× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στάση στα σχολικά δρομολόγια των ταξί Μυτιλήνης από 9 Μαρτίου

Απλήρωτοι από τον Οκτώβριο 2025 οι επαγγελματίες της Μυτιλήνης. Στον αέρα 25 έως 26 καθημερινές μεταφορές μαθητών. Στο χορό των κινητοποιήσεων και τα περιφερειακά ταξί από 16 Μαρτίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/3/2026

Στάση στα σχολικά δρομολόγια των ταξί Μυτιλήνης από 9 Μαρτίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου σταματούν τα δρομολόγια ταξί Μυτιλήνης που εξυπηρετούν σχολικές διαδρομές, καθώς οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι παραμένουν απλήρωτοι από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 2025. Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ταξί Μυτιλήνης Κώστας Νέστορας, περιγράφοντας μια κατάσταση που, όπως λέει, έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής των επαγγελματιών και μεταφέρει άμεσα την πίεση στις οικογένειες των παιδιών που μεταφέρονται καθημερινά προς και από τα σχολεία τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα οι επαγγελματίες βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση. «Έχουμε κάνει τουλάχιστον 4 συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Πηγαίνουμε και ερχόμαστε στην Περιφέρεια εδώ και 1 μήνα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η απάντηση που λαμβάνουν κάθε φορά παραμένει ίδια. Όπως τους έχει μεταφερθεί, υπάρχουν «διάφορες καθυστερήσεις» και τα χρήματα που έπρεπε να καταβληθούν από τον Δεκέμβριο μεταφέρθηκαν μέσα στο 2026, με την υπόσχεση ότι θα δοθούν με την εφαρμογή του νέου προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιδιοκτήτες ταξί, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν οι ίδιοι την εκτέλεση των δρομολογίων, καλύπτοντας καύσιμα, συντήρηση και λειτουργικά έξοδα, χωρίς να υπάρχει καταβολή των οφειλών. «Έχουμε κάνει πολύ υπομονή και τα μέλη μας δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση», αναφέρει ο πρόεδρος, εξηγώντας ότι έχει ήδη γίνει ενημέρωση τόσο προς τις οικογένειες όσο και προς τις διευθύνσεις των σχολείων, ώστε να γνωρίζουν εγκαίρως ότι από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου τα ταξί δεν θα εκτελούν τις σχολικές μεταφορές.

Το μέγεθος του προβλήματος στη Μυτιλήνη είναι σημαντικό, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται 25 με 26 δρομολόγια, τα οποία αφορούν κυρίως μαθητές Ειδικών Σχολείων αλλά και εσπερινών σχολικών μονάδων. Πρόκειται για μετακινήσεις που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα, είτε λόγω των ειδικών αναγκών των παιδιών είτε λόγω ωραρίων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το πώς θα καλυφθεί το κενό από την πρώτη κιόλας ημέρα διακοπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλύτερη, αλλά όχι ομαλή, εμφανίζεται η εικόνα στην υπόλοιπη Λέσβο, όπου δραστηριοποιούνται τα λεγόμενα «γκρι» ταξί των χωριών. Ο πρόεδρος των περιφερειακών ταξί, Ανδρέας Αξής, αναφέρει ότι τα οχήματα που εξυπηρετούν μαθητικές μεταφορές έχουν πληρωθεί για τον Οκτώβριο, ωστόσο παραμένουν ανεξόφλητοι όλοι οι μήνες από τον Νοέμβριο του 2025 και μετά. «Στη δική μας περίπτωση προλάβαμε να κόψουμε τιμολόγια και να πληρωθούν κάποια χρήματα για τον Οκτώβρη. Από εκεί και πέρα όμως τίποτα και ήδη έχουμε μπει στον Μάρτιο του 2026», σημειώνει, περιγράφοντας μια συσσώρευση οφειλών που μεγαλώνει όσο περνά ο χρόνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει δέσμευση πως θα καταβληθούν χρήματα έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη κίνηση διακοπής δρομολογίων από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Στην περιφέρεια της Λέσβου, συνολικά 45 ταξί πραγματοποιούν σχολικά δρομολόγια, εξυπηρετώντας μαθητές σε χωριά και στην περιοχή της Καλλονής, με την πιθανή διακοπή να δημιουργεί νέα ερωτήματα για την καθημερινότητα των οικογενειών, αλλά και για την ίδια τη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο πρόβλημα καθυστερημένων πληρωμών αντιμετωπίζουν και τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ, τα οποία επίσης δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί για υπηρεσίες που σχετίζονται με μεταφορές. Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις και από τη δική τους πλευρά, εξέλιξη που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το μέτωπο των μεταφορών και θα αυξήσει την πίεση προς την Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα σε πληρωμές και σε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των οφειλών.

Με τις ημερομηνίες πλέον να λειτουργούν ως τελεσίγραφα, το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για τη σχολική καθημερινότητα στη Λέσβο, καθώς οι καθυστερήσεις που ξεκίνησαν ως «λογιστικό» ζήτημα μετατρέπονται σε πραγματικό πρόβλημα πρόσβασης για μαθητές και οικογένειες, με τους επαγγελματίες να δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλο περιθώριο να συνεχίσουν χωρίς πληρωμή.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αγιάσο ο Δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος

Επισκέφθηκε το Αναγνωστήριο και ξεναγήθηκε στη βιβλιοθήκη, στις αίθουσες μουσικής και στο Λαογραφικό Μουσείο
Στην Αγιάσο ο Δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Ιάσων Πιπίνης βλέπει τη Λέσβο στην «πύλη» της Λατινικής Αμερικής

Στο επίκεντρο οι τουρίστες από τη Λατινική Αμερική, με σχέδιο για νέο Γραφείο του ΕΟΤ και έμφαση στον προσκυνηματικό και φυσιολατρικό τουρισμό.
Ο Ιάσων Πιπίνης βλέπει τη Λέσβο στην «πύλη» της Λατινικής Αμερικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η παράδοση ζωντανεύει στη Συκαμιά με μια μεγάλη πατινάδα

Μουσική, χορός, τραγούδια και κεράσματα θα συνθέσουν το σκηνικό της εκδήλωσης του Συλλόγου Γυναικών Συκαμιάς «Η Αγία Φωτεινή»
Η παράδοση ζωντανεύει στη Συκαμιά με μια μεγάλη πατινάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες

Στον έναν άξονα η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και στον άλλον ο Γιάννης Ζουγανέλης
Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παίρνει σειρά το νέο Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια

Χρηματοδότηση 1,24 εκατ. ευρώ για τη μελέτη του νέου συγκροτήματος που θα στεγάσει τις δομές δευτεροβάθμιας ειδικής εκπαίδευσης
Παίρνει σειρά το νέο Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί, έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης – Ζητά τη διακοπή των διώξεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

110 κολυμβητές στον 15ο Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης

Αθλητές ηλικίας από οκτώ έως 82 ετών διένυσαν τη θαλάσσια διαδρομή των περίπου 1.000 μέτρων από την Κουντουρουδιά μέχρι το Πέραμα
110 κολυμβητές στον 15ο Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης
ΧΩΡΙΑ

Η Αντισσα τίμησε την Αγία Παρασκευή

Περιφορά της ιερής εικόνας στα σοκάκια του χωριού με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τέρπανδρος»
Η Αντισσα τίμησε την Αγία Παρασκευή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Αγιάσος τιμά τον δεξιοτέχνη του σαντουριού Γιάννη Σουσαμλή

Αφιέρωμα στον «Κακούργο» για τα 60 χρόνια προσφοράς του στη μουσική παράδοση της Λέσβου – Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στον κήπο της Παναγίας Αγιάσου
Η Αγιάσος τιμά τον δεξιοτέχνη του σαντουριού Γιάννη Σουσαμλή
ΧΩΡΙΑ

Εκδήλωση στην Αγιάσο για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ παρουσίασαν ιστορικές αναφορές για τη δράση του ΔΣΕ στο νησί
Εκδήλωση στην Αγιάσο για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου

Στο πλευρό των διωκόμενων κτηνοτρόφων και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης – Συγκέντρωση τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί, έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο
Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουλίου λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στους Πύργους Θερμής
Διακοπή υδροδότησης σε έξι χωριά του Δήμου Μυτιλήνης