× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανατροπές στον ενεργειακό σχεδιασμό για Λέσβο και Βόρειο Αιγαίο

Ο ΑΔΜΗΕ μεταθέτει την ολοκλήρωση των έργων για το 2030 και προτείνει αυξήσεις χρεώσεων έως το 2029

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/2/2026

Ανατροπές στον ενεργειακό σχεδιασμό για Λέσβο και Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε αναθεώρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των προϋπολογισμών για τις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις προχωρά ο ΑΔΜΗΕ, με το Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα τη Λέσβο να επηρεάζονται άμεσα. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου μετατίθεται για το 2030 αντί για το 2029, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αυξάνεται στα 1,425 δισ ευρώ από 1,246 δισ ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 180 εκατ ευρώ.

Η εξέλιξη προκύπτει από το αναθεωρημένο δεκαετές πρόγραμμα 2025 2034 του Διαχειριστή, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ. Συνολικά, για τις τρεις εμβληματικές διασυνδέσεις Δωδεκανήσων, ΒΑ Αιγαίου και δεύτερης γραμμής με Ιταλία, το επιπλέον κόστος αγγίζει αθροιστικά περίπου 1,5 δισ ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα όδευση στη Λέσβο και αδειοδοτικές καθυστερήσεις

Στην περίπτωση του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ο ΑΔΜΗΕ αποδίδει την αναθεώρηση σε χρονοβόρες διαδικασίες από αποκεντρωμένες διοικήσεις και συναρμόδια υπουργεία, αλλά και σε αναγκαστικές αλλαγές στη χάραξη του έργου. Για τη Λέσβο, γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη αναζήτησης νέας θέσης προσαιγιάλωσης λόγω εγγύτητας με πεδίο βολής, γεγονός που οδήγησε σε τροποποιήσεις της όδευσης. Παράλληλα, απαιτήθηκαν προσαρμογές λόγω ύπαρξης έργων ΑΠΕ κοντά στην αρχική διαδρομή του καλωδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καθυστερήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκούς ρευστότητας και τις αυξήσεις τιμών στη διεθνή αγορά καλωδίων, επηρεάζουν συνολικά το χρονοδιάγραμμα και το κόστος.

Αυξήσεις και στα Δωδεκάνησα και στη διασύνδεση με Ιταλία

Ανάλογες μεταθέσεις καταγράφονται και για τα Δωδεκάνησα, όπου η ολοκλήρωση μετατίθεται για το 2030 από το 2029 και ο προϋπολογισμός αυξάνεται στα 2,957 δισ ευρώ από 2,048 δισ ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 900 εκατ ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με την Ιταλία μεταφέρεται για το 2033 αντί για το 2031, με το κόστος να ανέρχεται στα 950 εκατ ευρώ από 608 εκατ ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η καθυστέρηση αποδίδεται και στη χρονική μετάθεση διαγωνισμών προμήθειας βασικού εξοπλισμού, αλλά και στη διάρκεια διαδικασιών από την ιταλική πλευρά και την εταιρεία TERNA.

Νέα έργα 200 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του συστήματος

Στο ίδιο αναθεωρημένο πλάνο περιλαμβάνονται και νέα έργα με πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ ευρώ. Προβλέπονται νέες στεγαστικές και αποθηκευτικές υποδομές ύψους 127,2 εκατ ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, αναβαθμίσεις σε υποσταθμούς και ΚΥΤ έως το 2029 με 35 εκατ ευρώ, ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα ασφαλείας 21,2 εκατ ευρώ και Ψηφιακό Κέντρο Συντήρησης 22 εκατ ευρώ με ολοκλήρωση επίσης το 2029.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις χρεώσεις 2026-2029

Οι αναθεωρήσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στις χρεώσεις χρήσης συστήματος για την περίοδο 2026 2029, με τον ΑΔΜΗΕ να προτείνει σημαντικές αυξήσεις ανά κατηγορία καταναλωτών.

Για τη χαμηλή τάση με τηλεμετρούμενους καταναλωτές, η χρέωση από 5,482 ευρώ ανά MWh το 2025 διαμορφώνεται στα 6,59 ευρώ το 2026, 8,77 ευρώ το 2027, 10,53 ευρώ το 2028 και 12,2 ευρώ το 2029.

Για τη χαμηλή τάση μη τηλεμετρούμενων, από 10,74 ευρώ ανά MWh το 2025 ανεβαίνει στα 12,59 ευρώ το 2026, 16,68 ευρώ το 2027, 20 ευρώ το 2028 και 22,66 ευρώ το 2029.

Στη μέση τάση, η χρέωση από 4,592 ευρώ ανά MWh το 2025 αυξάνεται στα 5,318 ευρώ το 2026, 7,046 ευρώ το 2027, 8,43 ευρώ το 2028 και 9,50 ευρώ το 2029.

Στην υψηλή τάση, από 4,391 ευρώ ανά MWh το 2025, διαμορφώνεται στα 4,893 ευρώ το 2026, 6,498 ευρώ το 2027, 7,785 ευρώ το 2028 και 8,628 ευρώ το 2029.

Η διαβούλευση που άνοιξε η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να καθορίσει τις τελικές αποφάσεις, ωστόσο για το Βόρειο Αιγαίο και τη Λέσβο η εικόνα είναι ήδη σαφής. Η ενεργειακή διασύνδεση, που θεωρείται κομβικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, μετατίθεται χρονικά και καθίσταται ακριβότερη, με το βάρος να μετακυλίεται σταδιακά και στους καταναλωτές μέσω των αυξημένων χρεώσεων.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με 98 σχολικές καθαρίστριες ο σχεδιασμός του Δήμου Μυτιλήνης

Αυξάνονται οι θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2026-2027. Ο Δήμος θα καλύψει από δικούς του πόρους τις ώρες που δεν χρηματοδοτεί το κράτος
Με 98 σχολικές καθαρίστριες ο σχεδιασμός του Δήμου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Το Ακράσι υποδέχεται το καλοκαίρι πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η αυλαία ανοίγει την 31η Ιουλίου με εκδρομή στη Μονή Λειμώνος και στο μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας
Το Ακράσι υποδέχεται το καλοκαίρι πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ζητά η Λήμνος

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού ζητά τη συνέχιση της απασχόλησης των ωφελούμενων. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τη Δημοτική Αρχή να στηρίξει τους 12 εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση
Παράταση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ζητά η Λήμνος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο

Τα συστήματα προσκόπων Παγκρατίου, Ακροπόλεως, Χαλανδρίου και Χίου φιλοξενήθηκαν στον χώρο της Visit Agiasos, ενώ ακολουθεί αποστολή από την Αλεξανδρούπολη
Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο
ΕΛΛΑΔΑ

Από το συγκεντρωτικό κράτος στις «τοπικές κυβερνήσεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. για την Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων, ενίσχυση των μικρών κοινοτήτων και ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών
Από το συγκεντρωτικό κράτος στις «τοπικές κυβερνήσεις»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανακαλύπτοντας την Ανεμώτια… βήμα‑βήμα

Βέλγοι εθελοντές περιηγήθηκαν στα σοκάκια του χωριού, γνωρίζοντας την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά του
Ανακαλύπτοντας την Ανεμώτια… βήμα‑βήμα
ΧΩΡΙΑ

Με κατάνυξη η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Ίππειος

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία
Με κατάνυξη η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Ίππειος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Δουδωνή σε Μητσοτάκη για την συνταγματική αναθεώρηση

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως θέλει να διαμορφώσει το Σύνταγμα της χώρας στα μέτρα του
Επίθεση Δουδωνή σε Μητσοτάκη για την συνταγματική αναθεώρηση
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του αγωγού στους Πύργους Θερμής

Αντικαταστάθηκαν 200 μέτρα του κεντρικού δικτύου που υδροδοτεί Παναγιούδα, Πάμφιλα, Θερμή, Μιστεγνά και Μπαλτζίκι. Αναγκαία η συνολική αναβάθμιση του αγωγού της δεκαετίας του ’80
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του αγωγού στους Πύργους Θερμής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους

Η πρώτη εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 11 το πρωί με αφετηρία το Μουσείο στο Σίγρι. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν και τη συντήρηση ενός γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου

Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της κυβέρνησης
Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»

Διαγενεακό εργαστήριο παραδοσιακής μαγειρικής την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων
Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»