× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυξήσεις φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι

Άνοδος ως 68% στις μέσες τιμές στην αγορά της Μυτιλήνης το 2026 σε σχέση με το 2025.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/4/2026

Αυξήσεις φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι
' χρόνος ανάγνωσης

Αυξημένο εμφανίζεται το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού το 2026 σε σχέση με το 2025, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία τιμών που καταγράφονται στην αγορά της Μυτιλήνης, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να εντοπίζονται σε βασικά είδη διατροφής. Η ανάλυση που ακολουθεί στηρίζεται στις αυξήσεις και τις μειώσεις της μέσης τιμής, έτσι όπως τις κατέγραψε η Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις αιμοληψίες που έκανε στην πόλη της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον πίνακα των 22 προϊόντων που καταγράφονται στη λίστα, καταγράφονται μόλις έξι μειώσεις τιμών, ενώ σε όλα τα άλλα είδη καταγράφονται αυξήσεις, οι οποίες φθάνουν έως και το 68%. Απογοητευτικό για τους καταναλωτές είναι πως οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια πέταξαν στα 18 και 19 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη ρήση πως έχουμε ακρίβεια πάνω στην ακρίβεια, καθώς ένα χρόνο πριν οι αντίστοιχες ανώτερες τιμές ήταν 16,50 και 15,50 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η μέση τιμή στο κατσίκι γάλακτος εγχώριο αυξήθηκε κατά 14,30%, φτάνοντας τα 16,87 ευρώ από 14,76 ευρώ το 2025, ενώ στο αρνάκι γάλακτος η αύξηση διαμορφώνεται στο 13,13%, με τη μέση τιμή να ανεβαίνει στα 15,94 ευρώ.


Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα παραδοσιακά συνοδευτικά. Η συκωταριά από κατσίκι καταγράφει αύξηση 13,82% και από αρνάκι 13,41%, ενώ τα έντερα σημειώνουν άνοδο 11,40%.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στα έτοιμα προϊόντα. Το κοκορέτσι εμφανίζει μείωση της μέσης τιμής κατά -10,98%, ενώ οριακά μειωμένο είναι και το κοντοσούβλι (-0,11%). Αντίθετα, τα χωριάτικα λουκάνικα αυξάνονται κατά 8,77%.

Στα αυγά, βασικό αγαθό της περιόδου, καταγράφεται πτώση της μέσης τιμής κατά -10,25%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2,19 ευρώ από 2,44 ευρώ το 2025.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οπωροκηπευτικά, όπου καταγράφονται έντονες αυξήσεις. Οι τομάτες σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 68,09%, με τη μέση τιμή να εκτοξεύεται στα 3,95 ευρώ από 2,35 ευρώ. Ακολουθούν τα λεμόνια με αύξηση 36,99%, τα αγγούρια με 23,17% και τα μαρούλια με 24,73%.

Αντίθετα, οι πατάτες παρουσιάζουν μείωση -7,69%, ενώ μικρή πτώση καταγράφεται και στα φρέσκα κρεμμυδάκια (-9,78%).


Στα φρούτα, οι αυξήσεις είναι πιο συγκρατημένες, με την τιμή των μήλων να αυξάνεται κατά 6,49% και αυτή των πορτοκαλιών κατά 11,11%.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στα παραδοσιακά γλυκίσματα. Τα τσουρέκια εμφανίζουν άνοδο 25,48%, με τη μέση τιμή να φτάνει τα 12,46 ευρώ από 9,93 ευρώ, ενώ τα πασχαλινά κουλουράκια αυξάνονται κατά 8,26%. Αντίθετα, τα σοκολατένια αυγά παρουσιάζουν σημαντική μείωση -18,71%, κάτι που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του κακάο τους προηγούμενους μήνες.

Συνολικά, η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι το πασχαλινό τραπέζι το 2026 είναι ακριβότερο σε σχέση με το 2025, με τις αυξήσεις να εντοπίζονται κυρίως στα βασικά είδη και τα οπωροκηπευτικά, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επανήλθε με νέα καταγγελία ο Κουφέλος

Ζητά την παραίτηση του κ. Γιαννάκα και του κ. Αληγιάννη από τις θέσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού και του Διευθύνοντος Συμβούλου της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου
Επανήλθε με νέα καταγγελία ο Κουφέλος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύμβαση για νέα παιδική χαρά στο Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης

Με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους και προθεσμία υλοποίησης τριών μηνών
Σύμβαση για νέα παιδική χαρά στο Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 20 Απριλίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου

Στο μικροσκόπιο της Βουλής η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Στις 20 Απριλίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για Αθανασίου και Χατζηβασιλείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε τροχιά υλοποίησης το Πάρκο Αναψυχής στην Αγία Κυριακή

Αυτοψία Χριστόφα στο εργοτάξιο -Προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες
Σε τροχιά υλοποίησης το Πάρκο Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πιέσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων από τη «Νέα Δυναμική»

Προειδοποιήσεις για κατάρρευση του κλάδου
Πιέσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων από τη «Νέα Δυναμική»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το έργο που άργησε 20 και πλέον χρόνια!

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης ξεκαθαρίζειγια την Κουμιδιά ότι πρόκειται για πλήρως αδειοδοτημένο έργο που δίνει τέλος σε χρόνια προβλήματα και απαντά στις αντιδράσεις
Το έργο που άργησε 20 και πλέον χρόνια!
ΧΩΡΙΑ

Το πρόγραμμα εορτασμού του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Ακολουθίες, δεήσεις και λιτανεία συνθέτουν το εορταστικό τριήμερο στο ιερό προσκύνημα -Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιερού Προσκυνήματος Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου
Το πρόγραμμα εορτασμού του Ταξιάρχη Μανταμάδου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη ανακοίνωση Δήμου Μυτιλήνης για τα ογκώδη απορρίμματα

Βλάβη στο μηχάνημα περισυλλογής αναστέλλει προσωρινά την αποκομιδή μεγάλων ποσοτήτων κλαδιών
Έκτακτη ανακοίνωση Δήμου Μυτιλήνης για τα ογκώδη απορρίμματα
ΧΩΡΙΑ

Υπογράφεται το μεγάλο έργο Καλλονής – Πέτρας

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχωρά σε μια στρατηγική επένδυση για υποδομές και τουρισμό
Υπογράφεται το μεγάλο έργο Καλλονής – Πέτρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ποιοι εκβιάζουν και εκφοβίζουν τους επιχείρηματίες εστίασης;

Ο Σύλλογος Εστίασης Μυτιλήνης «ΑΣΠΙΔΑ» καταγγέλλει στοχοποίηση και κάνει λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος του κλάδου
Ποιοι εκβιάζουν και εκφοβίζουν τους επιχείρηματίες εστίασης;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Πιπίνη για τη Λέσβο με αίτημα ενίσχυσης της οικονομίας

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού φέρνει το θέμα των επιπτώσεων από τον αφθώση πυρετό στο Μέγαρο Μαξίμου και προαναγγέλλει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτη Σχοινά για στήριξη της τοπικής οικονομίας
Παρέμβαση Πιπίνη για τη Λέσβο με αίτημα ενίσχυσης της οικονομίας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βαλτωμένη η επιβατική κίνηση του λιμάνι της Μυτιλήνης

Στα ίδια επίπεδα με το 2013 οι αφίξεις, την ώρα που η Λήμνος εκτοξεύεται χάρη σε μικρότερες αποστάσεις και καλύτερη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση
Βαλτωμένη η επιβατική κίνηση του λιμάνι της Μυτιλήνης