
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων όλη την εβδομάδα από την Πέμπτη 14 έως την Πέμπτη 21 Μαΐου 2026, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πλήθος εκδηλώσεων.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τις δράσεις του όλο το χρόνο συμβάλει στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης παρακολουθώντας τα σύγχρονα ρεύματα που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Μουσείο πρωταγωνίστησε στην δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO.
Μέσα από τις δράσεις εξωστρέφειας και την διεθνή συνεργασία μεταξύ φορέων που διαχειρίζονται μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς και της ιστορίας του πλανήτη μας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Φέτος το Μουσείο επέλεξε η συμμετοχή του στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2026 να έχει ως θεματικό άξονα «Τα μουσεία ενώνουν τον κόσμο - Τα Γεωπάρκα συνεργάζονται για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και την βιώσιμη ανάπτυξη» με στόχο να συμβάλει στο διάλογο για τον ρόλο των Μουσείων στις σύγχρονες κοινωνίες με πρωτοβουλίες που ενισχύουν το αίσθημα του ανήκει και την κοινωνική συνοχή.
Τα Μουσεία γιορτάζουν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Τα Μουσεία, ως αξιόπιστοι και ανοιχτοί χώροι, αποτελούν σημεία συνάντησης των ανθρώπων και των πολιτισμών. Σε μια εποχή κοινωνικής πόλωσης και άνισης πρόσβασης στη γνώση και τον πολιτισμό, έχουν τη δύναμη να λειτουργούν ως γέφυρες επικοινωνίας. Μέσα από τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της συλλογικής μνήμης, με τη δημιουργία φιλόξενων και προσβάσιμων χώρων για όλους, τα μουσεία συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του διαλόγου, της συμπερίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Με την επιλογή του θέματος «Τα μουσεία ενώνουν τον κόσμο» για το 2026, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων - ICOM επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων ως χώρων που δεν εξαλείφουν τις διαφορές, αλλά δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε αυτές να γίνονται κατανοητές και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Τα μουσεία ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ γενεών, κοινοτήτων και χωρών, προάγοντας τη διαφορετικότητα, τη βιωσιμότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων ευθυγραμμίζεται με τους ακόλουθους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
Στόχος 10: Μείωση των Ανισοτήτων: μείωση των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών.
Στόχος 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί: προώθηση δίκαιων, ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών.
Στόχος 17: Συνεργασίες για την επίτευξη των Στόχων: ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Εκδηλώσεις στο Μουσείο
Φέτος το Μουσείο παράλληλα με την γνωριμία με τα απολιθωμένα δένδρα και τα συγκλονιστικά μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους, προσφέρει αυτή την εβδομάδα εκδηλώσεις με θεματικό άξονα “Το Μουσείο ενώνει τον κόσμο” την ευκαιρία σε όλους για μια διαφορετική εμπειρία που προσφέρει η επίσκεψη στο Μουσείο και στα υπαίθρια Πάρκα στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους!
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μουσείο και Κλιματική αλλαγή: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αξιοποιεί τα μοναδικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους για να κατανοήσουμε την σύγχρονη κλιματική κρίση!
Πέμπτη 14 – Παρασκευή 15 Μαΐου 2026
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι υπόθεση όλων μας!
Το πρόγραμμα παρέχει γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που απαιτούνται για την κατανόηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στην βιοποικιλότητα μελετώντας τα ευρήματα των ανασκαφών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.
Μαθαίνουμε μέσα από τη μελέτη των απολιθωμάτων ποια από τα φυτά μπόρεσαν να επιβιώσουν από τις κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος και ποια κατάφεραν να εξελιχθούν και να επιβιώσουν. Μαθαίνουμε επίσης πως μπορούμε να συμβάλουμε με την καθημερινή μας πράξη για ένα καλύτερο κόσμο!
Παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση
«Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου:
Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο».
Σάββατο 16- Κυριακή 17 Μαΐου 2026
Οι Σεκόιες τα μεγαλύτερα δένδρα που εμφανίσθηκαν στη γη. Το Δεινοθήριο του Γαβαθά Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 - 18,4 εκατ. ετών, το οποίο μετανάστευσε προς την Ευρασία. Ο Αλιγάτορας της Λιώτας έζησε στην λίμνη της περιοχής πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.
Η νέα εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου “Αναπαράσταση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου” αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της καθοδηγούμενης περιήγησης των επισκεπτών
Η παρουσία των εμβληματικών αυτών ειδών στη Λέσβο μαζί με τα είδη φυτών που αποκαλύπτουν τα σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια αποτελούν σημαντικούς δείκτες των κλιματικών μεταβολών στο παρελθόν και των επιπτώσεων τους στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα.
Παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση
Το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου : τα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς διηγούνται την ιστορία του πλανήτη μας
Δευτέρα 18 Μαΐου 2026 &Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, ώρα 12.00
Γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος. Παρουσιάζονται οι απολιθωματοφόρες θέσεις και τα απολιθώματα που βρέθηκαν και οι τρόποι καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής των ευρημάτων τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Οι απολιθωματοφόρες θέσεις αναδεικνύουν το Γεωπάρκο Λέσβου ως ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων και φυσικών προστατευόμενων περιοχών αλλά και την ανάδειξη τους και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Παρουσιάζονται επίσης τα ηφαιστειακά κέντρα του Λεπετύμνου, της Ανεμώτιας, της Βατούσας, του Μεσοτόπου και της Άγρας, ο ηφαιστειακός λαιμός της Πέτρας, το γεωθερμικό πεδίο του Πολυχνίτου, το τεκτονικό παράθυρο του Ολύμπου, τα γεωλογικά μνημεία του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης.
Παράλληλα παρουσιάζεται ο πλούτος και η σημασία των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου και οι δράσεις ορνιθοπαρατήρηση στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Λέσβου. Η δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
Περιήγηση στις απολιθωματοφόρες περιοχές και επιστημονική ενημέρωση
Τα ευρήματα των ανασκαφών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αναδεικνύουν την αξία ενός Μνημείου της φύσης με παγκόσμια σημασία.
Τρίτη 19 & Πέμπτη 21 Μαΐου 2026, στις 11.00
Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος και στελέχη του Μουσείου που συμμετείχαν στις ερευνητικές και σωστικές παλαιοντολογικές ανασκαφές στην Λέσβο μας ξεναγούν στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύπτουν τα μυστικά της δημιουργίας του απολιθωμένου δάσους και των κλιματικών μεταβολών
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033,
Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr