× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το σκάκι ενώνει παιδιά και εμπνέει νέες γενιές στη Μυτιλήνη

Δυνατές παρτίδες στο 3ο Εσωτερικό Τουρνουά των Ακαδημιών Βενιαμίν και αφιέρωμα στη δύναμη των γυναικών στο σκάκι με την προβολή της ταινίας «Queen of Chess» στις 8 Μαρτίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/3/2026

Το σκάκι ενώνει παιδιά και εμπνέει νέες γενιές στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Με έντονο αγωνιστικό ενδιαφέρον, δυνατές παρτίδες και ενθουσιασμό από τους μικρούς σκακιστές πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου 2026 το 3ο Εσωτερικό Τουρνουά Σκακιού των Ακαδημιών Βενιαμίν, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυτιλήνης στην οδό Τυρταίου.

Η διοργάνωση συγκέντρωσε συνολικά 49 παιδιά που συμμετείχαν σε δύο αγωνιστικούς ομίλους, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα ζωντανό σκακιστικό απόγευμα, όπου η συγκέντρωση, η στρατηγική σκέψη και το ευ αγωνίζεσθαι βρέθηκαν στο επίκεντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εσωτερικά τουρνουά των Ακαδημιών έχουν ως βασικό στόχο να δώσουν στα παιδιά την εμπειρία ενός οργανωμένου αγωνιστικού περιβάλλοντος. Οι νεαροί σκακιστές αγωνίζονται με κανονικό ρυθμό παρτίδων, τηρώντας τους κανόνες του παιχνιδιού και αναπτύσσοντας δεξιότητες συγκέντρωσης, πειθαρχίας και σεβασμού στο τραπέζι της σκακιέρας.

Στον 1ο Όμιλο Βήμα 1 συμμετείχαν 34 παιδιά που αγωνίστηκαν με πλήρη κομμάτια σε πέντε γύρους, δείχνοντας σημαντική πρόοδο. Ξεχώρισε ο Βαγγέλης Διονυσάτος που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με το απόλυτο σκορ 5 στα 5. Σημαντική ήταν και η παρουσία της Γεωργίας Μαμουνή που αναδείχθηκε Χρυσή Σκακίστρια. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον Ηρακλή Παπασωτηρίου, μόλις 5 ετών, που κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με 4 βαθμούς στους 5 γύρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον 2ο Όμιλο Βήμα 2 συμμετείχαν 15 παιδιά και ο ενθουσιασμός τους ήταν τέτοιος ώστε, αφού ολοκλήρωσαν γρήγορα τον 5ο γύρο, προχώρησαν και σε έναν επιπλέον αγώνα. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Γιάννος Ντουράκης, μαθητής της Γ Δημοτικού, συγκεντρώνοντας 5 βαθμούς σε 6 παρτίδες.

Αποτελέσματα και βραβεύσεις

Στον 1ο Όμιλο Βήμα 1 το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Διονυσάτος Βαγγέλης με 5 βαθμούς στους 5 αγώνες. Το αργυρό μετάλλιο πήρε ο Ραβάνης Παύλος Νικόλαος με 4 βαθμούς ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Παπασωτηρίου Ηρακλής επίσης με 4 βαθμούς. Χρυσή Σκακίστρια αναδείχθηκε η Μαμουνή Γεωργία με 3 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον 2ο Όμιλο Βήμα 2 την πρώτη θέση κατέκτησε ο Ντουράκης Γιάννος με 5 βαθμούς σε 6 αγώνες. Το αργυρό μετάλλιο πήρε ο Καλαϊτζής Γιώργος με επίσης 5 βαθμούς ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Φούτσας Βασίλης με 4 βαθμούς. Χρυσή Σκακίστρια αναδείχθηκε η Κοντού Μελπομένη Εφραιμία.

Επόμενη δράση με άρωμα Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Η επόμενη δράση των Ακαδημιών είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 8 Μαρτίου, ημέρα που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυτιλήνης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Queen of Chess” του Netflix, σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Rory Kennedy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ταινία αφηγείται την εντυπωσιακή πορεία της Judit Polgár, της σπουδαίας Ουγγαρέζας σκακίστριας που άλλαξε την ιστορία του σκακιού αποδεικνύοντας ότι μια γυναίκα μπορεί να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος.

Μετά την προβολή αναμένεται να ακολουθήσει μια σύντομη ανεπίσημη συζήτηση γύρω από τη θέση των γυναικών στο σκάκι σήμερα, τη σημασία των προτύπων για τα παιδιά αλλά και τον ρόλο που μπορεί να παίξει το σκάκι ως εργαλείο ενδυνάμωσης και προσωπικής ανάπτυξης.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου από τις 18.00 έως τις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυτιλήνης στην οδό Τυρταίου, κοντά στην αγορά της πόλης. Η ταινία θα παρουσιαστεί με προτζέκτορα σε μεγάλη οθόνη σε κλιματιζόμενη αίθουσα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μικρή γιορτή και ευχαριστίες

Μετά τις απονομές των μεταλλίων ακολούθησε μικρή γιορτή με συσκευασμένα κομμάτια βασιλόπιτας και λαχειοφόρο κλήρωση με δώρα που προσέφεραν χορηγοί και υποστηρικτές της δράσης.

Τη διοργάνωση στήριξαν οι χορηγοί Μπανταβάνης Γιώργος, Oikies Small Elegant Houses, Κυρ Στέφανος, Fast Movers, Motan Graphic Design, Attica Group Blue Star Ferries και Hellenic Seaways, chess shop.gr και Καλώς τα Μουρέλια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στο αρτοποιείο Γεροντάρας για τα συσκευασμένα κομμάτια βασιλόπιτας και στο Σούπερ Μάρκετ Μασούτης για την προσφορά νερών και χυμών.

Η οργάνωση του τουρνουά έγινε από τον Αντώνη Μιχαήλαρο, διευθυντής αγώνων ήταν ο Ανδρέας Τσεκούρας ενώ καθήκοντα διαιτητών είχαν οι Αβραάμ Ιντζεβίδης, Γιώργος Σιδεράς και Κώστας Γλεζέλης. Τη γραμματειακή υποστήριξη παρείχαν οι Μαριάννα Ζαργκλή και Χαρά Καραβία.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο veniaminchess.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η δια βίου μάθηση ενώνει τρείς χώρες στη Λέσβο

26 εκπαιδευόμενοι και 18 εκπαιδευτές από Ιταλία και Ισπανία συμμετείχαν σε μαθήματα, πολιτιστικές δράσεις και συνεργατικά projects στο ΣΔΕ Μυτιλήνης
Όταν η δια βίου μάθηση ενώνει τρείς χώρες στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η σκέψη γίνεται δύναμη και ο Έρωτας γράφει ιστορία

Η Ραφαηλία Σκορδά της Β΄ Λυκείου του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης κατακτά την 3η θέση στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιο Πατρών και οδηγεί το σχολείο στον τελικό για την Ολυμπιάδα στην Πολωνία
Όταν η σκέψη γίνεται δύναμη και ο Έρωτας γράφει ιστορία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη θεωρία στην πράξη για την ασφάλεια της Μυτιλήνης

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι Αντιμετώπιση καταστροφών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου υλοποιεί άσκηση πεδίου για την εκτίμηση επικινδυνότητας και τρωτότητας κτιρίων στην Επάνω Σκάλα
Από τη θεωρία στην πράξη για την ασφάλεια της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη ενέργεια και φύση στο ίδιο τραπέζι

Σε στρογγυλή τράπεζα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι μαθητές του Προτύπου Λυκείου Μυτιλήνης αναζήτησαν την ισορροπία ανάμεσα στην ενεργειακή μετάβαση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Πράσινη ενέργεια και φύση στο ίδιο τραπέζι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στον Μεσαγρό, η αλληλεγγύη γίνεται πράξη για τη μικρή Αγγελική

Μπαζάρ την Κυριακή 22 Μαρτίου από τις μαμάδες του χωριού
Στον Μεσαγρό, η αλληλεγγύη γίνεται πράξη για τη μικρή Αγγελική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα ξεχωριστό περιοδικό για την ειρήνη

Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό τεύχος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
Ένα ξεχωριστό περιοδικό για την ειρήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές γνώρισαν από κοντά τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Βιωματική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος GOV4ALL με συμμετοχή 5 σχολικών μονάδων και επισκέψεις σε ελαιοτριβείο και βιολογικό κτήμα
Μαθητές γνώρισαν από κοντά τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Λέσβος παίζει σκάκι και γράφει τη δική της στρατηγική ιστορία

Η Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 φέρνει στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης το 23ο Σχολικό Πρωτάθλημα με ατομικές και ομαδικές αναμετρήσεις για όλες τις βαθμίδες
Η Λέσβος παίζει σκάκι και γράφει τη δική της στρατηγική ιστορία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές χτίζουν γέφυρες γνώσης και φιλίας στη Λέσβο

Εκπαιδευτική επίσκεψη και αδελφοποίηση του 5ου ΓΕΛ και του 3 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με επίκεντρο φύση και ιστορία
Μαθητές χτίζουν γέφυρες γνώσης και φιλίας στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Drone πάνω από τις κατολισθήσεις στον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο πεδίο με σύγχρονη τεχνολογία και χαρτογράφηση πραγματικών κινδύνων
Drone πάνω από τις κατολισθήσεις στον δρόμο Καλλονής – Σιγρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η ευαισθησία γίνεται πράξη στη Λέσβο

Δυο τραυματισμένα άγρια ζώα βρήκαν φροντίδα και ελπίδα χάρη στη συνεργασία Προσκόπων και επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Όταν η ευαισθησία γίνεται πράξη στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής

Τα πορτοκάλια θα γίνουν γλυκό του κουταλιού και λικέρ για τους επισκέπτες του σχολείου
Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής