× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση Δουδωνή για την συνταγματική αναθεώρηση

Οι συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στην αναθεωρητική Βουλή υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2026

Παρέμβαση Δουδωνή για την συνταγματική αναθεώρηση
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για ζητήματα άρσης ασυλίας και συνταγματικής αναθεώρησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, τοποθετήθηκε με αιχμές απέναντι στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και στην ανάγκη για ουσιαστικές συναινέσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την παρέμβασή του, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, ο κ. Δουδωνής υποστήριξε ότι οι πλειοψηφίες πρέπει να διαμορφώνονται στην αναθεωρητική Βουλή, άσκησε κριτική για την αναθεώρηση του 2019 και αναφέρθηκε σε ζητήματα πολιτικής ευθύνης, θεσμικής λειτουργίας και κοινοβουλευτικής πρακτικής.


Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Κύριε Πρόεδρε,
Μιας και συζητούμε μια μήνυση του γνωστού αντισημίτη και λάτρη άλλων καθεστώτων κ. Κωνσταντίνου Πλεύρη, έχω να πω τα εξής.
Άκουσα κατά τη συζήτηση μιας ένστασης αντισυνταγματικότητας τον κύριο Καιρίδη να λέει ότι το Σύνταγμα είναι πολύ σημαντικό για να το αφήσουμε στους συνταγματολόγους. Η μόνη άλλη άποψη που έχω ακούσει σε σχέση με συνταγματολόγους είναι του κυρίου Πλεύρη και είναι οι Συνταγματάρχες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ρωτήσατε κύριε Καιρίδη αν έχουμε τα κότσια; Ακούστε τρόπο να ξεκινάει η συζήτηση για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος σαν πέντε επί πέντε σε σχολικό διάλειμμα. «Έχεις τα κότσια;». Πρέπει να επανέλθουμε στη σοβαρότητα της διαδικασίας με πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει και τι διακυβεύεται. Και αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η ίδια η σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος και το περιεχόμενο και η κανονιστικότητα του Συντάγματος στην Ελλάδα. Μιλάμε για την αναθεώρηση του και καταλαβαίνω ότι κάπως ατύπως και παρεμπιπτόντως ξεκινάει αυτή η συζήτηση από εδώ. Από τις 11 Δεκεμβρίου του 2025, όταν ξεκινήσαμε εμείς τη συζήτηση για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, διατυπώθηκε με πλήρη σαφήνεια η πρότασή μας να αναθεωρηθεί το άρθρο 110, το οποίο ορίζει τα της αναθεώρησης, ούτως ώστε να απαιτούνται οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις στην αναθεωρητική και μόνο Βουλή. Γιατί; Γιατί ζητάμε πάντα ως συνταγματολόγοι-μετά συγχωρήσεως- και ως πολιτικοί να αλλάζει μια διάταξη; Γιατί έχει παρουσιάσει προβλήματα η εφαρμογή της. Θα σας θέσω ένα παράδειγμα.



Η προτείνουσα Βουλή ως τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 πρότεινε την αλλαγή της διάταξης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη λογική τότε- η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ- της άμεσης εκλογής στον λαό. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής- ως Κίνημα Αλλαγής τότε-ζητούσαμε την αποσύνδεση από τη διάλυση Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Αναθεωρείται αυτή η διάταξη. Αλλά προτείνεται προς αναθεώρηση αυτή η διάταξη και έρχεται η αναθεωρητική Βουλή και αποφασίζει τι; Κύριε Πρόεδρε, Την εκλογή, -άκουσον άκουσον- Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία. Κομματάρχη εσωκομματικών εκλογών, όχι Προέδρου της Δημοκρατίας.



Και προσέξτε. Για να απαλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις από την πλήρη διαστροφή της πρότασης σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, κλείνει τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος ο σημερινός και τότε πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι παρά το ότι το αλλάζω και το πάω στη σχετική πλειοψηφία, δέχομαι ως πολιτικά δεσμευτικό ότι θα επιδιώκονται οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Και ποιες ήταν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Ο κ. Τασούλας, εν ενεργεία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όταν προτάθηκε για πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Συνεπώς, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών-και εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε πρώτο κόμμα- πρέπει το άρθρο 110 να ορίζει ότι οι συναινέσεις θα επιτυγχάνονται επί της διαμόρφωσης της διάταξης, άρα επί του τρόπου με τον οποίο θα διαμορφωθεί η προς αναθεώρηση διάταξη και θα δεσμεύει ως μέρος της κανονιστικότητας του κειμένου του Συντάγματος. Τόσο απλά. Άρα λοιπόν, οι συναινέσεις και αυτό είναι μια θέση αρχής, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, πρέπει να επιτυγχάνονται στην αναθεωρητική Βουλή για να μην βλέπουμε φαινόμενα όπως το 2019. Και επιπλέον αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στον Κανονιστικό Χάρτη με την αλλαγή του άρθρου 110.



Όσον αφορά δε στο ερώτημα αν έχουμε τα κότσια, τα κότσια, κύριε Καιρίδη, τα είχαμε όταν τρέξαμε να φέρουμε τις τροπολογίες, στις οποιεςδ ούτε καν απαντούσε η Νέα Δημοκρατία για να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός τους μπροστινούς του Κασιδιάρη. Τα κότσια τα είχαμε όταν το είπαμε ευθέως αυτό και ο κύριος Στίγκας μας εμήνυσε. Τα κότσια τα έχουμε όταν ζητήσαμε και ζητάμε την άρση της ασυλίας μας. Τα κότσια δεν τα έχετε εσείς όταν δεν κάνετε εκλογές για τις 3 έδρες που έχουν μείνει κενές. Αφήνετε την Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία με 297 βουλευτές και επιπλέον συναριθμείτε βουλευτές προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες, με πραγματικό δηλαδή αρχηγό τον Κασιδιάρη- κατά την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου-στη δική σας κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτά είναι κότσια και αυτά δεν τα έχετε”

Δείτε το βίντεο εδώ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Οδυσσέας Ελύτης»

Σταθερά ανοδική η πορεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης
Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη

Με εμπειρία σε οργανωμένη αποθήκη
Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ανιση μεταχείριση των Σπουδαστών των ΣΑΕΚ στα νησιά»

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτης Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Πανγιώτης Παρασκευαΐδης για την καθυστέρηση πληρωμής της επιδότησης πρακτικής άσκησης που λαμβάνουν οι φοιτητές των πρώην ΙΕΚ
«Ανιση μεταχείριση των Σπουδαστών των ΣΑΕΚ στα νησιά»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σημαντικές δράσεις το 2025 από την ΠΝΟΗ

Ο απολογισμός του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ
Σημαντικές δράσεις το 2025 από την ΠΝΟΗ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εξόρμηση γνωριμίας με τους υγροτόπους στον Κόλπο Γέρας

Δράση της Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2026
Εξόρμηση γνωριμίας με τους υγροτόπους στον Κόλπο Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Πτώση στην αγορά ακινήτων το 2025 στη Λέσβο

Σημαντική εκπροσώπηση του νησιού στην πανελλήνια ομοσπονδία μεσιτών από τον πρόεδρο του συλλόγου Λέσβου Σπύρο Διαμαντίδη
Πτώση στην αγορά ακινήτων το 2025 στη Λέσβο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

15 μήνες αναμονής για πληρωμές από την Περιφέρεια

Η «Νέα Δυναμική» θέτει ερωτήματα για τις καθυστερήσεις αποζημιώσεων σε επαγγελματίες που συνέδραμαν σε κρίσιμες παρεμβάσεις
15 μήνες αναμονής για πληρωμές από την Περιφέρεια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Μουτζούρης στηρίζει τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μολύβου

Παράδοση ειδικού εξοπλισμού και μήνυμα εκτίμησης προς όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή
Ο Μουτζούρης στηρίζει τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μολύβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρατείται το πάρκο της Αγίας Ειρήνης

Ο πιο κεντρικός χώρος αναψυχής της Μυτιλήνης, μετά από απαξίωση πολλών ετών και σοβαρές ζημιές στην παιδική χαρά, μπαίνει σε τροχιά ανάπλασης για να ζωντανέψει ένα δυναμικό κύτταρο της πόλης
Δημοπρατείται το πάρκο της Αγίας Ειρήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Έρχεται μια Κυριακή για ρεκόρ και ένα Σάββατο για παιδιά στη Μυτιλήνη

Ο Βύρων Χατζηελευθερίου μιλά στο «Ν» για τον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Έρχεται μια Κυριακή για ρεκόρ και ένα Σάββατο για παιδιά στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση για τα προβλήματα στη διακίνηση του επαρχιακού Τύπου από το ΚΚΕ

Αναφορά προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας για τις καθυστερήσεις στη διανομή των εντύπων, με συνημμένη απάντηση των ΕΛΤΑ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στη διακίνηση του επαρχιακού Τύπου από το ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί μόνιμος παιδίατρος στο ιατρείο Αγιάσου

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί μόνιμος παιδίατρος στο ιατρείο Αγιάσου