× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το καρναβάλι της Αντισσας με επίκαιρο μήνυμα από τη νεολαία του χωριού

Το άρμα και η ομάδα των παιδιών του 1926 και του 2026 έκλεψαν την παράσταση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/2/2026

Το καρναβάλι της Αντισσας με επίκαιρο μήνυμα από τη νεολαία του χωριού
' χρόνος ανάγνωσης

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το 51ο Καρναβάλι της Άντισσας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία χρονιά τη δυναμική και τη μακρά παράδοσή του. Η κεντρική πλατεία του χωριού γέμισε από νωρίς, με κατοίκους και επισκέπτες να δίνουν το παρών σε μια γιορτή γεμάτη κέφι, σάτιρα και δημιουργικότητα.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11.30 και για περίπου δύο ώρες το χωριό κινήθηκε σε αποκριάτικους ρυθμούς. Τα άρματα, αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας, εντυπωσίασαν με την αισθητική και τη θεματολογία τους, αντλώντας έμπνευση από την επικαιρότητα και την καθημερινότητα. Οι σατιρικές ομάδες παρουσίασαν κείμενα με ρυθμό και ομοιοκαταληξία, προκαλώντας γέλιο και χειροκροτήματα, ενώ δεν έλειψαν οι κωμικές ανατροπές και οι αιχμηρές ατάκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα ξεχώρισε το άρμα των παιδιών, που έκλεψε την παράσταση και συγκίνησε ταυτόχρονα. Με τίτλο που παρέπεμπε στη νεολαία του 1926 και του 2026, οι μικροί καρναβαλιστές παρουσίασαν με ευρηματικό τρόπο τη σύγκριση δύο εποχών. Από τη μία, τα παιδιά του παρελθόντος, με το παιχνίδι στις γειτονιές, την αυθόρμητη χαρά και την επαφή με τη φύση. Από την άλλη, η σύγχρονη εικόνα, όπου κυριαρχεί το διαδίκτυο και οι οθόνες, με τα παιδιά να χάνουν σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι και τον αυθορμητισμό τους. Το μήνυμα ήταν σαφές και απέσπασε θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

Η νεολαία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη τη διοργάνωση, δίνοντας φρεσκάδα και ζωντάνια, χωρίς όμως να λείπει το στοιχείο της παράδοσης που χαρακτηρίζει διαχρονικά το καρναβάλι της Άντισσας. Ο Θεολόγος Καραμιχάλης, που είχε και τον ρόλο του παρουσιαστή, κράτησε ζωντανό τον ρυθμό της εκδήλωσης, συμμετέχοντας παράλληλα και σε άρμα με σατιρική αναφορά στην καθημερινότητα της επαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φιλοξενία αποτέλεσε και φέτος βασικό στοιχείο της γιορτής. Οι επισκέπτες κεράστηκαν δωρεάν σουβλάκι, τοπικό κρασί και το παραδοσιακό ρόφημα από αμύγδαλο, γνωστό ως «θάσος», που αποτελεί ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Άντισσας. Γλυκά, όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, ετοιμάστηκαν από τις εθελόντριες του συλλόγου, που εργάστηκαν επί ημέρες για να είναι όλα έτοιμα και φρέσκα.

Το 51ο Καρναβάλι της Άντισσας απέδειξε ότι παραμένει ένα από τα ιστορικά και πιο ζωντανά καρναβάλια της Λέσβου. Με επίκαιρα θέματα, εντυπωσιακά άρματα και έντονη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η φετινή διοργάνωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, σε ένα χωριό που ξέρει να γιορτάζει με μεράκι, συλλογικότητα και αυθεντικό αποκριάτικο πνεύμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Ζητά κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου για τις καταστροφές από την κακοκαιρία
ΧΩΡΙΑ

Με σύμμαχο τον καιρό πέταξαν ψηλά τα έθιμα στη Σκάλα Μιστεγνών

Η Καθαρά Δευτέρα βρήκε κατοίκους και επισκέπτες στον προαύλιο χώρο του ναού, σε μια γιορτή με χαρταετούς και σαρακοστιανά κεράσματα
Με σύμμαχο τον καιρό πέταξαν ψηλά τα έθιμα στη Σκάλα Μιστεγνών
ΧΩΡΙΑ

«Εμείς οι Αγιασώτες πειρατές είμαστε καλοί άνθρωποι απλά μας έχουν κακοπάρει»

Τρελό πειρατικό καράβι βγήκε στη Λάρσο και ανεβαίνει για την Αγιάσο
«Εμείς οι Αγιασώτες πειρατές είμαστε καλοί άνθρωποι απλά μας έχουν κακοπάρει»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γιόρτασε με 1110 μερίδες φασολάδα και χαρταετούς

Ρεκόρ συμμετοχής στα Κούλουμα 2026 -Συνεργασία Δήμου Μυτιλήνης, Κοινότητας και Συλλόγου Ασπίδα έδωσε γιορτινό παλμό στην Καθαρά Δευτέρα
Η Μυτιλήνη γιόρτασε με 1110 μερίδες φασολάδα και χαρταετούς
ΧΩΡΙΑ

Κούλουμα και φασολάδα στον Σκουτάρο

Με κέφι και ζωντανή μουσική με τον Ντίνο Αλεξανδρή
Κούλουμα και φασολάδα στον Σκουτάρο
ΧΩΡΙΑ

Κούλουμα στην Αντισσα με νοστιμιές και παράδοση

Τα καζάνια με τη φασολάδα βράζουν από νωρίς και το κέφι δεν λείπει από επισκέπτες και εθελοντές
Κούλουμα στην Αντισσα με νοστιμιές και παράδοση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρή Μυτιλήνη από τα ξημερώματα μετά το καρναβάλι

Άμεση επιχείρηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας στη Μυτιλήνη με προσωπικό και μηχανήματα λίγη ώρα μετά το τέλος των εκδηλώσεων
Καθαρή Μυτιλήνη από τα ξημερώματα μετά το καρναβάλι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδώ στη Λέσβο....πετάμε χαρταετό!

Εκδηλώσεις με παραδοσιακά κεράσματα, κούλουμα, και σάτιρα για την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε που θα πετάξετε τον χαρταετό σας
Εδώ στη Λέσβο....πετάμε χαρταετό!
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψεις με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σύλληψεις με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
ΧΩΡΙΑ

Στυψιανός Καρνάβαλος ή αλλιώς «Make ΣΤΥΨ’ great again»

Καυστική σάτιρα σε λεσβιακή διάλεκτο και πολύ κέφι στον καρνάβαλο της Στύψης
Στυψιανός Καρνάβαλος ή αλλιώς «Make ΣΤΥΨ’ great again»
ΧΩΡΙΑ

Οι Γιουρούκδις στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής

Κάλεσμα για το μεγάλο καρναβάλι της Καθαράς Δευτέρας στις 12.00 με κορύφωση των εκδηλώσεων του Λαογραφικού Συλλόγου
Οι Γιουρούκδις στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής
ΧΩΡΙΑ

«Τα γιούνια τ` Αχέρωνα», ξεφάντωσαν στην Καλλονή

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με κέφι, χορό και ευφάνταστες στολές και άρματα στην καρδιά της Δυτικής Λέσβου
«Τα γιούνια τ` Αχέρωνα», ξεφάντωσαν στην Καλλονή