
Με ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα και έντονες πολιτικές αιχμές, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Μυτιλήνης, Χρήστος Τσιβγούλης, τοποθετήθηκε δημόσια για τις εξελίξεις γύρω από τα περιοριστικά μέτρα στην κτηνοτροφία της Λέσβου, κάνοντας λόγο για επανάληψη ενός «γνωστού έργου» που, όπως υποστηρίζει, οδηγεί το νησί σε οικονομική ασφυξία.
Παραλληλισμοί με το μεταναστευτικό και βαριές καταγγελίες
Ο κ. Τσιβγούλης συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι η Λέσβος χρησιμοποιείται εκ νέου ως «θυσία» προκειμένου να επιδειχθεί συμμόρφωση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημείωσε, η διαχείριση του μεταναστευτικού στο παρελθόν είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα και την οικονομία του νησιού, πλήττοντας ιδιαίτερα τον τουρισμό. Κατά τον ίδιο, αντίστοιχο κίνδυνο αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία, που αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.
Στο στόχαστρο τα μέτρα για την κτηνοτροφία
Ο Αντιδήμαρχος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, μετά την έκθεση της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω προηγούμενων χειρισμών, προχωρά τώρα σε «υπερβολικά αυστηρά» μέτρα, τα οποία –όπως είπε– πλήττουν άμεσα τον πρωτογενή τομέα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάκληση τυροκομικών προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή προκάλεσε όχι μόνο οικονομική ζημιά, αλλά και μακροχρόνια δυσφήμιση των λεσβιακών προϊόντων, παρά το γεγονός ότι –όπως τόνισε– τα θερμικά επεξεργασμένα προϊόντα είναι ασφαλή.Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι προειδοποιήσεις των κτηνοτρόφων για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, λόγω των κρουσμάτων στην Τουρκία, δεν εισακούστηκαν εγκαίρως.
«Καμία στρατηγική, κανένα σχέδιο»
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Τσιβγούλης υποστήριξε ότι δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης.Όπως δήλωσε, παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τοπικούς φορείς, η απάντηση που δόθηκε ήταν –κατά τον ίδιο– ανεπαρκής, ενισχύοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη στρατηγική για την προστασία της τοπικής οικονομίας.
Πυρά κατά τοπικών κυβερνητικών στελεχών
Στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκαν και τοπικοί εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν στηρίζουν την τοπική κοινωνία, αλλά επιλέγουν –όπως ανέφερε– να ασκούν αντιπολίτευση στον Δήμο Μυτιλήνης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μετακύλιση ευθυνών στον Δήμο για ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης, ενώ υπενθύμισε και προηγούμενες αντιπαραθέσεις, όπως στην υπόθεση της Βάστριας.
«Η Λέσβος δεν είναι ζώνη καραντίνας»
Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι το κεντρικό κράτος αντιμετωπίζει τη Λέσβο ως «ζώνη ασφαλείας» και «περιοχή καραντίνας», και όχι ως κρίσιμο γεωγραφικό και οικονομικό σημείο της χώρας.Τόνισε ότι η τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να παραμείνει παθητική απέναντι στις εξελίξεις και κάλεσε σε ενότητα και αγώνα, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση της κτηνοτροφίας και της τοπικής παραγωγής αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για το νησί.