× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στον Περσικό κόλπο

Τα Ελληνικά ή ελληνόκτητα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή είναι 53 σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2026

Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στον Περσικό κόλπο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιεί η ΠΕΝΕΝ, 1200 ναυτικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε 53 ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία που πλέουν ή είναι αγκυροβολημένα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού κόλπου, των Στενών του Ορμούζ, του κόλπου του Ομάν και της Βόρειας Αραβικής Θάλασσας. Ο αριθμός των Ελλήνων μελών πληρώματος παραμένει άγνωστος, καθώς πολλά από τα πλοία φέρουν ξένη σημαία.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη στρατιωτική σύγκρουση που ξέσπασε μετά την επέμβαση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και τη δολοφονία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ. Η ιρανική πλευρά, όπως αναφέρεται, ανακοίνωσε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα πιο κρίσιμα περάσματα παγκοσμίως για τη διακίνηση πετρελαίου και εμπορευμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ένταση έχει ήδη άμεσο αντίκτυπο στη ναυτιλιακή κίνηση. Σύμφωνα με ενημέρωση της πλατφόρμας MarineTraffic, εκατοντάδες δεξαμενόπλοια έχουν αγκυροβολήσει σε απόσταση που θεωρείται ασφαλής, αποφεύγοντας τη διέλευση από τα Στενά. Μικρός αριθμός πλοίων συνεχίζει να διαπλέει την περιοχή, αναλαμβάνοντας αυξημένο ρίσκο.

Από τα 53 πλοία που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη, 11 φέρουν ελληνική σημαία και 42 είναι ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον διεθνή χαρακτήρα της ελληνόκτητης ναυτιλίας, αλλά και την έκθεση των πληρωμάτων σε γεωπολιτικούς κινδύνους που δεν μπορούν να ελέγξουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει εκδώσει σχετική ναυτιλιακή οδηγία με την οποία συνιστάται η αναβολή των διελεύσεων από τα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ναυτιλιακές εταιρείες των πλοίων που κινούνται εντός του Περσικού Κόλπου, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η επανέναρξη επιθέσεων από τους Χούθι κατά εμπορικών πλοίων. Οι επιθέσεις αυτές, που στοχοποιούν κυρίως αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα, δημιουργούν ένα ακόμη επίπεδο απειλής σε μια ήδη αποσταθεροποιημένη θαλάσσια περιοχή. Η διεύρυνση της σύγκρουσης πέρα από τα Στενά, προς τον Κόλπο του Ομάν και τη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, εντείνει τους φόβους για γενικευμένη ανασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι, σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, η ύπαρξη ηχητικού μηνύματος που αποδίδεται στο Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Στο μήνυμα αυτό φέρεται να ανακοινώνεται ότι απαγορεύεται η διέλευση όλων των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ και ότι κανένα πλοίο δεν επιτρέπεται να περάσει με οποιονδήποτε τρόπο. Αν και δεν υπάρχουν ανεξάρτητες επιβεβαιώσεις για το εύρος εφαρμογής αυτής της απαγόρευσης, η αναφορά και μόνο εντείνει την αίσθηση κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΠΕΝΕΝ, μέσω της ανάρτησής της, απευθύνει δραματικό μήνυμα στους ναυτικούς που βρίσκονται εν πλω, τονίζοντας ότι βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένοι σε μια ζώνη πολεμικής αντιπαράθεσης. Το ζήτημα δεν είναι μόνο επιχειρησιακό ή οικονομικό, αλλά πρωτίστως ανθρώπινο, καθώς αφορά την ασφάλεια πληρωμάτων που εκτελούν τα καθήκοντά τους σε ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν διαχρονικά στρατηγικό κόμβο, καθώς από εκεί διέρχεται σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Κάθε διατάραξη της ναυσιπλοΐας στην περιοχή έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στις διεθνείς αγορές ενέργειας όσο και στην ασφάλεια των ναυτικών. Σε αυτή τη συγκυρία, οι Έλληνες και αλλοδαποί ναυτικοί που υπηρετούν σε ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής κρίσης με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς η στάση των εμπλεκόμενων κρατών και η πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα καθορίσουν αν η ναυσιπλοΐα στην περιοχή θα παραμείνει περιορισμένη ή αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Μέχρι τότε, τα πληρώματα των πλοίων στον Περσικό Κόλπο καλούνται να συνεχίσουν την αποστολή τους μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα και αυξημένο κίνδυνο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Ακράσι υποδέχεται το καλοκαίρι πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η αυλαία ανοίγει την 31η Ιουλίου με εκδρομή στη Μονή Λειμώνος και στο μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας
Το Ακράσι υποδέχεται το καλοκαίρι πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο

Τα συστήματα προσκόπων Παγκρατίου, Ακροπόλεως, Χαλανδρίου και Χίου φιλοξενήθηκαν στον χώρο της Visit Agiasos, ενώ ακολουθεί αποστολή από την Αλεξανδρούπολη
Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους

Η πρώτη εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 11 το πρωί με αφετηρία το Μουσείο στο Σίγρι. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν και τη συντήρηση ενός γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου

Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της κυβέρνησης
Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ενημερωτική δράση της Αστυνομίας Λέσβου για την πρόληψη απατών

Φυλλάδια με χρήσιμες συμβουλές διανεμήθηκαν στους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ηλικιωμένων
Ενημερωτική δράση της Αστυνομίας Λέσβου για την πρόληψη απατών
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν κάναμε έγκλημα, διεκδικήσαμε τα δικαιώματά μας»

Κτηνοτρόφοι, αγρότες και συνδικαλιστές ζήτησαν τέλος στις διώξεις, αποζημιώσεις, εμβολιασμό και ουσιαστικά μέτρα βιοασφάλειας, στην κινητοποίηση της Δευτέρας 27 Ιουλίου. Ο Στρατής Τσομπανέλλης δεν βγήκε να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους
«Δεν κάναμε έγκλημα, διεκδικήσαμε τα δικαιώματά μας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»

Διαγενεακό εργαστήριο παραδοσιακής μαγειρικής την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων
Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οι κτηνοτρόφοι

Ζητούν να βγει και να συνομιλήσει μαζί τους ο προϊστάμενος Στρατής Τσομπανέλλης – Πρότεινε συνάντηση με αντιπροσωπεία στο εσωτερικό του κτιρίου
Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οι κτηνοτρόφοι
ΥΓΕΙΑ

Σημαντικές δωρεές ενισχύουν το Βοστάνειο Νοσοκομείο

Ιατρικός εξοπλισμός, συσκευές, έπιπλα και παιδικά ρούχα προσφέρθηκαν από συλλόγους, επιχειρήσεις, οικογένειες και πολίτες
Σημαντικές δωρεές ενισχύουν το Βοστάνειο Νοσοκομείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Δεκατρείς κτηνοτρόφοι, αγρότες και συνδικαλιστές καταθέτουν την Δευτέρα 27 Ιουλίου για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Απρίλη. Τη νομική εκπροσώπησή τους έχει αναλάβει η Νίκη Τσιριγώτη
Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο

Ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου εν όψει του 15Αύγουστου
Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες

Στον έναν άξονα η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και στον άλλον ο Γιάννης Ζουγανέλης
Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες