× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βάστρια και υβριδικό στο επίκεντρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Βορείου Αιγαιου μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα και καταψηφίζει

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2026

Βάστρια και υβριδικό στο επίκεντρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος
' χρόνος ανάγνωσης

Η πρώτη για το 2026 συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13/2, με δύο ζητήματα να κυριαρχούν για την ΠΕ Λέσβου. Από τη μία η τροποποίηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Βάστρια και από την άλλη η δημιουργία υβριδικού σταθμού 30 MW σε Μανταμάδο, Σίγρι και Ερεσό.

Το πρώτο θέμα αφορούσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 2,52 MW, σύστημα αποθήκευσης 5 MW και έργα βελτίωσης της κύριας οδού πρόσβασης μήκους 4.696 μ προς την υπό κατασκευή υπερδομή στη Βάστρια. Στα υποέργα περιλαμβάνονται τεχνική αναβάθμιση οδοστρώματος, παρεμβάσεις σε οχετούς και ανακατασκευή διαβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περιφερειακή σύμβουλος της ΛΑΣ Β. Αιγαίου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Αγλαΐα Κυρίτση, υποστήριξε ότι με βάση την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για απόρριψη της δημιουργίας υπερδομής, το θέμα δεν θα έπρεπε καν να εισαχθεί προς συζήτηση. Έκανε λόγο για διαδικασίες που προχωρούν πριν την ολοκλήρωση διαβούλευσης και αναφέρθηκε στο πρόσφατο ναυάγιο στη Χίο με 15 νεκρούς, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για επέκταση υποδομών «φυλάκισης» προσφύγων προσδίδει στο νησί βαρύ ηθικό και πολιτικό φορτίο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε εκτεταμένες αποψιλώσεις που, όπως υποστηρίχθηκε, πραγματοποιήθηκαν πριν την έγκριση της μελέτης, με επίκληση δορυφορικών λήψεων 2024 και 2025. Τονίστηκε επίσης ότι οι εκτεταμένες καλωδιώσεις εντός περιοχής NATURA 2000 ενδέχεται να λειτουργήσουν ως παράγοντες κινδύνου πυρκαγιάς. Η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε ότι θα σταθεί απέναντι στη λειτουργία της υπερδομής και καταψήφισε το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε την έγκριση δημιουργίας και λειτουργίας υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φωτοβολταϊκό πάρκο 30 MW και συσσωρευτές 15 MW στις θέσεις Σκάλες Κατερίνες Λάκκα Λινοχώμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το έργο περιλαμβάνει 47.616 πάνελ σε έκταση άνω των 360 στρεμμάτων. Η Αγλαΐα Κυρίτση χαρακτήρισε το έργο «φαραωνικό», υποστηρίζοντας ότι θα αλλοιώσει τον φυσικό και αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής, θα επηρεάσει οικοτόπους, χλωρίδα και πανίδα, καθώς και δραστηριότητες όπως η μελισσοκομία. Επισήμανε ότι η εγκατάσταση χωροθετείται σε προστατευόμενη περιοχή, εντός δάσους ή αναδασωτέας έκτασης και σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Έθεσε ερωτήματα για τη διέλευση υπόγειων καλωδίων, για τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και για το κατά πόσο αξιολογούνται ως ενιαίο ή διακριτά έργα. Ζήτησε πιο αναλυτική τεκμηρίωση της εισηγητικής απόρριψης, προσομοίωση της εικόνας πριν και μετά και γνωμοδότηση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, δεδομένης της ορατότητας της περιοχής από τον δρόμο προς τη Μονή Ταξιαρχών Μανταμάδου και της τουριστικής κίνησης 8/9 μηνών τον χρόνο.

Η ΛΑΣ Β. Αιγαίου δήλωσε κάθετα αντίθετη και σε αυτό το έργο, καλώντας σε προετοιμασία προσφυγών κατά ενδεχόμενων εγκρίσεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Γεωπάρκο Λέσβου μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς

Μαθητές και σχολεία τιμήθηκαν για τη συμμετοχή τους στον διεθνή διαγωνισμό «Οι 5 αισθήσεις του γεωπάρκου σου»
Το Γεωπάρκο Λέσβου μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Χαρίτσης ζητά κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην αυταρχική δεξιά

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της «Νέας Αριστεράς» και πρώην υπουργού στο «Ν»
Ο Αλέξης Χαρίτσης ζητά κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην αυταρχική δεξιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση εργασίας Μουτζούρη με Γεώργα

Στο επίκεντρο τα λιμενικά έργα και η χρηματοδότηση κρίσιμων παρεμβάσεων
Συνάντηση εργασίας Μουτζούρη με Γεώργα
ΧΩΡΙΑ

Τρίωρη διακοπή ρεύματος από Θερμή ως Μανταμάδο

Σύμφωνα με πληροφορίες αιτία ήταν πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς
Τρίωρη διακοπή ρεύματος από Θερμή ως Μανταμάδο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δουδωνής: «Tο ΠΑΣΟΚ μόνο ενωμένο θα είναι νικηφόρο»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη το κίνημα να δώσει προτεραιότητα στην ανάδειξη του προγράμματος του στην ομιλία του στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
Δουδωνής: «Tο ΠΑΣΟΚ μόνο ενωμένο θα είναι νικηφόρο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καθίζηση στο οδόστρωμα

Στη διασταύρωση των οδών Τζαίημς Αριστάρχου και Ταγματάρχου Παπαγιάννη στη Μυτιλήνη
Καθίζηση στο οδόστρωμα
ΧΩΡΙΑ

Η Γέρα ντύθηκε στα χρώματα της Αποκριάς

Εντυπωσιακά άρματα, ευφάνταστες στολές και ένα ξέφρενο πάρτι στο Πάρκο Παπαδου κράτησαν ζωντανό το καρναβαλικό πνεύμα
Η Γέρα ντύθηκε στα χρώματα της Αποκριάς
ΧΩΡΙΑ

Πλημμύρισε η Σκάλα Λουτρών

Η θάλασσα βγήκε στην στεριά και μπήκε σε σπίτια και ταβέρνες
Πλημμύρισε η Σκάλα Λουτρών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 7.00 το πρωί της Δευτέρας θα αναχωρήσει το Αριάδνη από Μυτιλήνη

Οι ισχυροί νοτιάδες των 9 μποφόρ απέτρεψαν τον απόπλου του πλοίου
Στις 7.00 το πρωί της Δευτέρας θα αναχωρήσει το Αριάδνη από Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη δίνη του νοτιά το λιμάνι του Μούδρου

Η ένταση των ανέμων έφθανε τα 10 μποφόρ το απόγευμα της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου
Στη δίνη του νοτιά το λιμάνι του Μούδρου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν κατάφερε να προσγειωθεί

Οι εξαιρετικά ισχυροί νοτιάδες που έπνεαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης έκαναν αδύνατη την προσγείωση του ATR της Olympic Air στις 4 το απόγευμα.
Δεν κατάφερε να προσγειωθεί
ΧΩΡΙΑ

Ζωντάνεψε ξανά η γιορτή των Ζευγάδων στο Ίππειος

Τιμή στους ανθρώπους της γης
Ζωντάνεψε ξανά η γιορτή των Ζευγάδων στο Ίππειος