
Η Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο εκφράζει τον προβληματισμό και τα ερωτήματα που γεννά η νέα πολύνεκρη τραγωδία στις ακτές της Χίου, με 15 μέχρι τώρα νεκρούς, τραυματίες και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων. Εστιάζει στις ευθύνες της Πολιτείας, στις πρακτικές διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος και στην ανάγκη για πλήρη, ανεξάρτητη και διαφανή διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου. Σε μια περίοδο όπου τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται με ανησυχητική συχνότητα, στις Ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, η Συνύπαρξη εκφράζει την αγανάκτηση της για τις ζωές προσφύγων που χάνονται στη θάλασσα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«15 άνθρωποι νεκροί, 24 τραυματισμένοι, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων (που συνήθως είναι νεκροί), έγκυες γυναίκες που νοσηλεύτηκαν κι έχασαν τα παιδιά τους.
Μια ακόμα τραγωδία στο Αιγαίο, μια από τις πιο όμορφες θάλασσες του κόσμου που μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα σε υγρό τάφο χιλιάδων ανθρώπων. Να μη γίνουν κανονικότητα στο Αιγαίο τα θύματα και οι νεκροί.
Πώς όμως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τη στιγμή που η επίσημη γραμμή της Κυβέρνησης, με εφαρμογή ακροδεξιών πολιτικών, είναι «σταματήστε τους εισβολείς με κάθε τρόπο;» Όταν προσπαθεί να μεταφέρει στη χώρα μας πολιτικές αμερικανικού τύπου, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα συχνά τη δολοφονία αθώων πολιτών;»
Γιατί να πιστέψουμε τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών της, όταν υπάρχει το προηγούμενο της Πύλου, όπου πάνω από 600 άνθρωποι οδηγήθηκαν στον θάνατο; Ζητούμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Όχι μια τυπική ΕΔΕ. Όχι άλλες συγκαλύψεις. Όχι άλλο «μπάζωμα»!