× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν το πορτοφόλι πιέζεται, η λαϊκή γίνεται στήριγμα

Πρωινή Σαββατιάτικη βόλτα του «Ν» στην Χρυσομαλλούσα στους πάγκους των παραγωγών του νησιού που προσφέρουν σε προσιτές τιμές ποιοτικά φρούτα και λαχανικά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2026

Όταν το πορτοφόλι πιέζεται, η λαϊκή γίνεται στήριγμα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ζωντανή εικόνα με κόσμο, φωνές παραγωγών και γεμάτες σακούλες κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ν»  από την πρωινή λαϊκή αγορά της Χρυσομαλλούσας στη Μυτιλήνη το Σάββατο 14 Μαρτίου. Από νωρίς, οι πάγκοι με τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα γέμισαν χρώματα και αρώματα, ενώ οι καταναλωτές περνούσαν, ρωτούσαν, δοκίμαζαν και αγόραζαν.

Οι  ίδιοι οι πολίτες μιλούν με απλά λόγια για τον λόγο που επιλέγουν σταθερά τη λαϊκή. «Πάντα τοπικά προϊόντα» λέει χαρακτηριστικά μια καταναλώτρια, τονίζοντας πως «στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα μας και πρέπει να ερχόμαστε τακτικά, να βοηθάμε τους ανθρώπους που είναι και παραγωγοί εδώ». Η σύνδεση του καταναλωτή με τον παραγωγό είναι άμεση και προσωπική. Πολλοί γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα, ξέρουν από ποιο χωριό έρχεται ο καθένας, αν τα πορτοκάλια είναι από τα Νέες Κυδωνίες ή τα λαχανικά από τα Ξεμπέλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βασικό επιχείρημα, ωστόσο, παραμένει η ποιότητα και η τιμή. «Τα προϊόντα είναι πολύ καλά και οι τιμές πολύ φυσιολογικές, πάρα πολύ φυσιολογικές» ακούγεται να λέει ένας ηλικιωμένος, που όπως αναφέρει ψωνίζει από τη λαϊκή εδώ και 35 χρόνια. Άλλος καταναλωτής σημειώνει ότι «είναι φθηνότερο και έχεις και πολλές επιλογές», ενώ μια γυναίκα τονίζει ότι τα προϊόντα είναι «πιο φρέσκα, πιο ντόπια».

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους μιλούν για μια αγορά που κρατιέται ζωντανή χάρη στην εμπιστοσύνη του κόσμου. «Προσπαθούμε να είμαστε πιο προσιτοί για να βγάλουμε την πραμάτεια μας» λένε, αναγνωρίζοντας πως οι καιροί είναι δύσκολοι και το εισόδημα των νοικοκυριών πιεσμένο. Όπως επισημαίνει ένας καταναλωτής, «ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί με τις τιμές και απάγκιο είναι εδώ να κατέβει στις λαϊκές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συζήτηση μπαίνει και η σύγκριση με τα σούπερ μάρκετ. «Ακολουθούν και αυτά, αλλά εδώ είναι πιο κάτω» λέει ένας δημότης, υπογραμμίζοντας ότι η λαϊκή παραμένει πιο οικονομική επιλογή. Πέρα όμως από το κόστος, είναι και το στοιχείο της φρεσκάδας. Τα προϊόντα έρχονται απευθείας από το χωράφι στον πάγκο, πολλές φορές το ίδιο πρωί. 

Η λαϊκή γορά της Χρυσομαλλούσας, λειτουργεί κάθε Σάββατο, ενώ κάθε Τρίτη λειτουργεί στην Επάνω Σκάλα και την Πέμπτη στην Καλλιθέα. Είναι μια μικρή τοπική οικονομία που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και στη διαχρονική σχέση παραγωγού και καταναλωτή. Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά, η λαϊκή αποδεικνύεται για πολλούς μια ουσιαστική λύση για φρέσκα, ντόπια και οικονομικά προϊόντα.

Και όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι στο ρεπορτάζ, «πρέπει να στηρίζουμε τη λαϊκή». Γιατί πίσω από κάθε πάγκο βρίσκεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ζήσει από τη γη του το σπίτι και την οικογένειά του και πίσω από κάθε σακούλα με φρέσκα προϊόντα, μια οικογένεια που ψάχνει ποιότητα και τιμή μαζί.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Χριστόφας φόρεσε τα αθλητικά του στη Θεσσαλονίκη

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης άφησε για λίγο τις αυτοψίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας και πήρε θέση στην εκκίνηση του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, επιστρέφοντας σε μια μεγάλη προσωπική του αγάπη, το τρέξιμο!
Ο Χριστόφας φόρεσε τα αθλητικά του στη Θεσσαλονίκη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βροχερό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη στη Λέσβο

114 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην Άντισσα. Δείτε εδώ την εξέλιξη των βροχοπτώσεων στην Μυτιλήνη και κεφαλοχώρια του νησιού
Βροχερό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Μανταμάδο

Στο Κέντρο Υγείας Μανταμάδου από τις 10 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου – Οι αιμοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους
Εθελοντική αιμοδοσία στον Μανταμάδο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παναγιώτης Λύμπος αναγνωρίζει την προσπάθεια του Δήμου Μυτιλήνης μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και μιλά για σχεδόν πλήρη κάλυψη των κωδικών των σχολικών μονάδων
Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά

Κάτοικοι και εθελοντές ανανέωσαν τη διάβαση έξω από το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας
Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

«Πάρα πολύ περήφανη» η Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη της υπερασπίζεται την κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων και προκαλεί ερωτήματα για την πολιτική της αποτίμηση
«Πάρα πολύ περήφανη» η Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου

Ελλείψεις σε ειδικότητες, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί – Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Από το καμπαναριό ως το τέμπλο, σχέδιο αποκατάστασης για την Παναγία των Χιδήρων

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προετοιμάζεται η αποκατάσταση της Παναγίας των Χιδήρων – Εγκρίθηκε η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Μητρόπολη Μηθύμνης
Από το καμπαναριό ως το τέμπλο, σχέδιο αποκατάστασης για την Παναγία των Χιδήρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»

Άμεσες πληρωμές, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και σχέδιο για τα αδιάθετα ζώα ζητά το Συντονιστικό Λέσβου της ΕΛ.Α.Σ.
«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων, με συμμετοχή αθλητών από 19 νησιά. Το επόμενο ραντεβού δίνεται στην Άνδρο το 2027.
Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη

Τρίτη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου, με 14 λεωφορεία και ξεναγήσεις να μένουν στα αζήτητα. Τρεις ακόμη αφίξεις έως τον Νοέμβριο. Ξεσπα στην κάμερα ο Ηλίας Πίκουλος, «να τα μαζέψουμε να φύγουμε», λέει δακρυσμένος
Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη

Από τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Οκτωβρίου θα επηρεαστεί η υδροδότηση της πόλης - Παναγιώτης Βάλεσης και Μαρία Κάβουρα εξηγούν το μέγεθος και τη δυσκολία της παρέμβασης στον κεντρικό αγωγό
Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη