
Σε τροχιά εντατικής δικαστικής διερεύνησης εισέρχεται η υπόθεση που αφορά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, μετά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να προχωρήσει σε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για σοβαρά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε ενδεχόμενες πράξεις υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που φέρονται να σχετίζονται με τη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης.
Το πόρισμα που άνοιξε τον δρόμο της έρευνας
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισε το πόρισμα της Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, το οποίο διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελία και αποτέλεσε τη βάση για την έναρξη της ποινικής διερεύνησης.
Το πόρισμα «χρεώθηκε» σε επίκουρο εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος καλείται να εξετάσει αν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη των αδικημάτων της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
Σε πρώτο στάδιο, ο εισαγγελέας αναμένεται να επιδώσει τις διατάξεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στον συνδικαλιστή και σε ακόμη 5 φυσικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Οι εμπλεκόμενοι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν κατά των δεσμεύσεων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ενώ μέχρι τότε παραμένουν «παγωμένοι» τραπεζικοί λογαριασμοί και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.
Εκτεταμένος οικονομικός έλεγχος
Στη συνέχεια, η έρευνα επεκτείνεται μέσω αιτημάτων προς τραπεζικά ιδρύματα, το Κτηματολόγιο και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υπεξαιρέθηκαν κονδύλια που είχαν διατεθεί για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάλυση της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας των εμπλεκομένων, καθώς και στις ροές χρημάτων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων.
Ανώμοτες καταθέσεις και εξηγήσεις
Η προκαταρκτική εξέταση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κλήτευση των εμπλεκομένων σε ανώμοτες καταθέσεις, ώστε να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Στο στάδιο αυτό, οι καταθέσεις θεωρούνται κρίσιμες για την περαιτέρω ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης και για τις επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, όταν η ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του προέδρου της ΓΣΕΕ, ζητώντας την ποινική διερεύνηση της εμπλοκής του σε υπόθεση υπεξαίρεσης κονδυλίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα γίνεται λόγος για 2 κακουργήματα και για συνολικά 12 πρόσωπα, 6 φυσικά και 6 νομικά, των οποίων οι λογαριασμοί τέθηκαν υπό έλεγχο.
Κονδύλια 73 εκατομμυρίων ευρώ στο επίκεντρο
Κατά τα στοιχεία της Αρχής, η φερόμενη εμπλοκή του Γιάννη Παναγόπουλου συνδέεται με τη θέση του ως προέδρου 3 κέντρων και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης.
Φέρεται να διαχειρίστηκε κονδύλια ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2020 έως 2025, τα οποία προορίζονταν για προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Αναθέσεις και ενδιάμεσες εταιρείες
Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν απευθείας αναθέσεις ή αναθέσεις μέσω διαγωνισμών σε συγκεκριμένες εταιρείες, χωρίς σε όλες τις περιπτώσεις να έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για χρήση ενδιάμεσων εταιρειών, οι οποίες φέρεται να εναλλάσσονταν ως ανάδοχοι των έργων και να λειτουργούσαν ως «κόμβοι» διοχέτευσης κεφαλαίων.
Ορισμένες από αυτές, σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν διέθεταν ουσιαστική δραστηριότητα ούτε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για την υλοποίηση των έργων.
Μετρητά και αδικαιολόγητες μεταφορές
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν καταβολές χρημάτων σε μετρητά, αλλά και μεταφορές ποσών προς ατομικούς λογαριασμούς χωρίς σαφή και νόμιμη αιτιολογία.
Στο πόρισμα αναφέρονται επίσης αναλήψεις μετρητών που φτάνουν συνολικά τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που ενισχύει τις υπόνοιες για παράνομη διακίνηση χρημάτων.
Αναμονή για τις επόμενες κινήσεις
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον σε κομβικό σημείο, με τη Δικαιοσύνη να καλείται να αξιολογήσει ένα εκτεταμένο αποδεικτικό υλικό και πολύπλοκες οικονομικές συναλλαγές.
Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς από τα πορίσματα της προκαταρκτικής εξέτασης θα κριθεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και σε ποιο βαθμό.