× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση Δουδωνή για την συνταγματική αναθεώρηση

Οι συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στην αναθεωρητική Βουλή υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2026

Παρέμβαση Δουδωνή για την συνταγματική αναθεώρηση
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για ζητήματα άρσης ασυλίας και συνταγματικής αναθεώρησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, τοποθετήθηκε με αιχμές απέναντι στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και στην ανάγκη για ουσιαστικές συναινέσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την παρέμβασή του, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, ο κ. Δουδωνής υποστήριξε ότι οι πλειοψηφίες πρέπει να διαμορφώνονται στην αναθεωρητική Βουλή, άσκησε κριτική για την αναθεώρηση του 2019 και αναφέρθηκε σε ζητήματα πολιτικής ευθύνης, θεσμικής λειτουργίας και κοινοβουλευτικής πρακτικής.


Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Κύριε Πρόεδρε,
Μιας και συζητούμε μια μήνυση του γνωστού αντισημίτη και λάτρη άλλων καθεστώτων κ. Κωνσταντίνου Πλεύρη, έχω να πω τα εξής.
Άκουσα κατά τη συζήτηση μιας ένστασης αντισυνταγματικότητας τον κύριο Καιρίδη να λέει ότι το Σύνταγμα είναι πολύ σημαντικό για να το αφήσουμε στους συνταγματολόγους. Η μόνη άλλη άποψη που έχω ακούσει σε σχέση με συνταγματολόγους είναι του κυρίου Πλεύρη και είναι οι Συνταγματάρχες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ρωτήσατε κύριε Καιρίδη αν έχουμε τα κότσια; Ακούστε τρόπο να ξεκινάει η συζήτηση για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος σαν πέντε επί πέντε σε σχολικό διάλειμμα. «Έχεις τα κότσια;». Πρέπει να επανέλθουμε στη σοβαρότητα της διαδικασίας με πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει και τι διακυβεύεται. Και αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η ίδια η σοβαρότητα του πολιτικού συστήματος και το περιεχόμενο και η κανονιστικότητα του Συντάγματος στην Ελλάδα. Μιλάμε για την αναθεώρηση του και καταλαβαίνω ότι κάπως ατύπως και παρεμπιπτόντως ξεκινάει αυτή η συζήτηση από εδώ. Από τις 11 Δεκεμβρίου του 2025, όταν ξεκινήσαμε εμείς τη συζήτηση για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, διατυπώθηκε με πλήρη σαφήνεια η πρότασή μας να αναθεωρηθεί το άρθρο 110, το οποίο ορίζει τα της αναθεώρησης, ούτως ώστε να απαιτούνται οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις στην αναθεωρητική και μόνο Βουλή. Γιατί; Γιατί ζητάμε πάντα ως συνταγματολόγοι-μετά συγχωρήσεως- και ως πολιτικοί να αλλάζει μια διάταξη; Γιατί έχει παρουσιάσει προβλήματα η εφαρμογή της. Θα σας θέσω ένα παράδειγμα.



Η προτείνουσα Βουλή ως τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 πρότεινε την αλλαγή της διάταξης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη λογική τότε- η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ- της άμεσης εκλογής στον λαό. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής- ως Κίνημα Αλλαγής τότε-ζητούσαμε την αποσύνδεση από τη διάλυση Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Αναθεωρείται αυτή η διάταξη. Αλλά προτείνεται προς αναθεώρηση αυτή η διάταξη και έρχεται η αναθεωρητική Βουλή και αποφασίζει τι; Κύριε Πρόεδρε, Την εκλογή, -άκουσον άκουσον- Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία. Κομματάρχη εσωκομματικών εκλογών, όχι Προέδρου της Δημοκρατίας.



Και προσέξτε. Για να απαλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις από την πλήρη διαστροφή της πρότασης σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, κλείνει τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος ο σημερινός και τότε πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι παρά το ότι το αλλάζω και το πάω στη σχετική πλειοψηφία, δέχομαι ως πολιτικά δεσμευτικό ότι θα επιδιώκονται οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Και ποιες ήταν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Ο κ. Τασούλας, εν ενεργεία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όταν προτάθηκε για πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Συνεπώς, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών-και εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε πρώτο κόμμα- πρέπει το άρθρο 110 να ορίζει ότι οι συναινέσεις θα επιτυγχάνονται επί της διαμόρφωσης της διάταξης, άρα επί του τρόπου με τον οποίο θα διαμορφωθεί η προς αναθεώρηση διάταξη και θα δεσμεύει ως μέρος της κανονιστικότητας του κειμένου του Συντάγματος. Τόσο απλά. Άρα λοιπόν, οι συναινέσεις και αυτό είναι μια θέση αρχής, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών, πρέπει να επιτυγχάνονται στην αναθεωρητική Βουλή για να μην βλέπουμε φαινόμενα όπως το 2019. Και επιπλέον αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στον Κανονιστικό Χάρτη με την αλλαγή του άρθρου 110.



Όσον αφορά δε στο ερώτημα αν έχουμε τα κότσια, τα κότσια, κύριε Καιρίδη, τα είχαμε όταν τρέξαμε να φέρουμε τις τροπολογίες, στις οποιεςδ ούτε καν απαντούσε η Νέα Δημοκρατία για να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός τους μπροστινούς του Κασιδιάρη. Τα κότσια τα είχαμε όταν το είπαμε ευθέως αυτό και ο κύριος Στίγκας μας εμήνυσε. Τα κότσια τα έχουμε όταν ζητήσαμε και ζητάμε την άρση της ασυλίας μας. Τα κότσια δεν τα έχετε εσείς όταν δεν κάνετε εκλογές για τις 3 έδρες που έχουν μείνει κενές. Αφήνετε την Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία με 297 βουλευτές και επιπλέον συναριθμείτε βουλευτές προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες, με πραγματικό δηλαδή αρχηγό τον Κασιδιάρη- κατά την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου-στη δική σας κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτά είναι κότσια και αυτά δεν τα έχετε”

Δείτε το βίντεο εδώ:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συναντήθηκε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα υπουργό Γεωργίας Ανί Ζενεβάρντ
Συντονισμός Ελλάδας και Γαλλίας για ΚΑΠ, ζωονόσους και προστασία της αγροτικής παραγωγής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από Δευτέρα ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ

Αμέσως μετά τα συνεργεία μεταφέρονται στη Γεωργίου Βοστάνη, όπου οι εργασίες θα εκτελεστούν από τη Βουρνάζων έως το ύψος του νέου κτιρίου της Αστυνομίας
Από Δευτέρα ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στη Θεοφίλου Χατζημιχαήλ
ΑΓΟΡΑ

Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες

Ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού μοντέλου ELCSEE με τρεις συναντήσεις για την κοινωνική οικονομία και την αξιοποίηση των τοπικών πόρων
Από τις ανάγκες της Αγιάσου σε συλλογικές επιχειρηματικές ιδέες
ΧΩΡΙΑ

Λεπτά αγωνίας στη Σκάλα Ερεσού‑Τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή

Πολίτης κατέρρευσε σε κατάστημα εστίασης και επανήλθε μετά από ΚΑΡΠΑ και δύο απινιδώσεις - Ο απινιδωτής που τον κράτησε ζωντανό είχε αποκτηθεί το 2021 με δωρεές κατοίκων και επισκεπτών
Λεπτά αγωνίας στη Σκάλα Ερεσού‑Τον επανέφεραν με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μουτζούρης προς Ευρωπαίους Πρέσβεις για αφθώδη πυρετό και μεταναστευτικό

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις θανατώσεις ζώων στη Λέσβο και τις μεταφορές μεταναστών προς τα νησιά
Μουτζούρης προς Ευρωπαίους Πρέσβεις για αφθώδη πυρετό και μεταναστευτικό
ΧΩΡΙΑ

Απαίτησαν να κατέβουν τα μηνύματα για την Παλαιστίνη στην Ερεσό

Ισραηλινές επισκέπτριες απείλησαν με μηνύσεις και απαίτησαν να αφαιρεθούν αυτοκόλλητα από κατάστημα στοχοποιώντας το -Πιέσεις σε μπαρ και ύβρεις κατά εργαζομένου περιγράφουν επιβεβαιωμένες μαρτυρίες
Απαίτησαν να κατέβουν τα μηνύματα για την Παλαιστίνη στην Ερεσό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευρύνεται το αντιφασιστικό κάλεσμα στην πλατεία Σαπφούς

Η Νέα Αριστερά, η Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων και το Συνδικάτο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων συμμετέχουν στη συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Διευρύνεται το αντιφασιστικό κάλεσμα στην πλατεία Σαπφούς
ΕΡΓΑΣΙΑ

11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις

Εγκρίθηκε το ένα τρίτο των θέσεων που είχε ζητήσει ο Δήμος-Aναλυτικά οι ειδικότητες που ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή
11 προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης με οκτάμηνες συμβάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων

Πάνω από 10 λεπτά αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα η μέση τιμή της αμόλυβδης στη Λέσβο. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Μαλλής προειδοποιεί για πρατήρια που δεν είναι πλέον βιώσιμα και για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα
Στα όρια της αντοχής τους νοικοκυριά και πρατήρια με τις τιμές των καυσίμων
ΧΩΡΙΑ

Έργο με προθεσμία το 2025 παίρνει ορίζοντα για το 2027

Άλλη μία παράταση, μεγαλύτερο κόστος για τον δρόμο Μεγαλοχώρι – Αγιάσος και ερωτήματα για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας
Έργο με προθεσμία το 2025 παίρνει ορίζοντα για το 2027
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς
Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Η συνταγματική αναθεώρηση θωρακίζει την αντιλαϊκή πολιτική»

Η βουλεύτρια ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει τις προτάσεις της ΝΔ, καταγγέλλοντας δημοσιονομικούς «κόφτες», φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου και περιορισμούς στην πολιτική δράση
Κομνηνάκα: «Η συνταγματική αναθεώρηση θωρακίζει την αντιλαϊκή πολιτική»