
Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέρχεται δυναμικά στο ζήτημα του πολύνεκρου περιστατικού που σημειώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2026 κοντά στα παράλια της Χίου, καταθέτοντας Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης και Ασύλου, με αίτημα τη διερεύνηση των πραγματικών συνθηκών του συμβάντος.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το ΚΚΕ, το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Χίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον βαρύ τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά. Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις κάνουν λόγο για βαριές κακώσεις στα σώματα των θυμάτων, στοιχείο που εντείνει τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν.
Το κόμμα κάνει λόγο για ένα ακόμα «έγκλημα» στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για κρίκο σε μια αλυσίδα τραγωδιών που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε «υγρό τάφο» προσφύγων και μεταναστών.
Στην παρέμβασή του το ΚΚΕ συνδέει το νέο περιστατικό με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλος, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για εκείνη την τραγωδία. Κάνει λόγο για πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της τουρκικής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες ΕΕ–Τουρκίας και η συνολική διαχείριση του Μεταναστευτικού δημιουργούν ένα ασφυκτικό και επικίνδυνο πλαίσιο.
Παράλληλα, αμφισβητεί το κυβερνητικό αφήγημα περί «καλής συνεργασίας» με την Τουρκία και περί μείωσης των ροών, σημειώνοντας ότι τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα περιστατικά διαψεύδουν αυτή την εικόνα.
Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών του πληρώματος του Λιμενικού με τις υπηρεσίες του Αρχηγείου, μαρτυριών καθώς και ενδεχόμενου βιντεοληπτικού υλικού. Τονίζεται ότι τα σκάφη του Λιμενικού διαθέτουν σχετικό εξοπλισμό και ότι πρέπει να υπάρξει σαφής ενημέρωση για την ύπαρξη ή μη καταγεγραμμένου υλικού.
Επιπλέον, το ΚΚΕ ζητά να διερευνηθούν πλήρως οι πραγματικές συνθήκες του συμβάντος και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές προκύψουν, ενώ θέτει και ζήτημα άμεσης λήψης μέτρων για την υγεία και την προστασία των διασωθέντων, την καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών τους, τη νομική τους αρωγή και την απόδοση ασύλου.
Την Ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης