× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους να συμπορευτούν μαζί του

Με ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος ασκεί σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, την Περιφερειακή Αρχή και την Ε.Ε. για την διαχείριση της επιζωοτίας του αφθώδους πυρετού.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/4/2026

Το ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους να συμπορευτούν μαζί του
' χρόνος ανάγνωσης

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ τοποθετείται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο, με αφορμή τα μέτρα που εφαρμόζονται λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού και τις επιπτώσεις τους στον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα καταγγέλλει την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση για σοβαρές ευθύνες στη διαχείριση της κρίσης, κάνοντας λόγο για πολιτικές που, όπως υποστηρίζει, αφήνουν τους παραγωγούς εκτεθειμένους και χωρίς ουσιαστική στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το ΚΚΕ αναδεικνύει ζητήματα όπως η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η έλλειψη αποζημιώσεων και τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση προϊόντων, καλώντας τους κτηνοτρόφους σε οργανωμένη διεκδίκηση. Στο ίδιο πλαίσιο, παρουσιάζει και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση του δημόσιου μηχανισμού και τη συνολική αλλαγή πολιτικής στον πρωτογενή τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

25 μέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφθώδους πυρετού στο νησί της Λέσβου οι κτηνοτρόφοι παραμένουν αντιμέτωποι με την πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ως «περιττό κόστος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και ΕΕ έχουν τεράστιες ευθύνες.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανότατη για την εμπλοκή της χώρας στα σφαγεία του πολέμου, πανηγυρίζει επειδή οιpatriot που η ίδια απέστειλε στη Σαουδική Αραβία αναχαιτίζουν drones αλλά αποδεικνύεται ανίκανη να αναχαιτίσει έναν ιό που καταστρέφει την κτηνοτροφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αντίστοιχα, η περιφερειακή αρχή διαφημίζει τις συμφωνίες εκατομμυρίων που υπογράφει με μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, ετοιμάζεται να δώσει ζεστό χρήμα σε εφοπλιστές για την  ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλος – Μυτιλήνη - Χίος, οργανώνει πολυτελή events στη γείτονα χώραμε τουριστικούς πράκτορες για την προώθηση του τουριστικού brand name Lesvos και αφήνει την κτηνιατρική υπηρεσία υποστελεχωμένη ακόμα και αυτή την κρίσιμη ώρα.

 

Δεν θέλουν και δεν μπορούν. Αφήνουν στο έλεός του τον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού. Απέναντι στην ζωονόσο και την προστασία του αγροκτηνοτροφικού κόσμου του νησιού κυριαρχεί η λογική του «πάμε κι όπου βγει»Επιβάλλουν στραγγαλισμό των κτηνοτρόφων του νησιού με καθολικές απαγορεύσεις στη διακίνηση τυροκομικών προϊόντων και «λουκέτο» στα σφαγεία, την ίδια στιγμή που στην ουσιαστική διαχείριση της νόσου παραμένουν προκλητικά αδρανείς.

Επιβεβαιώνεται ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι να απομονωθεί η ζωονόσος στη Λέσβο για να προστατευθούν οι εξαγωγές των 4-5 μονοπωλίων της φέτας.

 

΄Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

 

25 μέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα η κτηνιατρική υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη. Στο πεδίο λειτουργούν 5 κτηνίατροι της υπηρεσίας και 3 ιδιώτες! Αντί η προχθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης να επιβάλει τον «συναγερμό» με κατεπείγουσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ανακυκλώνει το απαράδεκτο καθεστώς των μετακινήσεων κτηνιάτρων από άλλες περιφέρειες, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα για σοβαρή αντιμετώπιση της νόσου. Τα μέτρα βιοασφάλειας παραμένουν στη ατομική ευθύνη των κτηνοτρόφων για την προστασία των κοπαδιών και του εισοδήματός τους.Αποτελεί πρόκληση η επαναφορά, με την κυβερνητική τροπολογία,  της διάταξης που στερεί την αποζημίωση από όποιον «δεν τηρεί τα μέτρα». Ποια μέτρα όμως; Αυτά που δεν στηρίχθηκαν ποτέ; Όταν οι κτηνοτρόφοι αφήνονται μόνοι να σκάβουν απολυμαντικές τάφρους; Πρόκειται για μια ωμή μετακύλιση της ευθύνης στους παραγωγούς, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός παραμένει «εξαφανισμένος» από την ουσιαστική και έγκαιρη πρόληψη.

 

Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι παραμένουν «αιχμάλωτοι» στην επισφάλεια της παραλαβής γάλακτος από τα τυροκομεία και τα παραλήπτηρια. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση ούτε για τις θανατώσεις κοπαδιών, ούτε για το γάλα. Ενώ με βάση τα κυβερνητικά μέτρα, που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, προβλέπεται το κρατικό χρήμα για τα τιμολόγια γάλακτος που κόβει ο κτηνοτρόφος να μην το εισπράττει ο ίδιος, αλλά το τυροκομείο!

Ο κτηνοτροφικός κόσμος του νησιού στενάζει  από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής, της ΕΕ.

 

Όλα αυτά συντελούνται την ώρα που έχει «σκάσει το καπάκι του υπόνομου», με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ  να συνεχίζεται και πάτο να μην έχει, που φαίνεται να εμπλέκονται  οι «σωτήρες» που παρέλασαν τις τελευταίες μέρες από το νησί. Ρουσφέτια για «άγρα» ψήφων, ονομάζονται αποκατάσταση αδικιών ενώ όλοι αυτοί συνεχίζουν να πετούν το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στους κτηνοτρόφους για την διασπορά της ζωονόσου.

 

Το ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους σε οργανωμένο αγώνα!

Καμία αναμονή. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να μετατρέψουν την απόγνωση σε οργανωμένη οργή και διεκδίκηση. Να μην δεχτούν να γίνουν «Ιφιγένειες» στον βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

 

-Αποζημίωση στο 100% του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων για την χαμένη παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο με βάση τις τρέχουσες τιμές.

-Πλήρη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό με βάση τις ανάγκες του ζωικού κεφαλαίου του νησιού.

-Παροχή δωρεάν προληπτικών μέτρων και υποδομών βιοασφάλειας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

-Αποδέσμευση του γάλακτος μέσω κατάλληλης θερμικής επεξεργασίας και των προϊόντων. Αντίστοιχα μέτρα για την διοχέτευση του κρέατος.

-Εφαρμογή εμβολιασμών με επιστημονικά κριτήρια.

 

Στην πρόταση του ΚΚΕ βρίσκεται η μόνη πραγματική διέξοδος για τον αγροτοκτηνοτρόφο

 

Η σημερινή πραγματικότητα στη Λέσβο δείχνει ότι η παραγωγή του κτηνοτρόφου είναι απόλυτα υποταγμένη στην κερδοφορία των καπιταλιστών της μεταποίησης που ελέγχουν τις τιμές,την διανομή, τις εξαγωγές και μέσω του κράτους τους και της ΕΕ επιβάλουν και lockdownστο νησί για να διασφαλίσουν τις εξαγωγές 4-5 μονοπωλιακών ομίλων.

Με όλους του τρόπους επιβεβαιώνεται ότι η λύση βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και εργατικό έλεγχο.

Με την βιομηχανία στα χέρια των εργαζόμενων και την κτηνοτροφική παραγωγή να σχεδιάζεται με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με ταυτόχρονη διασφάλιση του εισοδήματος του κτηνοτρόφου-παραγωγού και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου χωρίς τους εκβιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Με τον κεντρικό σχεδιασμό η αντιμετώπιση της νόσου θα βασιζόταν σε ένα πλήρως στελεχωμένο κρατικό μηχανισμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη και τα μέτρα βιοασφάλειας στις κοινωνικοποιημένες μονάδες και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. 

Η ενημέρωση και η επιφυλακή θα ήταν υπόθεση όλου του λαού, μέρος του εργατικού ελέγχου, της συμμετοχής στα εργατικά και αγροτικά συμβούλια, όχι όπως σήμερα που ο παραγωγός μένει έξω απ’όλα αυτά και η κυβέρνηση στο τέλος τον δείχνει ως «υπαίτιο» για ότι συμβεί,  στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγροκτηνοτρόφους και τη νεολαία σε συμπόρευση και αγώνα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία όπου ο λαός θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει, με την οικονομία να υπηρετεί αποκλειστικά τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

 

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη έζησε ξανά τη γιορτή του στίβου στα «Κεντέρεια 2026»

Με Κώστα Κεντέρη, διεθνείς συμμετοχές, γεμάτες εξέδρες και δυνατές επιδόσεις επέστρεψε ένας σημαντικός θεσμός στο Δημοτικό Στάδιο
Η Μυτιλήνη έζησε ξανά τη γιορτή του στίβου στα «Κεντέρεια 2026»
ΧΩΡΙΑ

Πλατείες, φωτισμός και παραλιακά μέτωπα στο επίκεντρο νέων έργων του Δήμου Μυτιλήνης

Με επίκεντρο την καθημερινότητα και την αισθητική αναβάθμιση των τοπικών κοινοτήτων προχωρούν οι νέες δημοτικές παρεμβάσεις
Πλατείες, φωτισμός και παραλιακά μέτωπα στο επίκεντρο νέων έργων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

«Η ΑΔΕΛ είναι βιώσιμη και τα μικρά κέρδη της επιστρέφουν στην κοινωνία»

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΕΛ Τέλης Βερρής μίλησε στο «Ν» για τα ακίνητα, τα σφαγεία, τις δικαστικές εκκρεμότητες με μισθωτές, τις κοινωνικές παροχές και τα σχέδια αξιοποίησης δημοτικών υποδομών
«Η ΑΔΕΛ είναι βιώσιμη και τα μικρά κέρδη της επιστρέφουν στην κοινωνία»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ολυμπιακός ξανά στην κορυφή της Ευρώπης

Θρίλερ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο απέναντι στη Ρεάλ – Πανηγυρισμοί με κόρνες και πυροτεχνήματα στη Μυτιλήνη
Ο Ολυμπιακός ξανά στην κορυφή της Ευρώπης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και κινείται προς το κόμμα Τσίπρα

Είχε αποστασιοποιηθεί εδώ και μήνες από τα κομματικά όργανα – Θα βρίσκεται μεταξύ όσων υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα
Ο Διονύσης Τεμπονέρας αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και κινείται προς το κόμμα Τσίπρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το πρωί της Δευτέρας στη Μυτιλήνη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αλκαίου λόγω εκτέλεσης εργασιών – Σε επιφυλακή η Τροχαία για τη διευκόλυνση των οδηγών
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το πρωί της Δευτέρας στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιήγηση στον κάμπο του Ιππείου με μεγάλη συμμετοχή

Μικροί και μεγάλοι περπάτησαν στις διαδρομές του κάμπου γνωρίζοντας την ιστορία και την παράδοση της περιοχής
Περιήγηση στον κάμπο του Ιππείου με μεγάλη συμμετοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκδήλωση μνήμης για τον «Καραβόγιαννο» στη Μυτιλήνη

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου τίμησε τον αγωνιστή του 1821 στο πάρκο Καραπαναγιώτη
Εκδήλωση μνήμης για τον «Καραβόγιαννο» στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη του Πόντου αντήχησε δυνατά στη Μυτιλήνη

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής.
Η μνήμη του Πόντου αντήχησε δυνατά στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στα βήματα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγιούδα

Την Τετάρτη 27 Μαΐου η δωρεάν ξενάγηση στα πατρογονικά οικήματα του νομπελίστα ποιητή
Στα βήματα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο μικροσκόπιο τα επικίνδυνα κτίρια της Μυτιλήνης

Τι είπε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Σωτήρης Μαρινάτος για το ετοιμόρροπο της οδού Αισχύλου, τις κατεδαφίσεις και τα μεγάλα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου
Στο μικροσκόπιο τα επικίνδυνα κτίρια της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λέσβος ενίσχυσε τη φωνή της στα όργανα της Νέας Δημοκρατίας

Σημαντική επιτυχία χαρακτηρίζει η ΔΕΕΠ ΝΔ Λέσβου την εκλογή στελεχών από το νησί στη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος -Αναλυτικά τα ονόματα
Η Λέσβος ενίσχυσε τη φωνή της στα όργανα της Νέας Δημοκρατίας