× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκκληση για συνεργασία από Καββαδά στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό

Στο επίκεντρο της συζήτησης τα μέτρα ανακούφισης κτηνοτρόφων και τυροκόμων και η επιτάχυνσή τους αλλά και η θανάτωση 2.500 ζώων που καθυστερεί

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/4/2026

Έκκληση για συνεργασία από Καββαδά στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Φωτογραφίες βίντεο και μοντάζ: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου η σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Καββαδά και του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των έντονων κινητοποιήσεων και της βαθιάς κρίσης που έχει προκαλέσει ο αφθώδης πυρετός στον πρωτογενή τομέα του νησιού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δύο δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι φορέων, συνεταιρισμών, τυροκόμων, παραγωγών, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, με στόχο την αποτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υφυπουργός, στις δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη συζήτηση «πολύ καλή», σημειώνοντας ότι τέθηκαν όλα τα ζητήματα από τους εμπλεκόμενους φορείς. «Μετέφερα τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, των τυροκομείων και άλλοι πολίτες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. «Είμαστε πολύ κοντά να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η στήριξη όλων των πληγέντων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στη θανάτωση ζώων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Όπως ανέφερε, περίπου 2.500 ζώα δεν έχουν οδηγηθεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. «Κάνω έκκληση σε όσους εμποδίζουν αυτή την εξέλιξη να προχωρήσουν οι ταφές των ζώων, γιατί μόνο κακό θα κάνουν στο νησί», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το ζήτημα αφορά το σύνολο της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά της νόσου εντός του νησιού και να αποτραπεί η εξαγωγή της εκτός αυτού, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λαμβάνονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι απλό και απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, σημείωσε ότι έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο για τα ώριμα τυριά, το οποίο αναμένεται να εξεταστεί άμεσα, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η διάθεσή τους εκτός νησιού με την τήρηση αυστηρών μέτρων ασφάλειας και ελέγχων από τον ΕΦΕΤ.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε λόγο για μια δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε, επισημαίνοντας ότι υπήρξε κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στοχεύουν κυρίως στη στήριξη των κτηνοτρόφων, αλλά και των τυροκόμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κτηνοτροφίας για την τοπική οικονομία και την παραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της τυροκομίας, εκπρόσωπος σε δήλωσή του ο τυροκόμος  Ιγνάτης Θυμέλης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενίσχυσης, σημειώνοντας ότι, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, υπάρχει δέσμευση ότι τα ποσά που δεν θα απορροφηθούν θα επιστρέψουν στον κλάδο. Παράλληλα, επισήμανε ότι η διαδικασία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο μέσα στις επόμενες ημέρες να δοθεί η δυνατότητα διάθεσης των ώριμων τυριών εκτός νησιού.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με σαφή μηνύματα για επιτάχυνση των διαδικασιών και ανάγκη συνεργασίας όλων των πλευρών, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα της Λέσβου παραμένουν κρίσιμες και καθοριστικές για την επόμενη ημέρα του νησιού.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Ιάσων Πιπίνης βλέπει τη Λέσβο στην «πύλη» της Λατινικής Αμερικής

Στο επίκεντρο οι τουρίστες από τη Λατινική Αμερική, με σχέδιο για νέο Γραφείο του ΕΟΤ και έμφαση στον προσκυνηματικό και φυσιολατρικό τουρισμό.
Ο Ιάσων Πιπίνης βλέπει τη Λέσβο στην «πύλη» της Λατινικής Αμερικής
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί, έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης – Ζητά τη διακοπή των διώξεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου

Στο πλευρό των διωκόμενων κτηνοτρόφων και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης – Συγκέντρωση τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί, έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο
Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δώδεκα θέσεις πτυχιούχων στο ΚΠΑ2 Μυτιλήνης μέσω του νέου προγράμματος της ΔΥΠΑ

Οι αιτήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 27 Ιουλίου και αφορούν ανέργους ηλικίας 25 έως 54 ετών – Η απασχόληση θα έχει διάρκεια δώδεκα μήνες
Δώδεκα θέσεις πτυχιούχων στο ΚΠΑ2 Μυτιλήνης μέσω του νέου προγράμματος της ΔΥΠΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη σκιά ελέγχων και συλλήψεων η εστίαση της Λέσβου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΣΠΙΔΑ», Φώτης Κουλουμαριέτος, μίλησε στο «Ν» 99 fm για τις καταγγελίες σχετικά με τη μουσική, τα αυτόφωρα και τους επαναλαμβανόμενους ελέγχους – Μειωμένος έως 28% ο τζίρος παρά την τουριστική κίνηση
Στη σκιά ελέγχων και συλλήψεων η εστίαση της Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τις θέσεις του για τη ναυτιλία στη Χίο

Πανεπιστημιακοί, ναυτικοί και εκπρόσωποι της επιβατηγού ναυτιλίας συζητούν για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου
Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τις θέσεις του για τη ναυτιλία στη Χίο
ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο σε νέα τροχιά ανόδου, ανησυχία για την ακρίβεια

Το Brent στα 96,78 δολάρια το βαρέλι, η αμόλυβδη στη Μυτιλήνη ξεπέρασε τα 2,10 ευρώ το λίτρο – Οι πολεμικές συγκρούσεις και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ πιέζουν τις τιμές
Πετρέλαιο σε νέα τροχιά ανόδου, ανησυχία για την ακρίβεια
ΕΛΛΑΔΑ

«Η κυβέρνηση μας εξαπάτησε ξανά» καταγγέλλουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Ο Σύλλογος Επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ζητά εκκαθάριση των πινάκων και ένταξη των αδιόριστων στους επόμενους προγραμματισμούς προσλήψεων, υποστηρίζοντας ότι οι αναπληρώσεις ανακυκλώνουν ήδη διορισμένο προσωπικό
«Η κυβέρνηση μας εξαπάτησε ξανά» καταγγέλλουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε περισσότερους από 4,3 εκατομμύρια δικαιούχους από τις 27 έως τις 31 Ιουλίου
Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στις 158 οι πληγείσες εκτροφές της Λέσβου από τον αφθώδη πυρετό

Δώδεκα νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα και 48 οι ενεργές εστίες. Στα 73.391 ανέρχονται τα ζώα που θανατώθηκαν ή πρόκειται να θανατωθούν
Στις 158 οι πληγείσες εκτροφές της Λέσβου από τον αφθώδη πυρετό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα φτερά των πουλιών του Κόλπου Καλλονής

Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν με τηλεσκόπια καλαμοκανάδες, αβοκέτες και φλαμίνγκο, συμμετέχοντας σε μια ξεχωριστή δράση βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Στα φτερά των πουλιών του Κόλπου Καλλονής