× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με κινητοποιήσεις υποδέχονται τον Αδωνι οι γιατροί της Λέσβου

Ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ της Λέσβου με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου

Δημοσίευση 17/2/2026

Με κινητοποιήσεις υποδέχονται τον Αδωνι οι γιατροί της Λέσβου
φωτογραφία αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Λέσβο και τα προγραμματισμένα εγκαίνια της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής και του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου, η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου προχωρά σε δημόσια παρέμβαση, θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της υποστελέχωσης και της λειτουργικής επάρκειας των δομών υγείας στο νησί.

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει ότι, παρά τις νέες ή ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα σοβαρά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όσο και στα Κέντρα Υγείας, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα και την ασφαλή λειτουργία των μονάδων. Παράλληλα, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη στελέχωση και να προχωρήσει άμεσα σε προκηρύξεις θέσεων, ενώ ανακοινώνει κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση 

Το κτήριο που στεγαζόταν η Ψυχιατρική κλινική ήταν σε άθλια κατάσταση και θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να είχε ανεγερθεί το καινούργιο, ώστε να μπορεί το προσωπικό να εργάζεται αλλά κυρίως οι ασθενείς να νοσηλεύονται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Αντίστοιχα και το ΚΥ Μανταμάδου ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αναγκαίο για την κάλυψη ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρίσιμο ερώτημα που θέτουμε δημόσια ως Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου προς τον Υπουργό και την Κυβέρνηση είναι ποιος θα στελεχώσει και θα λειτουργήσει αυτά τα κτήρια.

Είναι το ίδιο ερώτημα που θέτουν όλες οι ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών, στα κατά καιρούς εγκαίνια των ανακαινίσεων που κάνει ο Υπουργός στα διάφορα τμήματα και κλινικές, των γερασμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Η νέα ψυχιατρική κλινική μπορεί να έχει επιτέλους ένα ωραίο κτήριο αλλά παραμένει με μόνο τρεις Ψυχιάτρους, εκ των οποίων ένας συμβασιούχος δηλαδή με ημερομηνία λήξης, κάνοντας 10 εφημερίες τον μήνα καλύπτοντας τις αυξημένες και ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού στην μοναδική δημόσια ψυχιατρική δομή του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την αποχώρηση της μοναδικής παιδοψυχιάτρου πριν από ένα χρόνο δεν έχει προκηρυχθεί νέα θέση, με αποτέλεσμα αυτή η τόσο ευαίσθητη ομάδα ασθενών να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μεταβαίνει στην Αθήνα με τεράστιο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος.

Η τραγική υποστελέχωση πολλών τμημάτων του νοσοκομείου θέτει την λειτουργία τους κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων και η μεγάλη δυσλειτουργία που επιφέρει αυτή στη συνολική λειτουργία των χειρουργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της μεγάλης μείωσης των χειρουργικών αιθουσών και την εκ των πραγμάτων εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, τα τακτικά χειρουργεία εμφανίζουν μεγάλη αναμονή και επί της ουσίας αδυναμία προγραμματισμού τους.

Ως ένωση ιατρών ΕΣΥ είχαμε προειδοποιήσει εδώ και 6 μήνες, για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει όλος ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου με την έλλειψη αναισθησιολόγων, αλλά η Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν κάνει το ελάχιστο, να προκηρύξουν έστω μία θέση αναισθησιολόγου.

Η Νευροχειρουργική κλινική λειτουργεί με μόνο έναν Νευροχειρουργό, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο όγκο ασθενών, εφημερεύοντας 30 ημέρες τον μήνα 24 ώρες το 24ωρο.

Το νεφρολογικό τμήμα λειτουργεί με μόνο έναν νεφρολόγο, συνεπικουρούμενο από παθολόγους.

Αντίστοιχα στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας γαστρεντερολόγος και δύο νευρολόγοι χωρίς καθημερινή εφημεριακή κάλυψη.

Στον αξονικό τομογράφο εφημερεύουν μόνο τρεις ακτινολόγοι, εκ των οποίων ο ένας προ συνταξιοδότησης, κάνοντας 10 εφημερίες τον μήνα καλύπτοντας έναν πολύ μεγάλο όγκο εξετάσεων.

Η κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της Λέσβου είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη του Νοσοκομείου.

Στο ΚΥ Μανταμάδου που θα εγκαινιαστεί σε λίγες ημέρες δεν προβλέπεται 24ωρη λειτουργία. Μέχρι στιγμής υπηρετούν ένας γενικός ιατρός και ένας αγροτικός ιατρός, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου ενώ οι ασθενείς στέλνονται στο ΚΥ Καλλονής για μια απλή ακτινογραφία.

Στο ΚΥ Πολυχνίτου επίσης δεν μπορείς να κάνεις μία απλή ακτινογραφία σε καθημερινή βάση. Οι τρεις γενικοί ιατροί, η μία παιδίατρος και οι αγροτικοί ιατροί δεν επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών ενώ μετακινούνται ιατροί από των ΚΥ Καλλονής και ΚΥ Πλωμαρίου για την κάλυψη τους.

Το ΚΥ Μυτιλήνης λόγω έλλειψης ιατρών δεν μπορεί να καλύψει πλήρη εφημεριακή λειτουργία επιφορτίζοντας περαιτέρω το Νοσοκομείο.

Στο ΚΥ Άντισσας δεν εφημερεύει ούτε ένας ειδικευμένος ιατρός με αποτέλεσμα όλες οι εφημερίες να καλύπτονται από άλλους ιατρούς των ΚΥ Καλλονής και ΚΥ Πλωμαρίου.

Τραγικές είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό με δεκάδες ακάλυπτες βάρδιες κάθε μήνα, μέρος των οποίων καλύπτεται με μετακίνηση νοσηλευτών από άλλες μονάδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραματικής κατάστασης που έχει περιέλθει η δημόσια Υγεία στην περιοχή μας είναι οι μεγάλες ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα τα κενά να τα καλύπτουν στρατιωτικοί χωρίς καμία εμπειρία και εκπαίδευση.

Όσες φιέστες και να οργανώσετε και όσες κορδέλες και να κόψετε, η δραματική κατάσταση της δημόσιας Υγείας που έχετε δημιουργήσει δεν μπορείτε να την κρύψετε, την βιώνουμε καθημερινά ως υγειονομικοί στα Δημόσια Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας αλλά κυρίως την βιώνουν οι Ασθενείς μας.

Απαιτούμε:

Την άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας

Μισθολογικά και επαγγελματικά κίνητρα για την στελέχωση των θέσεων σε ακριτικές και άγονες περιοχές όπως η Λέσβος

Χαρακτηρισμός του ΓΝ Μυτιλήνης ως άγονο τύπου Ά

Καλούμε:

Σε σύσκεψη συλλόγων, φορέων και σωματείων για συντονισμό της δράσης μας την Τετάρτη 18/2/26 18:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νοσοκομείου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στάση εργασίας στις 20/2/26 10:00 στη πύλη του Νοσοκομείου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Οκτώ χειρουργεία σε 48 ώρες», κραυγή αγωνίας του Σπύρου Δρίτσα για το ΕΣΥ

Ο χειρουργός και τομεάρχης Υγείας της ΕΛ.Α.Σ. περιγράφει τις εξαντλητικές συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία και παρουσιάζει το σχέδιό του για την αναγέννηση της δημόσιας Υγείας
«Οκτώ χειρουργεία σε 48 ώρες», κραυγή αγωνίας του Σπύρου Δρίτσα για το ΕΣΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα

Οικογενειακές εικόνες που διέσωσαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μεταφέρθηκαν στον Άγιο Νικόλαο – Το απόγευμα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε»
Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Διάσωση 30 μεταναστών νοτιοανατολικά της Λέσβου

Η λέμβος στην οποία επέβαιναν εντοπίστηκε σε δυσχερή θέση – Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ
Διάσωση 30 μεταναστών νοτιοανατολικά της Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η ιστορία της Αγίας Μαρκέλλας μέσα από τη σύγχρονη συζήτηση για την έμφυλη βία

Η νομικός Μαρία Αποστολάκη και οι ακαδημαϊκοί Ελένη Γκαρά και Γιώργος Τζεδόπουλος, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο και gender coach Ανθή Παζιάνου, συζήτησαν στη Βολισσό για τη γυναικοκτονία, την πατριαρχία και τη συναίνεση
Η ιστορία της Αγίας Μαρκέλλας μέσα από τη σύγχρονη συζήτηση για την έμφυλη βία
ΕΛΛΑΔΑ

«Η κυβέρνηση μας εξαπάτησε ξανά» καταγγέλλουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

Ο Σύλλογος Επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ζητά εκκαθάριση των πινάκων και ένταξη των αδιόριστων στους επόμενους προγραμματισμούς προσλήψεων, υποστηρίζοντας ότι οι αναπληρώσεις ανακυκλώνουν ήδη διορισμένο προσωπικό
«Η κυβέρνηση μας εξαπάτησε ξανά» καταγγέλλουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στην κινητοποίηση κατά των διώξεων

Καταγγέλλει τις κλήσεις σε απολογία του προέδρου, του γενικού γραμματέα της ΟΑΣΛ και άλλων αγροτοκτηνοτρόφων, ζητώντας να σταματήσει κάθε δίωξη για τις κινητοποιήσεις
Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στην κινητοποίηση κατά των διώξεων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανεύει στην Απάνω Σκάλα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε», Γιώργος Κατσούπης, μίλησε στο «Ν» 99 fm για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, τα οικογενειακά κειμήλια και την εκδήλωση στο ιστορικό καρνάγιο
Η μνήμη της Μικράς Ασίας ζωντανεύει στην Απάνω Σκάλα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική

Θερμό χειροκρότημα για τα μέλη της Ορχήστρας Νέων και τον ταλαντούχο Δημήτρη Παπακυριαζή, στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
Όταν η νέα γενιά «συνομιλεί» μέσα από τη μουσική
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων

Κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Με χώμα και νερό»: Εργαστήριο αγιασώτικης κεραμικής για νέους

Η Visit Agiasos καλεί νέους και νέες ηλικίας 13 έως 20 ετών να γνωρίσουν τα μυστικά του πηλού και της τοπικής κεραμικής παράδοσης
«Με χώμα και νερό»: Εργαστήριο αγιασώτικης κεραμικής για νέους
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ανεμώτια

Συνελήφθη 41χρονος άνδρας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ανεμώτια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

13 στους 14 πέρασαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο ΓΕΛ Αντισσας

Ποσοστό επιτυχίας 92,9% για το ακριτικό σχολείο της δυτικής Λέσβου – Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανοίγουν τα φτερά τους για σχολές σε ολόκληρη την Ελλάδα
13 στους 14 πέρασαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο ΓΕΛ Αντισσας