× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργία και συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη ανακοίνωσε το Εργατικό Κέντρο

Στις 12:00 το μεσημέρι στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης η συγκέντρωση για τα τρία χρόνια από τα Τέμπη με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε δε συγχωρούμε»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/2/2026

Απεργία και συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη ανακοίνωσε το Εργατικό Κέντρο
' χρόνος ανάγνωσης

 Σε απεργιακή κινητοποίηση το Σάββατο 28 Φλεβάρη καλεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών. Με σύνθημα «Δεν ξεχνάμε – Δε συγχωρούμε» και «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», η Διοίκηση του Κέντρου καλεί εργαζόμενους, ανέργους, νέους και συνταξιούχους να δώσουν μαζικό παρών στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο συνδέει το δυστύχημα των Τεμπών με τα ζητήματα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τις ελλείψεις σε υποδομές και τα μέτρα προστασίας του λαού, κάνοντας λόγο για πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή και καλώντας σε οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου έχει ως εξής:

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 28 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών με 57 νεκρούς, που έχασαν τη ζωή τους επειδή 2 τρένα κινούνταν στις ίδιες ράγες στην αντίθετη κατεύθυνση επί 12 ολόκληρα λεπτά.

3 χρόνια μετά, όλα όσα οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα παραμένουν, με εξίσου τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Την ώρα που οι μεγάλες εταιρείες καταγράφουν τζίρους - ρεκόρ, βλέπουμε σχεδόν καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα με νεκρούς και τραυματίες εργαζόμενους που πήγαν για μεροκάματο και είτε γύρισαν σακατεμένοι, είτε δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους, όπως έγινε πριν μερικές μέρες στο εργοστάσιο “Βιολάντα”.

 

 

Την ώρα που οι πολεμικές δαπάνες του κράτους εκτοξεύονται, βλέπουμε παντού την ανυπαρξία μέτρων και υποδομών για την προστασία του λαού. Με την πρώτη βροχή, οι δρόμοι γίνονται ποτάμια με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές όπως έγινε πρόσφατα στη Γλυφάδα. Στις φωτιές το μόνο σχέδιο είναι το “τρεχάτε να σωθείτε”. Στα σχολεία όλη της χώρας πέφτουν σοβάδες, όπως έγινε και στο Δημοτικό της Καλλονής και από τύχη δεν είχαμε θύματα.

 

 

Όλα αυτά τα εγκλήματα έχουν κοινή αιτία, κινούνται πάνω στις «ίδιες ράγες», στις ράγες του κέρδους!

Του κέρδους για χάρη του οποίου το κράτος και η Hellenic Train δεν είχαν τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας στα τρένα οδηγώντας στο έγκλημα των Τεμπών. Του κέρδους για χάρη του οποίου η εργοδοσία της “Βιολάντα” αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία της επιχείρησης με αποτέλεσμα τις 5 νεκρές εργαζόμενες. Του κέρδους για χάρη του οποίου θυσιάζονται καθημερινά τα μέτρα πρόληψης, προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 

Επειδή δεν αποφέρουν αρκετό κέρδος, τα έργα προστασίας του λαού, οι υποδομές αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, ο έλεγχος και η συντήρηση των δημόσιων κτηρίων, δεν θεωρούνται “επιλέξιμα” έργα και δεν πραγματοποιούνται ποτέ.  

 

 

Δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα. Η βάρβαρη και εγκληματική πολιτική τους σκοτώνει παντού! Αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής είναι τα δεκάδες ατυχήματα στα τρένα σε όλη την Ε.Ε. με πιο πρόσφατα αυτά στην Ισπανία που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ο πραγματικός φταίχτης, είναι το σάπιο σύστημα και η εγκληματική πολιτική του κέρδους, που δε λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή, το εχθρικό για τον εργαζόμενο λαό κράτος που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας των ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με τη μεγαλειώδη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη του 2025, ο λαός απέδειξε την τεράστια δύναμη που έχει όταν το αποφασίσει να φέρει τα πάνω-κάτω. Αυτός ο αγώνας είναι που “θορύβησε” την κυβέρνηση, που δεν επέτρεψε να ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών.

 

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους περιβόητους “θεσμούς” αυτού του σάπιου κράτους που είναι και αυτοί “γρανάζια” της ίδιας πολιτικής που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Τέτοια είναι και η δικαιοσύνη τους, που αφήνει τη συγκάλυψη να συνεχίζεται, βγάζει λάδι τους διάφορους ΟΠΕΚΕΠΕδες, αλλά είναι ταχύτατη στην καταστολή και τις διώξεις του λαού που αγωνίζεται.

 

Η μόνη ελπίδα για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας  είναι ο μαζικός, οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας, που θα στρέφεται ενάντια στον πραγματικό ένοχο, την εγκληματική πολιτική του κέρδους και όσους την υπηρετούν

 

Με τον κοινό αγώνα μας μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους μας, η εργατική τάξη, μαζί με τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, έχουμε τη δύναμη να κατακτήσουμε μια καλύτερη ζωή, όπου οι σύγχρονες ανάγκες μας θα γίνουν πραγματικότητα και δεν θα θεωρούνται “κόστος”.

Δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν σωτήρα, κανέναν μεσσία που μας τάζει ότι θα φτιάξει τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, όσοι προωθούν διάφορα δήθεν κινήματα χωρίς οργάνωση και συνδικάτα, το μόνο που προσφέρουν είναι η πραγματική δικαίωση να παραπέμπεται στις καλένδες.

Η πραγματική δικαίωση για τα Τέμπη, για τα καθημερινά «Τέμπη» στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, κ.λπ. θα έρθει μέσα από τον οργανωμένο αγώνα.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αγγιξε τις καρδιές όλων ο Σωτήρης Αθανασίου

Ισχυρά μηνύματα από την ημερίδα της Oxygen Academy για τη συμπερίληψη και τον αυτισμό μέσω του μπάσκετ
Αγγιξε τις καρδιές όλων ο Σωτήρης Αθανασίου
ΓΕΥΣΗ

Χάλκινο το κρασί «Λάπιθος» του Ηφαιστείου Ανεμώτιας

Ξεχώρισε το εξαιρετικής ποιότητας κρασί του Συνεταιριστικού Οινοποιείου της Λέσβου
Χάλκινο το κρασί «Λάπιθος» του Ηφαιστείου Ανεμώτιας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πήγε να κλέψει αμάξι στα Κεραμειά

Το βρήκε η αστυνομία στην Αγία Παρασκευή Λέσβου
Πήγε να κλέψει αμάξι στα Κεραμειά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παραβίασε τα μέτρα εν μέσω αφθώδους πυρετού

Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Δυτική Λέσβο
Παραβίασε τα μέτρα εν μέσω αφθώδους πυρετού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγόραζαν μαγαζιά με χρήματα από λαθροδιακίνηση στη Σάμο

Οι συγκεκριμένοι Τούρκοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι Σάμου και εμφανίζονταν να έχουν στην κατοχή τους σημαντικά ποσά
Αγόραζαν μαγαζιά με χρήματα από λαθροδιακίνηση στη Σάμο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περιφορά με βάγιες στους δρόμους των Μιστεγνών

Μικροί και μεγάλοι έψαλαν γιορτινά τροπάρια στις γειτονιές του γραφικού χωριού της Λέσβου τηρώντας ευλαβικά το έθιμο της ημέρας
Περιφορά με βάγιες στους δρόμους των Μιστεγνών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Iσχυρό μήνυμα αποδοχής στην 7η ποδηλατάδα αυτισμού στη Μυτιλήνη

Στήριξη από τον Δήμο Μυτιλήνης και σχεδιασμός για δομές συμπερίληψης
Iσχυρό μήνυμα αποδοχής στην 7η ποδηλατάδα αυτισμού στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο «Μωριάς» στο Μεσολόγγι

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου συμμετείχε με αντιπροσωπεία του, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου
Ο «Μωριάς» στο Μεσολόγγι
ΓΕΥΣΗ

Στον «Τζετζερέ» έφτιαξαν πασχαλινό τσουρέκι

Οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να ζυμώσουν, να πλάσουν και να πλέξουν τις δικές τους «βρολίδες» με τη Μαρία Πανάγου
Στον «Τζετζερέ» έφτιαξαν πασχαλινό τσουρέκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θλίψη για την απώλεια της Ρένας Στεφάνου

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΕΛΜΕ Λέσβου για την εκπαιδευτικό του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
Θλίψη για την απώλεια της Ρένας Στεφάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πιάστηκε με 965 κροτίδες

Συνελήφθη ένας άνδρας στο Πλωμάρι, για κατοχή κροτίδων την Παρασκευή 3 Απριλίου
Πιάστηκε με 965 κροτίδες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για «Το Κιόστε»

Μετά τις πρόσφατες εκλογές συγκροτήθηκε ομόφωνα το νέο σχήμα διοίκησης του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων Τσεσμελήδων Μυτιλήνης
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για «Το Κιόστε»