
Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, η ομάδα ξεναγών «Παρέα στη Λέσβο» προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή ξενάγηση στο Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Tériade, αφιερωμένη στον διαχρονικό διάλογο ανάμεσα στον έρωτα, την ποίηση και τη ζωγραφική.
Με έμπνευση τα λόγια του Βίκτωρα Ουγκώ «Η ζωή είναι ένα λουλούδι και ο έρωτας το μέλι του», οι ξεναγοί της ομάδας ξεφυλλίζουν τις σελίδες των Μεγάλων Βιβλίων και του εμβληματικού περιοδικού VERVE, αναδεικνύοντας γνωστές και άγνωστες ερωτικές ιστορίες μέσα από εικόνες, λέξεις και αφηγήσεις.
Η ξενάγηση εξελίσσεται σε έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα στην ποίηση και το χρώμα, σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων και συμβολισμών, όπου ο έρωτας παρουσιάζεται ως πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και καλλιτεχνικής τόλμης.
Ένα πολιτιστικό ταξίδι στον κόσμο των μεγάλων δημιουργών
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα Grand Livres και τα τεύχη του VERVE, μέσα από τα οποία ξεδιπλώνεται η αισθητική του 20ού αιώνα.
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή κατέχουν έργα μεγάλων δημιουργών όπως ο Marc Chagall, ο Henri Matisse, ο Pablo Picasso και ο Fernand Léger, οι οποίοι με τις λιθογραφίες και τις εικαστικές τους παρεμβάσεις μετέτρεψαν το βιβλίο σε αυτόνομο έργο τέχνης.
Παράλληλα, αναδεικνύεται και η ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, με έργα του Θεόφιλος Χατζημιχαήλ και του Γιάννης Τσαρούχης, που συμπληρώνουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της συλλογής.
Ένας ζωντανός πυρήνας πολιτισμού στη Λέσβο
Το Μουσείο Teriade άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1979 με στόχο να διαφυλάξει και να προβάλλει το εκδοτικό και καλλιτεχνικό έργο του Στρατή Ελευθεριάδη, ενός ανθρώπου που συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση της σύγχρονης τέχνης διεθνώς.
Σήμερα λειτουργεί ως ζωντανός χώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές δράσεις, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα ουσιαστικό πνευματικό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργίας.
Η συγκεκριμένη ξενάγηση έρχεται να ενισχύσει αυτόν τον ρόλο, συνδυάζοντας γνώση, συναίσθημα και αισθητική εμπειρία.
Πληροφορίες συμμετοχής
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, με ώρα συνάντησης στις 11:00, στο Μουσείο Teriade στη Βαρειά Μυτιλήνης.Το κόστος συμμετοχής είναι 8 ευρώ, ενώ η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6988704107.