× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προαναγγελία προσφυγής στη Δικαιοσύνη από τον Στρατή Καραβασίλη

Έτοιμος να καταφύγει στα δικαστήρια ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκήπου για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα ύδρευσης της Ευρειακής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/3/2026

Προαναγγελία προσφυγής στη Δικαιοσύνη από τον Στρατή Καραβασίλη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα προβλήματα ύδρευσης της Ευρειακής προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκήπου Στρατής Καραβασίλης με εκτενή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η περιοχή συνεχίζει να υδροδοτείται κυρίως από ιδιωτικές γεωτρήσεις, με εμφανή φαινόμενα υφαλμύρωσης και μη στεγανές αποχετεύσεις, και χωρίς οργανωμένο σύστημα ελέγχου της ποιότητας του νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης στις 6 Μαρτίου, κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής στο όργανο. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας, δεν δόθηκε «συγκεκριμένη δέσμευση, ούτε προαναγγέλθηκε κάποιο σαφές σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος. Αντιθέτως, υπήρξε έντονη αμφισβήτηση ακόμη και των δεσμεύσεων που είχαν δημόσια διατυπωθεί στο παρελθόν, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Καραβασίλη αναφέρει:

Κατά τη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Μαρτίου 2026, τέθηκε εκ νέου προς συζήτηση το σοβαρό, χρόνιο και μέχρι σήμερα άλυτο ζήτημα της ύδρευσης-αποχέτευσης της περιοχής της Ευρειακής. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά απλώς μια τεχνική υποδομή, αλλά άπτεται άμεσα της καθημερινότητας των πολιτών, της προστασίας της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και της τουριστικής δραστηριότητας σε έναν από τους σημαντικότερους παράκτιους χώρους της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρειακή αποτελεί έναν ιδιαίτερα δυναμικό και αναπτυσσόμενο παραλιακό τόπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται κάτοικοι των Δημοτικών Κοινοτήτων Παλαιοκήπου, Παπάδου και Πλακάδου, ενώ κατά τους θερινούς μήνες φιλοξενεί 5.000 επισκέπτες και κατοίκους και συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη.

Παρά ταύτα, μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να στερείται ενός οργανωμένου, σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα δεν τίθεται για πρώτη φορά. Έχει τεθεί επανειλημμένως τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και μέσω επίσημων εγγράφων αιτημάτων προς τη ΔΕΥΑΛ και τη Δημοτική Αρχή.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στη δημόσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2025 στον Παλαιόκηπο, παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΥΑΛ, εκπροσώπων του Δήμου, θεσμικών παραγόντων της Περιφέρειας, αλλά και μεγάλου αριθμού κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Κατά τη συνάντηση εκείνη παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, τόσο για την εκπόνηση προμελέτης του κύριου έργου ύδρευσης όσο και για την υλοποίηση μιας προσωρινής λύσης μέσω της κατασκευής παραλιακού αγωγού μήκους περίπου 4,5 χιλιομέτρων από τη δεξαμενή του Περάματος, με χρόνο αποπεράτωσης για τον οποίο δεσμεύθηκε ο κ. Βάλεσης τον Ιούνιο του 2026.

Ωστόσο, λίγους μόλις μήνες πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, οι φόβοι επαληθεύθηκαν. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης των ανωτέρω δεσμεύσεων και προφανώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Δεν έχει παρουσιαστεί επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, δεν έχει γνωστοποιηθεί η πρόοδος της προμελέτης, ούτε υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν και πότε θα υλοποιηθεί η προσωρινή λύση που είχε εξαγγελθεί.

Ιδιαίτερη εντύπωση και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αμφισβητήθηκε ακόμη και ο χαρακτήρας της συνάντησης του Νοεμβρίου, η οποία υποτιμητικά χαρακτηρίστηκε από τον κ. Βάλεση ως «μάζωξη».

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι σαφής και δεν επιδέχεται διαστρέβλωση.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, που όπως προαναφέρθηκε παρευρέθηκαν θεσμικοί εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, καθώς και μεγάλος αριθμός κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής — η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτημάτων των κατοίκων για ένα ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τη ζωή, τη δραστηριότητά τους και τη δημόσια υγεία — ΥΠΗΡΞΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΗΚΑΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όλοι γνώριζαν απολύτως τον σκοπό της συνάντησης και όλοι συμμετείχαν με μοναδικό στόχο την αναζήτηση λύσεων σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή επί δεκαετίες.

Η απαξίωση μιας τέτοιας δημόσιας παρουσίας πολιτών δεν συνάδει με τον θεσμικό σεβασμό που οφείλει να επιδεικνύει κάθε διοίκηση απέναντι στην κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης αναφορά στο ότι το πρόβλημα αποτελεί κληρονομιά προηγούμενων διοικήσεων.

Είναι όμως αυτονόητο ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει θεσμική συνέχεια και η ευθύνη αντιμετώπισης των προβλημάτων ανήκει πάντοτε στην εκάστοτε διοίκηση.

Η επίκληση του παρελθόντος δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας όταν πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την υγεία, την ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι το ζήτημα θα έπρεπε να είχε τεθεί προσωπικά με επίσκεψη στο γραφείο του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ.

Η αναφορά αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένες παρεμβάσεις, τόσο προφορικές όσο και γραπτές, ενώ έχει κατατεθεί και σχετικό έγγραφο αίτημα ενημέρωσης ήδη από τις 10 Φεβρουαρίου 2026.

Το ζήτημα της ύδρευσης της Ευρειακής δεν αποτελεί θέμα προσωπικής επικοινωνίας ή διοικητικής συνεννόησης πίσω από κλειστές πόρτες.

Αποτελεί ζήτημα θεσμικής ευθύνης, διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.

Η περιοχή εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υδροδοτείται κυρίως από ιδιωτικές γεωτρήσεις, με εμφανή φαινόμενα υφαλμύρωσης και μη στεγανές αποχετεύσεις, και χωρίς οργανωμένο σύστημα ελέγχου της ποιότητας του νερού.

Οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε καθεστώς αβεβαιότητας, οι κάτοικοι εκφράζουν έντονη ανησυχία και η τοπική κοινωνία εύλογα αναμένει σαφείς απαντήσεις.

Το ζήτημα πλέον δεν είναι μόνο τεχνικό.

Έχει σαφείς κοινωνικές και θεσμικές διαστάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγίζει ακόμη και ζητήματα δημόσιας υγείας.

Για τον λόγο αυτό, κατά τη συνεδρίαση ζητήθηκαν σαφείς απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προμελέτη του κύριου έργου;
• Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή του προσωρινού αγωγού;
• Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση;
• Ποιο είναι το πραγματικό και επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Δυστυχώς, από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν δεν προέκυψε καμία συγκεκριμένη δέσμευση, ούτε προαναγγέλθηκε κάποιο σαφές σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αντιθέτως, υπήρξε έντονη αμφισβήτηση ακόμη και των δεσμεύσεων που είχαν δημόσια διατυπωθεί στο παρελθόν, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκήπου Στρατής Καραβασίλης δήλωσε:

«Η περιοχή της Ευρειακής δεν βρίσκεται απλώς σε κατάσταση “τεχνικής εκκρεμότητας”. Θα μπορούσε πλέον να ειπωθεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εγκατάλειψης. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής δεν ζητούν υποσχέσεις. Ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις, σαφή χρονοδιαγράμματα και υπεύθυνο προγραμματισμό. Το νερό δεν αποτελεί έργο βιτρίνας.

Αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και βασική υποδομή για κάθε σύγχρονη κοινωνία. Η ευθύνη για την επίλυση του ζητήματος είναι θεσμική και συγκεκριμένη.

Και όταν πρόκειται για ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία της τοπικής οικονομίας, η παρατεταμένη αδράνεια δεν μπορεί να θεωρείται αποδεκτή επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το πρόβλημα παραμένει χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση και χωρίς σαφή προγραμματισμό, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και η διερεύνηση του ζητήματος από τις αρμόδιες ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές, στο μέτρο που ενδέχεται να τίθενται ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης βασικών δημόσιων υποδομών. Η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα σε καθαρό νερό, σε αξιόπιστες υποδομές και σε υπεύθυνη διοίκηση. Και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να παραμένει επ’ αόριστον σε εκκρεμότητα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Δύο νέα γήπεδα beach volley στα Τσαμάκια φτιάχνει ο Δήμος Μυτιλήνης

Έτοιμα τον Μάιο με στόχο τη φιλοξενία διεθνών αγώνων και πιστοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης
Δύο νέα γήπεδα beach volley στα Τσαμάκια φτιάχνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αιχμές από τη «Νέα Δράση» για ΔΕΥΑΛ και Λιμενικό Ταμείο

Ανακοίνωση από την παράταξη του Πανάγου Κουφέλου για τα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο
Ερωτήματα και αιχμές από τη «Νέα Δράση» για ΔΕΥΑΛ και Λιμενικό Ταμείο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα

Η Σκάλα Πολιχνίτου μέσα από τον φακό του Γιώργου Αράπογλου στην Αθήνα
Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γέμισε το Πολύκεντρο Παπάδου για την Ημέρα της Γυναίκας

Βραβεύσεις γυναικών, παρέμβαση του Ξενώνα Φιλοξενίας και μουσικό κλείσιμο από τη Χορωδία του Παγγεραγωτικού στην εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης
Γέμισε το Πολύκεντρο Παπάδου για την Ημέρα της Γυναίκας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς θέρμανση 200 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Έχει ζητηθεί ανεφοδιασμός – χωρίς αποτέλεσμα, ενώ έχουν καταργηθεί οι σχολικές επιτροπές στη Δυτική Λέσβο
Χωρίς θέρμανση 200 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι προοδευτικές γυναίκες της Λέσβου, τίμησαν τους αγώνες του κινήματος

Τα μέλη του Συλλόγου πραγματοποίησαν δράσεις για την ημέρα της γυναίκας
Οι προοδευτικές γυναίκες της Λέσβου, τίμησαν τους αγώνες του κινήματος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Σίμος που σκουπίζει τους δρόμους και αγγίζει τις καρδιές

Μια ήσυχη μορφή της καθημερινότητας που δίνει αξιοπρέπεια και νόημα στην εργασία- Μέσα από το πρόγραμμα 55-67 της ΔΥΠΑ συνεχίζει να δουλεύει με πίστη και αγάπη για τη Μυτιλήνη
Ο Σίμος που σκουπίζει τους δρόμους και αγγίζει τις καρδιές
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πράσινο φως για την άδεια λειτουργίας στο γήπεδο Μυτιλήνης

Με γρήγορες κινήσεις του Δήμου Μυτιληνής ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις για κάμερες, κιγκλιδώματα και άλλες ελλείψεις
Πράσινο φως για την άδεια λειτουργίας στο γήπεδο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η άγνωστη χειμωνιάτικη τουριστική Μυτιλήνη

Ένα ήπιο τουριστικό ρεύμα αναπτύσσεται στην πόλη και τα γύρω χωριά. Το τετράμηνο Νοεμβρίου 2025 – Φεβρουαρίου 2026 οι συνολικές αφίξεις Τούρκων ήταν 9.738
Η άγνωστη χειμωνιάτικη τουριστική Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πώς άλλαξαν γάμοι και διαζύγια στη Λέσβο μέσα σε μία δεκαετία

Από 311 γάμους το 2015 σε 148 το 2025 – Την ίδια περίοδο τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν σε 122
Πώς άλλαξαν γάμοι και διαζύγια στη Λέσβο μέσα σε μία δεκαετία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση, ΠΑΣΟΚ χωρίς πειθώ και η προσμονή για κάτι νέο

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μοιρασγεντής περιγράφει κενό εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης και εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο να αξιοποιήσει
ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση, ΠΑΣΟΚ χωρίς πειθώ και η προσμονή για κάτι νέο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία
Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία