× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όταν το πορτοφόλι πιέζεται, η λαϊκή γίνεται στήριγμα

Πρωινή Σαββατιάτικη βόλτα του «Ν» στην Χρυσομαλλούσα στους πάγκους των παραγωγών του νησιού που προσφέρουν σε προσιτές τιμές ποιοτικά φρούτα και λαχανικά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2026

Όταν το πορτοφόλι πιέζεται, η λαϊκή γίνεται στήριγμα
' χρόνος ανάγνωσης

Ζωντανή εικόνα με κόσμο, φωνές παραγωγών και γεμάτες σακούλες κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ν»  από την πρωινή λαϊκή αγορά της Χρυσομαλλούσας στη Μυτιλήνη το Σάββατο 14 Μαρτίου. Από νωρίς, οι πάγκοι με τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα γέμισαν χρώματα και αρώματα, ενώ οι καταναλωτές περνούσαν, ρωτούσαν, δοκίμαζαν και αγόραζαν.

Οι  ίδιοι οι πολίτες μιλούν με απλά λόγια για τον λόγο που επιλέγουν σταθερά τη λαϊκή. «Πάντα τοπικά προϊόντα» λέει χαρακτηριστικά μια καταναλώτρια, τονίζοντας πως «στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα μας και πρέπει να ερχόμαστε τακτικά, να βοηθάμε τους ανθρώπους που είναι και παραγωγοί εδώ». Η σύνδεση του καταναλωτή με τον παραγωγό είναι άμεση και προσωπική. Πολλοί γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα, ξέρουν από ποιο χωριό έρχεται ο καθένας, αν τα πορτοκάλια είναι από τα Νέες Κυδωνίες ή τα λαχανικά από τα Ξεμπέλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βασικό επιχείρημα, ωστόσο, παραμένει η ποιότητα και η τιμή. «Τα προϊόντα είναι πολύ καλά και οι τιμές πολύ φυσιολογικές, πάρα πολύ φυσιολογικές» ακούγεται να λέει ένας ηλικιωμένος, που όπως αναφέρει ψωνίζει από τη λαϊκή εδώ και 35 χρόνια. Άλλος καταναλωτής σημειώνει ότι «είναι φθηνότερο και έχεις και πολλές επιλογές», ενώ μια γυναίκα τονίζει ότι τα προϊόντα είναι «πιο φρέσκα, πιο ντόπια».

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους μιλούν για μια αγορά που κρατιέται ζωντανή χάρη στην εμπιστοσύνη του κόσμου. «Προσπαθούμε να είμαστε πιο προσιτοί για να βγάλουμε την πραμάτεια μας» λένε, αναγνωρίζοντας πως οι καιροί είναι δύσκολοι και το εισόδημα των νοικοκυριών πιεσμένο. Όπως επισημαίνει ένας καταναλωτής, «ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί με τις τιμές και απάγκιο είναι εδώ να κατέβει στις λαϊκές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συζήτηση μπαίνει και η σύγκριση με τα σούπερ μάρκετ. «Ακολουθούν και αυτά, αλλά εδώ είναι πιο κάτω» λέει ένας δημότης, υπογραμμίζοντας ότι η λαϊκή παραμένει πιο οικονομική επιλογή. Πέρα όμως από το κόστος, είναι και το στοιχείο της φρεσκάδας. Τα προϊόντα έρχονται απευθείας από το χωράφι στον πάγκο, πολλές φορές το ίδιο πρωί. 

Η λαϊκή γορά της Χρυσομαλλούσας, λειτουργεί κάθε Σάββατο, ενώ κάθε Τρίτη λειτουργεί στην Επάνω Σκάλα και την Πέμπτη στην Καλλιθέα. Είναι μια μικρή τοπική οικονομία που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και στη διαχρονική σχέση παραγωγού και καταναλωτή. Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά, η λαϊκή αποδεικνύεται για πολλούς μια ουσιαστική λύση για φρέσκα, ντόπια και οικονομικά προϊόντα.

Και όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι στο ρεπορτάζ, «πρέπει να στηρίζουμε τη λαϊκή». Γιατί πίσω από κάθε πάγκο βρίσκεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ζήσει από τη γη του το σπίτι και την οικογένειά του και πίσω από κάθε σακούλα με φρέσκα προϊόντα, μια οικογένεια που ψάχνει ποιότητα και τιμή μαζί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρακτική εκπαίδευση με εξοπλισμό και σενάρια κατάσβεσης, με καθοδήγηση εθελοντών πυροσβεστών και ιερέων της Λέσβου
Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Χωρίς συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας δεν μπορεί να γίνει διακίνηση τυριών»

Τελεσίγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την διακίνηση τυριών από τη Λέσβο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών σφαγές ζώων και διενέργεια αιμοληψιών και ελέγχων
«Χωρίς συμμόρφωση στα μέτρα βιοασφάλειας δεν μπορεί να γίνει διακίνηση τυριών»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες Ψυχές»
Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβούλευση πολιτών για τη μείωση των ανισοτήτων

Διαδικτυακή συμμετοχή απόψε στις 7 το απόγευμα με ανοικτό κάλεσμα προς τους πολίτες
Διαβούλευση πολιτών για τη μείωση των ανισοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Πλακόστρωτο στο Παλαιοχώρι

Υπεγράφη το έργο από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
Πλακόστρωτο στο Παλαιοχώρι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος

Συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα
Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ‑ Δήμητρα ο Βέρρος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC

Τελετές μνήμης στα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια Μούδρου και Πορτιανού με παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών
Στη Λήμνο ο Αθανασίου για τις εκδηλώσεις μνήμης της ημέρας ANZAC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση Κομνηνάκα για τη διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία της Λέσβου

Κάνει λόγο για ανεπαρκή μέτρα στήριξης και ζητά άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των απωλειών των κτηνοτρόφων
Σφοδρή επίθεση Κομνηνάκα για τη διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ ο Μουτζούρης

Συζήτησαν τα προβλήματα υποστελέχωσης των γεωτεχνικών υπηρεσιών και της έλλειψης κτηνιάτρων
Με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ ο Μουτζούρης
ΧΩΡΙΑ

Η Αγιάσος τίμησε τον Ταξιάρχη στο Καστέλι με πομπή και παράδοση αιώνων

Πλήθος πιστών ακολούθησε το πατροπαράδοτο έθιμο του Αναγνωστηρίου που κρατά ζωντανή μια ιστορία από το 1888
Η Αγιάσος τίμησε τον Ταξιάρχη στο Καστέλι με πομπή και παράδοση αιώνων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο όριο η Λήμνος σε υγεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς προσωπικό και υποδομές σύμφωνα με τα ευρήματα περιοδείας στο νησί
Στο όριο η Λήμνος σε υγεία και υπηρεσίες σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση