους δικαστικούς υπαλλήλους της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την εργατική Πρωτομαγιά

Αναφορά στους ιστορικούς αγώνες της εργατικής τάξης και στις σύγχρονες διεκδικήσεις για μισθούς και εργασία κάνει η ανακοίνωση του Συλλόγου
Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης για την εργατική Πρωτομαγιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση

Καταδίωξη στη Μυτιλήνη μετά από άρνηση ελέγχου και επικίνδυνους ελιγμούς σε πεζόδρομο
Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κλοπή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης

Άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας μετά την καταγγελία
Σύλληψη για κλοπή στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Με αιχμή τα αιτήματα για αυξήσεις, υγεία και αξιοπρεπή διαβίωση η Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου Λέσβου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Σαπφούς στις 10:30 το πρωί.
Κάλεσμα συνταξιούχων για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
ΥΓΕΙΑ

Πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την Τετάρτη 29 Απρίλη

Μετά την ένοπλη επίθεση από ηλικιωμένο στον ΕΦΚΑ Κεραμικού και τον τραυματισμό υπαλλήλου
Πανελλαδική απεργία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ την Τετάρτη 29 Απρίλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στη Riva del Garda της Ιταλίας

Εκπαιδευτικές δράσεις STEM, πολιτιστικές εμπειρίες και διεθνής συνεργασία στο επίκεντρο της επίσκεψης
Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης στη Riva del Garda της Ιταλίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10:30 το πρωί. Στο επίκεντρο οι εργατικές διεκδικήσεις, η κρίση στην κτηνοτροφία και η αντίθεση σε πόλεμο και ακρίβεια
Κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετοχή των Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Αναφορά σε οικονομικές πιέσεις, κοινωνικά ζητήματα και διεθνείς εξελίξεις στην ανακοίνωση
Συμμετοχή των Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΥΓΕΙΑ

«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»

Ερώτηση Δουδωνή σε Γεωργιάδη για υποστελέχωση νοσοκομείου Λήμνου
«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»
ΒΙΒΛΙΟ

Αφιερωματική έκδοση για τον Παναγούλη από τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Θανάση Πετρίδη

Μεγάλη εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας, στον χώρο του πρώην ΕΑΤ–ΕΣΑ
Αφιερωματική έκδοση για τον Παναγούλη από τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Θανάση Πετρίδη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς
Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την εργατική Πρωτομαγιά