× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τον σχολικό κήπο στους ελαιώνες της Θερμής

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής γνώρισαν από κοντά το πολυβραβευμένο ELAION OLVIA στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Gov4all

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2026

Από τον σχολικό κήπο στους ελαιώνες της Θερμής
' χρόνος ανάγνωσης

Η επαφή των παιδιών με την τοπική παραγωγή και την αγροτική κληρονομιά της Λέσβου απέκτησε ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θερμή. Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο πολυβραβευμένα ελαιόλαδα του νησιού, το ELAION OLVIA, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Gov4all που υλοποιεί ο Δήμος Μυτιλήνης.

Η συμμετοχή των μαθητών στη δράση συνδέθηκε άμεσα με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν για τον σχολικό τους κήπο. Μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία, η θεωρητική γνώση για την καλλιέργεια της γης μετατράπηκε σε πράξη. Στη δράση συμμετείχαν επίσης το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Δημοτικό Σχολείο Πηγής, καθώς και ένα Λύκειο και ένα ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης, δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο σχολικής συνεργασίας γύρω από την ελαιοκομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «συνάντηση» των παιδιών με το ελαιόλαδο δεν περιορίστηκε σε μια απλή επίσκεψη. Περιλάμβανε αναλυτική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της μονάδας, ενημέρωση για τους ελαιώνες και τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και γευσιγνωσία έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το προϊόν, να αναγνωρίσουν αρώματα και γεύσεις και να κατανοήσουν τι σημαίνει ποιότητα και σωστή επεξεργασία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η περιήγηση στον χώρο όπου εκτίθενται παλιά αντικείμενα συλλογής και μεταφοράς λαδιού. Μέσα από τα εργαλεία μιας άλλης εποχής, τα παιδιά γνώρισαν τον μόχθο και την καθημερινότητα των παλαιότερων γενεών. Ο κ. Μιχάλης Τζωρτζής και η σύζυγός του Ναυσικά μοιράστηκαν ιστορίες για τις παλιές χρήσεις του λαδιού, δίνοντας στα παιδιά μια ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτιστικής και οικονομικής του αξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία της οικογένειας Τζωρτζή ξεπερνά τα 100 χρόνια και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα συνέχειας και αφοσίωσης. Η καλλιέργεια του ελαιώνα σε υψόμετρο 300 μέτρων ξεκίνησε από τον προπάππο της οικογένειας και συνεχίστηκε από τον παππού και τον πατέρα, μέχρι να περάσει το 2004 στα χέρια της 4ης γενιάς, με επικεφαλής τον Μιχάλη Τζωρτζή. Σήμερα, η επιχείρηση συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνογνωσία, διατηρώντας υψηλά ποιοτικά πρότυπα.

Το ελαιόλαδο της εταιρείας ταξιδεύει πλέον σε πολλές χώρες του εξωτερικού, από τη Λευκορωσία και τη Βουλγαρία μέχρι τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Νέα Καληδονία και τις ΗΠΑ. Η εξωστρέφεια αυτή αποδεικνύει ότι η λεσβιακή γη μπορεί να σταθεί δυναμικά στις διεθνείς αγορές, όταν συνδυάζει ποιότητα, συνέπεια και σεβασμό στην παράδοση.

Για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής, η εμπειρία αυτή δεν ήταν απλώς μια σχολική εκδρομή. Ήταν ένα ζωντανό μάθημα για την αξία της γης, τη σημασία της τοπικής παραγωγής και τη δύναμη της οικογενειακής συνέχειας. Μέσα από τη γεύση του ελαιολάδου και τις ιστορίες των ανθρώπων που το παράγουν, τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά στις ρίζες του τόπου τους και απέκτησαν μια βαθύτερη κατανόηση του πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για το νησί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Σε κρίσιμο σημείο το Νοσοκομείο Λήμνου χωρίς καρδιολόγο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την υποστελέχωση και τα κενά στην Υγεία στο νησί
Σε κρίσιμο σημείο το Νοσοκομείο Λήμνου χωρίς καρδιολόγο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συνάντηση για την επόμενη μέρα στα σχολεία της Μυτιλήνης

Στο επίκεντρο η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών από 1 Σεπτεμβρίου 2026
Συνάντηση για την επόμενη μέρα στα σχολεία της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές γνώρισαν την 3D τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο PrivaSI Lab στο πλαίσιο του Erasmus+ ομάδων μαθητών του Προτύπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης και του Colegio Maristas Nuestra Señora De La Victoria από τη Μάλαγα
Μαθητές γνώρισαν την 3D τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για παράνομη μεταφορά αλόγου

Το μεσημέρι της Κυριακής στην Αγιάσο
Συνελήφθη για παράνομη μεταφορά αλόγου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Καλλονή – Σιγρίου

Τραυματίσθηκε ο οδηγός μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο τροχαίο
Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Καλλονή – Σιγρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συνεδριάζει το ΠΥΣΠΕ Λέσβου για τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών

Οι αιρετή εκπρόσωπος Βάσω Καλαμιδιώτου και η αναπληρώτρια της Κατερίνα Γιαννέλου ενημερώνουν για τη διαδικασία βελτιώσεων θέσεων και οριστικών τοποθετήσεων
Συνεδριάζει το ΠΥΣΠΕ Λέσβου για τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών
ΒΙΒΛΙΟ

«Η ελιά και τα δώρα της αγάπης»

Δραματοποιημένη αφήγηση και εργαστήρι εικονογράφησης στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
«Η ελιά και τα δώρα της αγάπης»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η κλασική μουσική μπαίνει στα σχολεία της Λέσβου με το MO‑TO key

Μαθητές και διεθνείς μουσικοί ενώνουν δυνάμεις σε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Η κλασική μουσική μπαίνει στα σχολεία της Λέσβου με το MO‑TO key
ΘΕΑΤΡΟ

Παραστάσεις με σκοπό τη στήριξη της Φλόγας στη Μυτιλήνη

Οι παραστάσεις του έργου «Κεκλεισμένων των θυρών» στη Χρυσομαλλούσα στις 18, 19, 25 και 26 Απριλίου στηρίζουν τη Φλόγα Λέσβου
Παραστάσεις με σκοπό τη στήριξη της Φλόγας στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Χωρίς καρδιολόγο το Νοσοκομείο Λήμνου για τουλάχιστον 10 ημέρες

Καταγγελία του ΚΚΕ για υποστελέχωση και αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής
Χωρίς καρδιολόγο το Νοσοκομείο Λήμνου για τουλάχιστον 10 ημέρες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Για την υπεράσπιση του έργου των εκπαιδευτικών»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
«Για την υπεράσπιση του έργου των εκπαιδευτικών»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στα χέρια της Αστυνομίας δράστης κλοπής στη Λέσβο

Αφαίρεσε κινητό αξίας 1.600 ευρώ από ανασφάλιστο όχημα – Βρέθηκε στη Θερμή
Στα χέρια της Αστυνομίας δράστης κλοπής στη Λέσβο