× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τον σχολικό κήπο στους ελαιώνες της Θερμής

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής γνώρισαν από κοντά το πολυβραβευμένο ELAION OLVIA στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Gov4all

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2026

Από τον σχολικό κήπο στους ελαιώνες της Θερμής
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η επαφή των παιδιών με την τοπική παραγωγή και την αγροτική κληρονομιά της Λέσβου απέκτησε ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θερμή. Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο πολυβραβευμένα ελαιόλαδα του νησιού, το ELAION OLVIA, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Gov4all που υλοποιεί ο Δήμος Μυτιλήνης.

Η συμμετοχή των μαθητών στη δράση συνδέθηκε άμεσα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν για τον σχολικό τους κήπο. Μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία, η θεωρητική γνώση για την καλλιέργεια της γης μετατράπηκε σε πράξη. Στη δράση συμμετείχαν επίσης το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Δημοτικό Σχολείο Πηγής, καθώς και ένα Λύκειο και ένα ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης, δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο σχολικής συνεργασίας γύρω από την ελαιοκομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «συνάντηση» των παιδιών με το ελαιόλαδο δεν περιορίστηκε σε μια απλή επίσκεψη. Περιλάμβανε αναλυτική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της μονάδας, ενημέρωση για τους ελαιώνες και τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και γευσιγνωσία έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το προϊόν, να αναγνωρίσουν αρώματα και γεύσεις και να κατανοήσουν τι σημαίνει ποιότητα και σωστή επεξεργασία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η περιήγηση στον χώρο όπου εκτίθενται παλιά αντικείμενα συλλογής και μεταφοράς λαδιού. Μέσα από τα εργαλεία μιας άλλης εποχής, τα παιδιά γνώρισαν τον μόχθο και την καθημερινότητα των παλαιότερων γενεών. Ο κ. Μιχάλης Τζωρτζής και η σύζυγός του Ναυσικά μοιράστηκαν ιστορίες για τις παλιές χρήσεις του λαδιού, δίνοντας στα παιδιά μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτιστικής και οικονομικής του αξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία της οικογένειας Τζωρτζή ξεπερνά τα 100 χρόνια και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα συνέχειας και αφοσίωσης. Η καλλιέργεια του ελαιώνα σε υψόμετρο 300 μέτρων ξεκίνησε από τον προπάππο της οικογένειας και συνεχίστηκε από τον παππού και τον πατέρα, μέχρι να περάσει το 2004 στα χέρια της 4ης γενιάς, με επικεφαλής τον Μιχάλη Τζωρτζή. Σήμερα, η επιχείρηση συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνογνωσία, διατηρώντας υψηλά ποιοτικά πρότυπα.

Το ελαιόλαδο της εταιρείας ταξιδεύει πλέον σε πολλές χώρες του εξωτερικού, από τη Λευκορωσία και τη Βουλγαρία μέχρι τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Νέα Καληδονία και τις ΗΠΑ. Η εξωστρέφεια αυτή αποδεικνύει ότι η λεσβιακή γη μπορεί να σταθεί δυναμικά στις διεθνείς αγορές, όταν συνδυάζει ποιότητα, συνέπεια και σεβασμό στην παράδοση.

Για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, η εμπειρία αυτή δεν ήταν απλώς μια σχολική εκδρομή. Ήταν ένα ζωντανό μάθημα για την αξία της γης, τη σημασία της τοπικής παραγωγής και τη δύναμη της οικογενειακής συνέχειας. Μέσα από τη γεύση του ελαιολάδου και τις ιστορίες των ανθρώπων που το παράγουν, τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά στις ρίζες του τόπου τους και απέκτησαν μια βαθύτερη κατανόηση του πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για το νησί.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη στην Καλλονή για απειλή με κυνηγετικό όπλο

Η Αστυνομία κατέσχεσε δύο κυνηγετικά όπλα από την κατοχή του συλληφθέντος
Σύλληψη στην Καλλονή για απειλή με κυνηγετικό όπλο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματισμός 51χρονου σε τροχαίο στη Λήμνο

Σύγκρουση Ι.Χ. φορτηγού με μοτοσικλέτα στο χωριό Θάνος
Τραυματισμός 51χρονου σε τροχαίο στη Λήμνο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κινητοποίηση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Την Κυριακή 9 Αυγούστου στη Μυτιλήνη, στις 19.30
Κινητοποίηση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χασίς δίπλα στις ζωοτροφές σε στάνη στην Καλλονή

Σε ποιμνιοστάσιο εντοπίστηκαν 33 δενδρύλλια και φυτά κάνναβης, περίπου 217 γραμμάρια χασίς και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας. Συνελήφθη ένας άνδρας κατηγορούμενος για καλλιέργεια κατοχή και διακίνηση χασίς
Χασίς δίπλα στις ζωοτροφές σε στάνη στην Καλλονή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Βρίσα

Το Σάββατο 1 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Άγιος Παντελεήμων»
Εθελοντική αιμοδοσία στη Βρίσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αρχαιρεσίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας

Την Κυριακή 2 Αυγούστου, από τις 8:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Μόριας
Αρχαιρεσίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Το Καλάθι της Αγάπης» σε Μυτιλήνη και Καλλονή

Συγκέντρωση τροφίμων από το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για ευάλωτες οικογένειες της Λέσβου
«Το Καλάθι της Αγάπης» σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεδρίαση για τον αφθώδη πυρετό ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Καλεί την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να παρουσιάσει την πορεία των μέτρων και τον σχεδιασμό για τον έλεγχο και την εκρίζωση της ζωονόσου στη Λέσβο
Συνεδρίαση για τον αφθώδη πυρετό ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά που έγινε «Όνειρο Καλοκαιριάτικου Μεσημεριού» χάρις τη μουσική

Μια εκδήλωση στο Διαβατικό, στο Επάνω Κάστρο στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ της Μυτιλήνης
Μια βραδιά που έγινε «Όνειρο Καλοκαιριάτικου Μεσημεριού» χάρις τη μουσική
ΥΓΕΙΑ

«Πλήγμα στην ανεξαρτησία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου»

Ομόφωνη αντίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου στον διορισμό προσωρινής διοίκησης από τον υπουργό Υγείας – Ζητά απόσυρση της διάταξης και άμεση διεξαγωγή νέων εκλογών
«Πλήγμα στην ανεξαρτησία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού

Στάση εργασίας και συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου – Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, Μαρία Σηφάκη, προειδοποιεί ότι οι υποχρεωτικές συγχωνεύσεις ανοίγουν τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

«Ο Γεωργιάδης έκοψε την κορδέλα, αλλά η Ψυχιατρική είναι ακόμα στο παλιό κτίριο»

Ο Στρατής Σαμαράς γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε για την υποστελέχωση, τις παραιτήσεις και τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής και τις σοβαρές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου
«Ο Γεωργιάδης έκοψε την κορδέλα, αλλά η Ψυχιατρική είναι ακόμα στο παλιό κτίριο»