× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κλιμακώνεται η πίεση προς την κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα της Λέσβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητά με επίσημο αίτημα αποζημιώσεις, κάλυψη κόστους και σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2026

Κλιμακώνεται η πίεση προς την κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε ομόφωνη έγκριση ενός εκτεταμένου πλαισίου μέτρων στήριξης για τον κτηνοτροφικό τομέα της Λέσβου, ο οποίος δοκιμάζεται έντονα από τις συνέπειες του αφθώδους πυρετού και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από διαλογική συζήτηση και αποτυπώνει τις άμεσες ανάγκες αλλά και τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να στηριχθεί η παραγωγή και να διατηρηθεί ζωντανός ο αγροκτηνοτροφικός ιστός του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην καρδιά των προτάσεων βρίσκεται η άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Ζητείται πλήρης αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ζωοτροφών και παραγωγής, αλλά και ενίσχυση εισοδήματος για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποζημίωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην πραγματική τιμή αγοράς, καθώς και στην κάλυψη των απωλειών που προκαλούνται από την καραντίνα και τους περιορισμούς στη διάθεση των προϊόντων.

Παράλληλα, προβλέπονται στοχευμένες ενισχύσεις για κτηνοτρόφους που πλήττονται από την απαγόρευση βόσκησης, ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους τυροκόμους του νησιού, με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραλαβής γάλακτος και η λειτουργία της μεταποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πεδίο των οικονομικών ελαφρύνσεων, η Περιφέρεια ζητά πλήρη κάλυψη του κόστους των μέτρων βιοασφάλειας, των εμβολιασμών και των εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και πάγωμα υποχρεώσεων προς τράπεζες, εφορία και ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, τίθεται ζήτημα απαλλαγής από τέλη και επιβαρύνσεις, αλλά και στήριξης της μισθοδοσίας στις μεταποιητικές μονάδες, στα πρότυπα των παρεμβάσεων της περιόδου της πανδημίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά άμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη της τιμής του γάλακτος, τη δυνατότητα εξαγωγής θερμικά επεξεργασμένων προϊόντων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και τη διάθεση αποθεμάτων που έχουν παραχθεί το 2025, με έμφαση στη φέτα που βρίσκεται ήδη σε στάδιο ωρίμανσης. Παράλληλα, προτείνεται να επιτραπεί η λειτουργία των σφαγείων για ζώα εκτός ζώνης προστασίας, υπό αυστηρούς ελέγχους.

Το σχέδιο δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά επεκτείνεται και στην επόμενη ημέρα. Προβλέπεται ενίσχυση για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, εκπόνηση ειδικού επενδυτικού σχεδίου για την επανεκκίνηση των μονάδων και σύσταση επιστημονικής επιτροπής για τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση του κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία κτηνιατρικού εργαστηρίου στη Λέσβο, καθώς και η άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, αίτημα που επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση λόγω των καθυστερήσεων στους ελέγχους.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή «SOS Αφθώδης Πυρετός» στο 6955945504, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να καταθέτουν ζητήματα, ενισχύοντας την προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό και άμεση ανταπόκριση στην κρίση.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου

Κάτοικοι λένε ότι δεν έχουν λάβει σαφείς απαντήσεις ή εκτίμηση για την αποκατάσταση της βλάβης – Εργασίες για οπτικές ίνες πραγματοποιούνται στο χωριό
Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου