× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τις πέργκολες στη δεξαμενή καυσίμων και την ελευθερία του τύπου

Μέσα από την εκπομπή «Τα παιδιά παίζει» αναδείχθηκαν οι εκλογές της ΑΣΠΙΔΑ, το ζήτημα των ελέγχων στην προκυμαία, τα ερωτήματα για την υπαίθρια δεξαμενή στο πάρκινγκ και το επεισόδιο στο πολιτικό briefing

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/2/2026

Από τις πέργκολες στη δεξαμενή καυσίμων και την ελευθερία του τύπου
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφετηρία την επικαιρότητα της Λέσβου, η εκπομπή «Τα παιδιά παίζει» με την Ανθή Παζιάνου, τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ στάθηκε πρώτα στις εκλογές του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Μυτιλήνης ΑΣΠΙΔΑ, που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Οι συντελεστές περιέγραψαν έντονο ενδιαφέρον και συμμετοχή, σημειώνοντας ότι ο κλάδος ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην προηγούμενη διοίκηση. Στο ίδιο πλαίσιο έδωσαν συγχαρητήρια στους Νίκο Γιαννάκα, Μανώλη Ευσταθίου, Φώτη Κουλουμαργιέτο, Δήμο Καραμπεάζη και Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο, μεταφέροντας την εικόνα μιας διαδικασίας που, πέρα από το τυπικό της σκέλος, αποτύπωσε και την ανάγκη των επαγγελματιών για σταθερή εκπροσώπηση σε μια δύσκολη συγκυρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συζήτηση μπήκε από την αρχή και το θέμα που, όπως ειπώθηκε, σκίασε για καιρό την καθημερινότητα της προκυμαίας, οι πέργκολες. Οι παρουσιαστές παρέπεμψαν σε μαρτυρίες καταστηματαρχών που έχουν μιλήσει για απόγνωση, με χαρακτηριστικές αναφορές στο δίλημμα του αν θα μπορέσουν να ανοίξουν, ειδικά σε σημεία που είναι εκτεθειμένα στους ανέμους και στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Ποιος είναι αρμόδιος για πέργκολες και πρόστιμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Θράσος Αβραάμ επέμεινε σε έναν διαχωρισμό που, όπως τόνισε, συχνά χάνεται μέσα στον θόρυβο των ημερών. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η αρμοδιότητα για ελέγχους, κατεδαφίσεις και επιβολή προστίμων δεν ανήκει στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο ούτε στους 2 δήμους του νησιού, αλλά στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Η επισήμανση αυτή συνδέθηκε με δηλώσεις που παρουσιάστηκαν στην κάμερα του stonisi.gr, με στόχο, όπως ειπώθηκε, να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πεδίο στο οποίο κινούνται οι εμπλεκόμενοι.

Στη συνέχεια περιγράφηκε ότι από το 2017 το πλαίσιο έλαβε παρατάσεις, με τελευταία προθεσμία την 31 Ιανουαρίου 2026. Στο επίπεδο των τοπικών χειρισμών, η εκπομπή αναφέρθηκε σε μελέτη χωροθέτησης που ολοκληρώθηκε το 2023 από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο και πέρασε από εγκρίσεις, μεταξύ άλλων, του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και της Κτηματικής Υπηρεσίας. Εκεί, όπως ειπώθηκε, κρίθηκαν χρήσεις ανά ζώνη, δηλαδή σε ποιες περιοχές προβλέπονται ομπρέλες και σε ποιες επιτρέπονται πέργκολες, υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου, λόγω των προσόψεων και των όρων που τίθενται για το παραλιακό μέτωπο, η τοποθέτηση πέργκολων δεν επιτρέπεται και η λύση περιορίζεται σε ομπρέλες. Αντίθετα, στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, οι κατασκευές δεν απαγορεύονται, αλλά πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν κοστοβόρες από την πλευρά των επαγγελματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόστος, προθεσμίες και η πίεση της νέας σεζόν

Το οικονομικό βάρος αναδείχθηκε ως κεντρικός παράγοντας. Οι παρουσιαστές περιέγραψαν ότι πολλοί επιχειρηματίες δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν διαδοχικές αλλαγές, να γκρεμίσουν υπάρχουσες κατασκευές και να προχωρήσουν άμεσα σε νέες που να πληρούν τις προδιαγραφές.

Στη συζήτηση μπήκε και η τουριστική διάσταση, με αναφορές σε τοποθετήσεις τουριστικών πρακτόρων που προειδοποιούν για κενό δυναμικότητας σε μια περίοδο που η ζήτηση ανεβαίνει. Έγινε λόγος για ανάγκη καταστημάτων που να μπορούν να φιλοξενήσουν 50 ή 100 άτομα, σε έναν τόπο όπου πολλοί χώροι βασίζονταν στο υπαίθριο σκέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συντελεστές έθεσαν και το χρονικό ορόσημο του Πάσχα, επισημαίνοντας ότι η σεζόν, όπως ειπώθηκε, ανοίγει αρχές ή μέσα Απριλίου. Στο ίδιο κάδρο μπήκαν οι σχολικές εκδρομές, με το πρακτικό ερώτημα για το πού θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οργανωμένες ομάδες 30 ή 40 ατόμων, αν περιοριστούν οι διαθέσιμοι χώροι.

Παράλληλα, ειπώθηκε ότι η εικόνα της πόλης άλλαξε, καθώς η απομάκρυνση των πέργκολων επέτρεψε, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, να ξαναφανούν κτίρια που είχαν χαθεί πίσω από τις κατασκευές. Η εκπομπή κράτησε μια ισορροπία ανάμεσα στην αισθητική και στη λειτουργικότητα, σημειώνοντας ότι η οικονομική βιωσιμότητα των καταστημάτων παραμένει κρίσιμο ζητούμενο.

Η υπαίθρια δεξαμενή καυσίμων στο πάρκινγκ και το κενό αρμοδιοτήτων

Το δεύτερο μεγάλο θέμα αφορούσε την υπαίθρια δεξαμενή καυσίμων στον χώρο στάθμευσης της Μυτιλήνης, που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των λεωφορείων των Αστικών ΚΤΕΛ σε χώρο μισθωμένο από την ΕΤΑΔ. Η Μαρία Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι η δεξαμενή βρίσκεται εκεί «εδώ και πάρα πολλά χρόνια», ωστόσο επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα μετά το τραγικό δυστύχημα στο εργοστάσιο Βιολάντα στα Τρίκαλα, καθώς, όπως ειπώθηκε, τέτοια γεγονότα ενεργοποιούν πιο έντονα την κοινωνική ευαισθησία για ζητήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, στην υπόθεση ώθησαν και καταγγελίες ή ερωτήματα πολιτών που επικοινώνησαν με το μέσο, αλλά και η παρέμβαση της Ένωσης Βενζινοπωλών. Στο ρεπορτάζ που περιγράφηκε, έγιναν επαφές με υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συγκεκριμένα με Βιομηχανία, Μεταφορές και Περιβάλλον, χωρίς να δοθεί, όπως ειπώθηκε, ξεκάθαρη απάντηση για το ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη αδειοδότησης μιας τέτοιας εγκατάστασης. Αντίθετα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία φέρεται να έδωσε γραπτή απάντηση ότι υπάρχει άδεια πυρασφάλειας και ότι κατά τον έλεγχο τηρούνται τα προβλεπόμενα, με την επισήμανση ότι η διαρκής τήρηση των μέτρων αποτελεί ευθύνη του εκμεταλλευτή.

Η εκπομπή μετέφερε επίσης την επικοινωνία με τον πρόεδρο των Αστικών ΚΤΕΛ, Πάρη Μολυβιάτη, ο οποίος, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, υποστήριξε ότι τηρούνται οι προδιαγραφές και παρομοίασε τη δεξαμενή με εκείνη που υπάρχει σε πολυκατοικία για θέρμανση, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πετρέλαιο και όχι για ιδιαίτερα πτητικό καύσιμο. Στον αντίλογο καταγράφηκε η ανησυχία πολιτών που περνούν καθημερινά από το σημείο και αισθάνονται ανασφάλεια, με την εκπομπή να κρατά ανοιχτό το ερώτημα για το τι θα συνέβαινε αν ένα συμβάν εκδηλωνόταν σε μικρότερη απόσταση, ειδικά σε έναν τόσο συχνά χρησιμοποιούμενο χώρο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη χωροθέτηση, καθώς, όπως ειπώθηκε, απέναντι βρίσκεται μεγάλο σούπερ μάρκετ, σε μικρή απόσταση το δημαρχείο και σχολείο, ενώ κοντά είναι και το εμπορικό λιμάνι. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε ότι ο χώρος λειτουργεί και ως ένα άτυπο συνεργείο, με επισκευές που κατά καιρούς πραγματοποιούνται επί τόπου, στοιχείο που εντείνει, όπως ειπώθηκε, την αίσθηση όχλησης στο κέντρο της πόλης.

Ο Θράσος Αβραάμ συνέδεσε το θέμα και με προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής του 2023 για μελέτη και χωροθέτηση του χώρου στάθμευσης των Αστικών ΚΤΕΛ εκτός πόλης. Η θέση που διατυπώθηκε ήταν ότι μια βιώσιμη και λειτουργική πόλη δύσκολα συμβιβάζεται με τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις στο κέντρο, ενώ υπογραμμίστηκε ότι σε πολλές ελληνικές πόλεις τα σταθμαρχεία και οι χώροι στάθμευσης των ΚΤΕΛ βρίσκονται εκτός αστικού ιστού, με πρόβλεψη συνδετικής συγκοινωνίας.

Η εκπομπή πέρασε στη Δυτική Λέσβο και στην ανησυχία γονέων για το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής. Όπως ειπώθηκε, η διεύθυνση ενημέρωσε ότι το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026, ωστόσο ο Σύλλογος Γονέων ζήτησε γραπτή διαβεβαίωση από τον Δήμο ότι ο χώρος είναι ασφαλής, χωρίς μέχρι αργά το βράδυ να έχει υπάρξει απάντηση. 

Ελευθερία του τύπου και ένα επεισόδιο που προκάλεσε αντιδράσεις

Στο πανελλαδικό σκέλος, οι παρουσιαστές αναφέρθηκαν στο περιστατικό στο πολιτικό briefing, όπου ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης δέχθηκε έντονη λεκτική επίθεση και απειλή νομικών ενεργειών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με αφορμή ερώτημα για το αν ενέργεια του Λιμενικού σε υπόθεση ναυαγίου ήταν επιχείρηση διάσωσης ή αποτροπής. Το απόσπασμα μεταδόθηκε στον αέρα και σχολιάστηκε ως βαριά πίεση προς τη δημοσιογραφική εργασία, με την εκπομπή να τονίζει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν πρέπει να «συνηθίζονται», καθώς αφορούν τον πυρήνα της ελευθερίας του τύπου.

Οι συντελεστές υποστήριξαν ότι οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις οφείλουν να τίθενται χωρίς φόβο και ότι η συλλογική αντίδραση του κλάδου είναι κρίσιμη όταν διαμορφώνεται κλίμα αποθάρρυνσης. Στο ίδιο πνεύμα, έγινε και σύνδεση με εμπειρίες πιέσεων που έχουν δεχθεί και τοπικά μέσα, με αναφορές σε εξώδικα και αγωγές που, όπως ειπώθηκε, είχαν στόχο να ανακοπεί η δημοσιογραφική έρευνα.

Το κοινό νήμα, θεσμική καθαρότητα και απαντήσεις χωρίς ασάφειες

Από τις πέργκολες μέχρι τη δεξαμενή καυσίμων και από το σχολείο της Καλλονής μέχρι το πανελλαδικό επεισόδιο στο briefing, η εκπομπή έδεσε διαφορετικές ειδήσεις γύρω από ένα κοινό αίτημα, καθαρές αρμοδιότητες, σαφείς απαντήσεις, γραπτές διαβεβαιώσεις όπου χρειάζονται και λύσεις που να αντέχουν στον χρόνο. Και κυρίως, όπως υπογράμμισαν οι παρουσιαστές, ενημέρωση που να φωτίζει την ουσία πίσω από τον θόρυβο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της Αγίας Μαρίνας

Συλληπητήρια μηνύματα από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης για τον θάνατο του Στρατή Μυρογιάννη
Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της Αγίας Μαρίνας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όταν κατέβηκαν οι πέργκολες στον Μπαλουχανά

Από ζωντανό σημείο συνάντησης σε σκοτεινό και άδειο χώρο μέσα σε λίγες ημέρες
Όταν κατέβηκαν οι πέργκολες στον Μπαλουχανά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ο Δήμος Μυτιλήνης θέλει σχέδιο, όχι απλή διαχείριση»

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κατσαβέλλης μιλά για τα έργα, τον ΦΟΔΣΑ και τις αυξήσεις στα τέλη ταφής απορριμμάτων, την ΑΔΕΔΥ και το νοσοκομείο
«Ο Δήμος Μυτιλήνης θέλει σχέδιο, όχι απλή διαχείριση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Θεόφιλο και το καρναβάλι έως τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο

Πολιτισμός χωρίς ανάσα στον Δήμο Μυτιλήνης- Τι λέει η αντιδήμαρχος, Εριφύλη Χιωτέλλη στο «Ν»
Από τον Θεόφιλο και το καρναβάλι έως τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο
ΧΩΡΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι μετά τις βροχοπτώσεις στη Λέσβο

Τι λέει ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Μαλλιαρός
Εντατικοί έλεγχοι μετά τις βροχοπτώσεις στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το «πράσινο» χαράτσι του τέλους ταφής από το ΚΚΕ

Ερώτηση για την οικονομική επιβάρυνση των δήμων και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας
Στη Βουλή το «πράσινο» χαράτσι του τέλους ταφής από το ΚΚΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Λήμνο

Διαβουλεύσεις για τα έργα που έχει ανάγκη το λιμάνι της Μύρινας
Τριήμερη επίσκεψη Μουτζούρη στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του «Αριάδνη» από Πειραιά

Αιτία οι κακές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο Αιγαίο
Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του «Αριάδνη» από Πειραιά
ΧΩΡΙΑ

Ραντεβού στην πλατεία της Πέτρα την Τσικνοπέμπτη

Μουσική φαγητό και χορός για μικρούς και μεγάλους
Ραντεβού στην πλατεία της  Πέτρα την Τσικνοπέμπτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ρητορική για τη νησιωτικότητα σε διεθνή φόρα

Οι τοποθετήσεις Γκίκα στον ΟΟΣΑ και το χάσμα με την πραγματικότητα των νησιών
Ρητορική για τη νησιωτικότητα σε διεθνή φόρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Φωτοβολίδα η έκπτωση του 90% σε μια εστίαση που καταρρέει»

Ανακοίνωση της παράταξης του Πανάγου Κουφέλου «Νέα δράση, νέος Δήμος» για την έκπτωση του Λιμενικού Ταμείου στα καταστήματα που έβγαλαν τις πέργκολες
«Φωτοβολίδα η έκπτωση του 90% σε μια εστίαση που καταρρέει»
ΘΕΑΤΡΟ

Αποκριάτικο δρώμενο στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο

Σε συνεργασία με την Καρναβαλική Ομάδα Λαογραφικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου
Αποκριάτικο δρώμενο στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο