× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η επιστολή παραίτησης του Αλέξη Χαρίτση

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Αριστεράς δηλώνει ότι παραμένει ενεργός και στον αγώνα για τη συγκροτηση ενός προοδευτικού μετώπου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2026

Η επιστολή παραίτησης του Αλέξη Χαρίτση
' χρόνος ανάγνωσης

Την παραίτησή του από την προεδρία της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο εσωτερικό του κόμματος και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Με επιστολή του, ο ίδιος εξηγεί τους λόγους της απόφασής του, κάνοντας λόγο για ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες ως προς τη στρατηγική κατεύθυνση της Νέας Αριστεράς, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός σε μια περίοδο έντονης πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι παραμένει ενεργός και παρών στον αγώνα για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου, επιμένοντας στη γραμμή των συνεργασιών και της κοινωνικής χρησιμότητας της Αριστεράς.

Αναλυτικά αναφέρει: 

«Η ιστορία έχει επιταχύνει και ο κόσμος όπως τον γνωρίσαμε καταρρέει.
Η χώρα ύστερα από επτά χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης εμπλέκεται ήδη σε έναν πόλεμο με άδηλες συνέπειες και η ανασφάλεια επισκιάζει τις ζωές μας.
Σε αυτές τις συνθήκες, η Αριστερά μοιάζει να προχωρά σημειωτόν και να εξαντλείται στην εσωστρέφεια.
Πιστεύω ότι η μόνη διέξοδος είναι η κίνηση προς τα εμπρός.
Για να ανοίξουμε έτσι τον δρόμο που αξίζει στους ανθρώπους που νιώθουν στο πετσί τους τι θα σημαίνει «τρίτη τετραετία Μητσοτάκη».
Αποφάσισα να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου της Νέας Αριστεράς.
Δεν είναι μια απόφαση που έλαβα αβασάνιστα.
Από την αρχή πιστεύω ότι η Νέα Αριστερά άξιζε και αξίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας.
Και ήμουν απόλυτα ειλικρινής και ξεκάθαρος σε αυτό.
Στην Αριστερά και στην Νέα Αριστερά σήμερα υπάρχουν δύο αποκλίνουσες στρατηγικές. Από τη μία, η επιλογή της ιδεολογικής αυτάρκειας και της αναδίπλωσης επειδή οι συσχετισμοί είναι δύσκολοι. Από την άλλη, η επιλογή του ανοίγματος, της προσπάθειας για συγκλίσεις και τη συγκρότηση ενός μετώπου απέναντι στη Δεξιά.
Όλοι και όλες ξέρουν ότι η δεύτερη είναι η πολιτική για την οποία αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Όχι γιατί είναι εύκολη, αλλά γιατί είναι αναγκαία.
Κι αυτή η κατεύθυνση πιστεύω ότι είναι πλειοψηφική στην κοινωνία και τη συμμερίζονται πολλά μέλη και φίλοι της Νέας Αριστεράς. Εκφράζει ένα υπαρκτό και ισχυρό αίτημα: να ανασυγκροτηθεί η αριστερή κυβερνητική προοπτική απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη-συντηρητική κυριαρχία με ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Και είναι μια τοποθέτηση που έχει δώσει δύναμη στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα για να δίνει κάθε μέρα τη μάχη απέναντι στην καθεστωτική αλαζονεία της Δεξιάς.
Δεν είναι όμως η κατεύθυνση που επιλέγει η πλειοψηφία του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς.
Δεν βλέπω αντιπάλους στους συντρόφους και στις συντρόφισσες που έχουμε διαφορετική άποψη.
Βλέπω όμως μια πραγματική πολιτική διαφωνία, με ιστορία και βάθος, που δεν μπορεί να μας κρατά δέσμιους στην ακινησία.
Πρέπει να προχωρήσουμε.
Γι’ αυτό θεωρώ αναγκαίο να παραιτηθώ.
Στο ερώτημα «γιατί τώρα» απαντώ ότι επειδή η πολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από διαρκή ρευστότητα, όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα συνειδητά να κρατήσω ανοιχτή τη στάση της Νέας Αριστεράς. Να μη βιαστούμε να κλείσουμε δρόμους. Αντίθετα, να συμβάλλουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για κάτι ευρύτερο.
Είναι όμως πλέον σαφές ότι η πλειοψηφία στα κομματικά όργανα έχει επιλέξει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο. Και αυτή την επιλογή τη σέβομαι. Έχει όμως την ευθύνη να αναλάβει την διοίκηση του κόμματος.
Δεν παραιτούμαι από την άποψη που υποστηρίζω. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι γι’ αυτήν. Γιατί πιστεύω ότι συνδέεται με κάτι πολύ απλό και συνάμα πολύ ουσιαστικό: με την ανάγκη να είναι η Αριστερά κοινωνικά χρήσιμη. Να δημιουργεί εξελίξεις και να δίνει διέξοδο σε ανθρώπους που σήμερα νιώθουν ότι ασφυκτιούν.
Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που το ζητούμενο δεν είναι μια ακόμη καταγραφή δυνάμεων, αλλά μια ουσιαστική μετατόπιση των συσχετισμών με ριζοσπαστικές αιχμές, διάρκεια και προοπτική. Και πρέπει αυτή την προοπτική να την δημιουργήσουμε με τις πράξεις μας, όσο επίπονες και αν είναι.
Στην κοινωνία υπάρχει σήμερα ένα έντονο ρεύμα αμφισβήτησης της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας. Η ευθύνη της Αριστεράς είναι να το συναντήσει. Όχι με φοβικότητα ή ρητορικές μεγαλοστομίες. Αλλά με αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και καθαρό λόγο.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις.
Γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι οι θέσεις ή οι ρόλοι αλλά αν μπορούμε να υπερβούμε τα αδιέξοδα και να ανοίξουμε νέες δυνατότητες.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες για την πολύτιμη αυτή πορεία, ο αγώνας συνεχίζεται».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη της ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου στους κτηνοτρόφους

Ζητά αποζημιώσεις για τους παραγωγού, ενίσχυση υπηρεσιών με προσωπικό και μαζική αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση
Στήριξη της ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου στους κτηνοτρόφους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Καταγγέλλει κυβερνητική ανεπάρκεια και ζητά άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων
Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου για την παλλεσβιακή κινητοποίηση

Δηλώνει αδυναμία εφαρμογής της δίωρης κινητοποίησης στα πρατήρια καυσίμων και ζητά αποκλιμάκωση για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Επίσης δηλώνει την στήριξη της στους κτηνοτρόφους του νησιού
Η Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου για την παλλεσβιακή κινητοποίηση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μετατίθενται για την Παρασκευή 17 Απριλίου οι εξετάσεις οδηγών στη Λέσβο

Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών για αύριο Πέμπτη 16 Απριλίου που επρόκειτο να γίνουν στην Διεύθυνση Μεταφορών Λέσβου
Μετατίθενται για την Παρασκευή 17 Απριλίου οι εξετάσεις οδηγών στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκλωβισμένοι σε Μυτιλήνη και Αϊβαλί

Έλληνες και Τούρκοι τουρίστες βρέθηκαν στις απέναντι πλευρές του Αιγαίου χωρίς να μπορούν να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους, λόγω της διακοπής των δρομολογίων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με τα απέναντι παράλια
Εγκλωβισμένοι σε Μυτιλήνη και Αϊβαλί
ΧΩΡΙΑ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ την ημέρα της κινητοποίησης

Προσαρμογή στη λειτουργία των συγκοινωνιών την Πέμπτη 16 Απριλίου με περιορισμένο πρόγραμμα και ενιαία επιστροφή προς τα χωριά
Αλλαγές στα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ την ημέρα της κινητοποίησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για την εξαφάνιση 14χρονου από δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης

Αγνοείται από το βράδυ της 8 Απριλίου – Έκκληση για πληροφορίες από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Συναγερμός για την εξαφάνιση 14χρονου από δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απόπλους με όρους από τους κτηνοτρόφους

Μερική άρση του μπλόκου επέτρεψε την αναχώρηση του πλοίου Blue Star 1 -950 επιβάτες και 210 ΙΧ ταξίδεψαν κανονικά, «κόκκινο» για φορτηγά και νταλίκες στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Απόπλους με όρους από τους κτηνοτρόφους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνουν τα καταστήματα της Μυτιλήνης από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης

Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Κλείνουν τα καταστήματα της Μυτιλήνης από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λουκέτο στα καταστήματα εστίασης της Μυτιλήνης σε ένδειξη συμπαράστασης

Ο Σύλλογος Εστίασης στηρίζει τους κτηνοτρόφους, ζητά συντονισμό και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία
Λουκέτο στα καταστήματα εστίασης της Μυτιλήνης σε ένδειξη συμπαράστασης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μερική άρση του μπλόκου στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Οι κτηνοτρόφοι επιτρέπουν τη μετακίνηση επιβατών και ΙΧ, συνεχίζεται ο αποκλεισμός για φορτηγά και νταλίκες
Μερική άρση του μπλόκου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρουσίαση μέτρων για την κτηνοτροφία στη Λέσβο από τον Αθανασίου

Διασφάλιση πληρωμών και αναφορά σε ζητήματα διαχείρισης του αδιάθετου προϊόντος
Παρουσίαση μέτρων για την κτηνοτροφία στη Λέσβο από τον Αθανασίου