
Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρούν οι έλεγχοι στα κοπάδια της Λέσβου για τον αφθώδη πυρετό, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μόλις 180 εκτροφές έχει πραγματοποιηθεί επίσκεψη κτηνιάτρων, ενώ τα δείγματα που έχουν ληφθεί ανέρχονται σε 6.331. Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 18, σε 21 κτηνοτροφικές μονάδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, από τις 15 έως τις 31 Μαρτίου 2026 έγιναν τα εξής:
• εξετάστηκαν 180 εκτροφές
• εντοπίστηκαν 18 κρούσματα σε 21 θετικές εκτροφές
• η επιτήρηση κάλυψε 115 εκτροφές προβάτων, 10 εκτροφές αιγών, 8 εκτροφές βοοειδών και 47 μικτές εκτροφές
• 2.174 ζώα εξετάστηκαν με αιμοληψία
• στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς παρελήφθησαν συνολικά 6.331 δείγματα
• από τον ορολογικό έλεγχο προέκυψαν 134 θετικά δείγματα αίματος
• το ποσοστό των θετικών εκτροφών της επιτήρησης διαμορφώνεται στο 11,67%
• η οροθετικότητα σε επίπεδο ζώων στο δείγμα της επιτήρησης διαμορφώνεται στο 6,16%
Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ανέφερε: «Τα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων αποτυπώνουν το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλεται στη Λέσβο από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, το Υπουργείο και το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς. Με συστηματική κλινική επιτήρηση, ελέγχους σε 180 εκτροφές και εξέταση χιλιάδων δειγμάτων, εργαζόμαστε καθημερινά για να έχουμε την πιο πλήρη και αξιόπιστη εικόνα της διασποράς. Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων, η συνέχιση της επιτήρησης και η συνεργασία όλων είναι καθοριστικές για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση της νόσου».
Αλλεργία στις προσλήψεις κτηνιάτρων
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο μιλά για εντατικούς ελέγχους. Όμως, μέσα σε δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε μόλις 180 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν στο νησί υπάρχουν περίπου 2.500 μονάδες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν έξι μήνες για να ελεγχθούν όλες οι μονάδες.
Αν η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή όσο δείχνουν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, το λογικό θα ήταν να σταλούν στο νησί 100 κτηνίατροι και μέσα σε δύο εβδομάδες να είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των κοπαδιών. Διαφορετικά, δεν δικαιολογείται να απαγορεύεται η εξαγωγή των τυριών από τη Λέσβο, ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται στις αποσκευές των ταξιδιωτών.
Προφανώς, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει παραφρονήσει. Όμως, αφού «πρώτα κάηκε στον χυλό, τώρα φυσάει και το γιαούρτι». Δηλαδή, μετά το κάζο που υπέστη με την ευλογιά των προβάτων, έλαβε κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει την εξάπλωση του αφθώδους πυρετού σε όλη τη χώρα. Φοβούμενη τόσο τις επιπτώσεις για τα κτηνοτροφικά προϊόντα όσο και την κριτική από τις κοινοτικές αρχές.
Το μόνο που αποφεύγει το Υπουργείο, σαν τον διάολο το λιβάνι, είναι να προσλάβει προσωπικό για να στελεχώσει την κτηνιατρική υπηρεσία της Λέσβου, όπως και όλων των περιοχών της χώρας που συνορεύουν με την Τουρκία. Λες και έχει αλλεργία στις προσλήψεις.
Η έλλειψη προσωπικού οδήγησε στη μη επιτήρηση των κοπαδιών και, εντέλει, στην αδυναμία να εντοπιστεί έγκαιρα πότε έφτασε η νόσος στο νησί και ποια είναι η έκταση του προβλήματος (βλέπε ιχνηλασιμότητα). Έτσι οδηγηθήκαμε σε μέτρα υπερβολικά, που δείχνουν πανικό.
Το καλοκαίρι του 2025, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα όταν ο αφθώδης πυρετός βρισκόταν λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου. Τώρα που έφτασε στις ανατολικές ακτές του νησιού, έβαλε σε καραντίνα ακόμη και τους κτηνοτρόφους του Σιγρίου, που βρίσκονται 90 χιλιόμετρα μακριά. Τέτοια παράνοια…