× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο

Μείωση ατυχημάτων και τραυματισμών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2026

Λιγότερα τροχαία τον Φεβρουάριο 2026 στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφηκε τον Φεβρουάριο 2026 στα τροχαία ατυχήματα στους νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου, σύμφωνα με τον μηνιαίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Συνολικά σημειώθηκαν 2 τροχαία ατυχήματα, έναντι 5 τον αντίστοιχο μήνα του 2025, γεγονός που δείχνει αισθητή βελτίωση της εικόνας στο οδικό δίκτυο των νησιών. Και τα 2 περιστατικά χαρακτηρίστηκαν ελαφρά, ενώ δεν καταγράφηκε κανένα θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο, όπως ακριβώς και πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα ατυχήματα προέκυψαν 2 ελαφρά τραυματισμοί, έναντι 6 τον Φεβρουάριο 2025. Δεν υπήρξαν νεκροί ούτε βαριά τραυματίες, στοιχείο που αποτυπώνει μια θετική μεταβολή, αν και κάθε περιστατικό παραμένει υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος στους δρόμους είναι διαρκής.

Τα βασικά αίτια των ατυχημάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής και τροχονομικής έρευνας, τα συνηθέστερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων παραμένουν διαχρονικά και συνδέονται κυρίως με ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η υπερβολική ταχύτητα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης ατυχημάτων, ενώ ακολουθούν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η παραβίαση οδικής σήμανσης, το αντικανονικό προσπέρασμα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην έλλειψη σύνεσης και στη μειωμένη προσοχή κατά την οδήγηση, στοιχεία που συχνά αποδεικνύονται καθοριστικά.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές των 3 νομών, γεγονός που δείχνει ότι η ανάγκη για προσοχή δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ζώνες του οδικού δικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτεταμένοι τροχονομικοί έλεγχοι

Παράλληλα με την αποτύπωση των ατυχημάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της τροχονομικής αστυνόμευσης. Οι υπηρεσίες Τροχαίας στα 3 νησιά βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας στοχευμένους ελέγχους με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή επικίνδυνων συμπεριφορών.Κατά τον Φεβρουάριο 2026 συνελήφθησαν 5 άτομα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των βεβαιωμένων παραβάσεων για υπερβολική ταχύτητα, που ανήλθαν σε 562 μέσα σε 1 μήνα. Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο παράβασης και σαφή ένδειξη ότι η ταχύτητα παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον καταγράφηκαν 35 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, 42 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 36 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Σημειώθηκαν ακόμη 43 παραβιάσεις προτεραιότητας, 7 κινήσεις στο αντίθετο ρεύμα, 27 αντικανονικά προσπεράσματα και 4 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη.

Ανησυχητικός παραμένει και ο αριθμός των παραβάσεων που σχετίζονται με απόσπαση προσοχής, καθώς βεβαιώθηκαν 17 περιπτώσεις χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Καταγράφηκαν επίσης 10 παραβάσεις για φθαρμένα ελαστικά, 39 παραβάσεις ΚΤΕΟ και 148 παραβάσεις που αφορούν επαγγελματικά οχήματα.

Η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι η οδική ασφάλεια δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ελέγχων και προστίμων, αλλά πρωτίστως θέμα κουλτούρας και ατομικής ευθύνης. Η πιστή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ πριν από την οδήγηση, ο σεβασμός στα όρια ταχύτητας και η χρήση ζώνης και κράνους αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη προστασίας των παιδιών με τη χρήση παιδικών καθισμάτων, στη διαρκή προσήλωση του οδηγού στο δρόμο χωρίς χρήση κινητού τηλεφώνου και στον σεβασμό προς τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία.

Ο Φεβρουάριος 2026 αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα σε επίπεδο ατυχημάτων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο τα στοιχεία των παραβάσεων υπενθυμίζουν ότι η μάχη για ασφαλέστερους δρόμους συνεχίζεται καθημερινά και απαιτεί συνέπεια, υπευθυνότητα και διαρκή επαγρύπνηση από όλους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίπλα στους κτηνοτρόφους ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης

Αποχή από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι την Πέμπτη 16 Απριλίου
Δίπλα στους κτηνοτρόφους ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Λέσβου στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων

Προσυγκέντρωση στις 10:00 στο Δημαρχείο Μυτιλήνης με κλειστές τις υπηρεσίες των Δήμων
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Λέσβου στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Πέμπτη 16 Απριλίου

Στάση λειτουργίας 10:30 έως 13:00 σε ένδειξη στήριξης των κτηνοτρόφων ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος
Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Πέμπτη 16 Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα των λογιστών Λέσβου για την κινητοποίηση της 16ης Απριλίου

Στήριξη στους κτηνοτρόφους και προειδοποίηση για ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού
Κάλεσμα των λογιστών Λέσβου για την κινητοποίηση της 16ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου για την παλλεσβιακή κινητοποίηση

Δηλώνει αδυναμία εφαρμογής της δίωρης κινητοποίησης στα πρατήρια καυσίμων και ζητά αποκλιμάκωση για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Επίσης δηλώνει την στήριξη της στους κτηνοτρόφους του νησιού
Η Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου για την παλλεσβιακή κινητοποίηση
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων Λέσβου την Πέμπτη 16 Απριλίου

Συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για στήριξη των κτηνοτρόφων του νησιού ανακοίνωση ο Σύλλογος τους
Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων Λέσβου την Πέμπτη 16 Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας 11:00–15:00 και κάλεσμα στήριξης στους κτηνοτρόφους

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει καθυστερήσεις σε μέτρα και αποζημιώσεις και καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης 16 Απριλίου
Στάση εργασίας 11:00–15:00 και κάλεσμα στήριξης στους κτηνοτρόφους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στήριξη με αιχμές από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Καλούν σε αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, ζητούν όμως νηφαλιότητα και αποφυγή ενεργειών που πλήττουν άλλους εργαζόμενους
Στήριξη με αιχμές από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Και οι επαγγελματίες στη μάχη των κτηνοτρόφων

Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων δηλώνει παρούσα στην κινητοποίηση της 16 Απριλίου
Και οι επαγγελματίες στη μάχη των κτηνοτρόφων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσυγκέντρωση εργαζομένων στους Δήμους της Λέσβου στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης 15 Απριλίου -Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου Δημήτρης Κόνσουλας καλεί σε δυναμική παρουσία στην Παλλεσβιακή κινητοποίηση
Προσυγκέντρωση εργαζομένων στους Δήμους της Λέσβου στο Δημαρχείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων και οι γιατροί της Λέσβου

Ιατρικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος συμμετέχουν στην παλλεσβιακή κινητοποίηση εκφράζοντας στήριξη στον πρωτογενή τομέα
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων και οι γιατροί της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ Λέσβου την Πέμπτη 16 Απριλίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για στήριξη των κτηνοτρόφων του νησιού
Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ Λέσβου την Πέμπτη 16 Απριλίου