× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νησιώτες παραγωγοί και διατροφή στην εποχή της ΕΕ και της Mercosur

Ανοιχτή εκδήλωση της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης στη Μυτιλήνη για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της διατροφής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2026

Νησιώτες παραγωγοί και διατροφή στην εποχή της ΕΕ και της Mercosur
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με κεντρικό θέμα τη σχέση της νησιωτικής παραγωγής με τη διατροφή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα, η Οργάνωση Βάσης Λέσβου της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης διοργανώνει ανοιχτή πολιτική και κοινωνική εκδήλωση στη Μυτιλήνη, θέτοντας στο επίκεντρο τις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στους μικρούς παραγωγούς και στις τοπικές κοινωνίες. Η εκδήλωση επιχειρεί να ανοίξει έναν δημόσιο διάλογο για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στα νησιά, την ποιότητα της διατροφής και το δικαίωμα των πολιτών σε ασφαλή και προσιτά τρόφιμα, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό κείμενο-κάλεσμα της διοργάνωσης. 

Την Παρασκευή 06 Φλεβάρη 2026 και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μυτιλήνης, στην οδό Τυρταίου 4, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Νησιώτες παραγωγοί και διατροφή στην εποχή της ΕΕ και της Mercosur». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Νίκος Μανάβης, δημοσιογράφος και μέλος της αγροδιατροφικής επιτροπής της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης, και ο Αριστείδης Σγατζός, εκπαιδευτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διατροφή δεν αποτελεί ουδέτερο πεδίο, αλλά χώρο κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης. Στα νησιά του Αιγαίου, όπως επισημαίνεται, οι μικροί παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον οικονομικό μαρασμό, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και την αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας. Παράλληλα, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν υψηλές τιμές για τρόφιμα που, όπως τονίζεται, υπολείπονται σε ποιότητα και διατροφική αξία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, σύμφωνα με το κείμενο, λειτουργεί υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων και σε βάρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Αντίστοιχα, η συμφωνία Mercosur χαρακτηρίζεται ως εργαλείο ενίσχυσης των αγροβιομηχανιών, με συνέπειες τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα όσο και για το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υπογραμμίζεται, τα νησιά κινδυνεύουν να μετατραπούν από ζωντανούς παραγωγικούς τόπους σε χώρους μονοδιάστατης τουριστικής εκμετάλλευσης και καταναλωτικά «ντεκόρ», χάνοντας σταδιακά τον χαρακτήρα της αυτάρκειας και της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και την προστασία των αγροτικών κοινοτήτων.

Οι διοργανωτές δηλώνουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές και τις συμφωνίες που, όπως σημειώνουν, οδηγούν στον αποκλεισμό των μικρών παραγωγών και στη μετατροπή της τροφής σε εμπόρευμα. Παράλληλα, προβάλλουν αιτήματα για διατροφική κυριαρχία στα νησιά, πρόσβαση των παραγωγών σε γη, νερό και σπόρους, ενίσχυση των συνεταιρισμών και δημιουργία συλλογικών δικτύων διάθεσης προϊόντων.

Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης αποτελεί η ανάδειξη της τροφής ως κοινωνικού δικαιώματος και κοινού αγαθού, και όχι ως πεδίου κερδοσκοπίας. «Χωρίς παραγωγούς δεν υπάρχουν νησιά και χωρίς έλεγχο στην τροφή δεν υπάρχει ελευθερία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα.

Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση ΟΒ Λέσβου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε παραγωγούς, εργαζόμενους, νέους και πολίτες της Λέσβου να συμμετάσχουν στη συζήτηση, με στόχο τη διαμόρφωση συλλογικών διεκδικήσεων για ένα διαφορετικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης και διατροφικής πολιτικής, προσανατολισμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το έγκλημα των Τεμπών και τις διώξεις για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στις 104.597 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η σύμβαση – Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον αγαπητό εργαζόμενο της Καθαριότητας για την ευσυνειδησία και την πολύτιμη προσφορά του
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο

«Μύδροι» Σταύρου Πολίτη κατά της Νομαρχιακής Επιτροπής που καταγγέλλει αποσιώπηση των οκτώ ερωτήσεων Παρασκευαΐδη για το Κτηματολόγιο και ζητά εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής καθώς τη χαρακτήρίζει «Νόθο όργανο, χωρίς νομιμοποίηση από τη βάση»!
Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο
ΕΛΛΑΔΑ

«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης

Αυτονομία σε περισσότερους από 100 Δήμους, κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιστροφή του δεύτερου γύρου στις εκλογές -Αναλυτικά όλες οι ρηξικέλευστες προτάσεις
«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης

Πέντε διαδρομές έως τις 15 Αυγούστου οργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης. Δωρεάν μετακίνηση για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας
Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής

Φωτογραφικό υλικό εστάλη στο «Ν». Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης για την ποιότητα των νερών
Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου

Παρατήρηση της ανατολής του φεγγαριού και αστροπαιχνίδια για παιδιά την Τετάρτη 29 Ιουλίου – Ελεύθερη είσοδος
Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Κανόνι της Θερμής

Ενημερώθηκαν ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό για την απομάκρυνσή της από την παραλία
Νεκρή θαλάσσια χελώνα  στο Κανόνι της Θερμής
ΧΩΡΙΑ

Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά

Μεγάλη κινητοποίηση λόγω των νωπών μνημών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022. Η εστία περιορίστηκε σε λίγα τετραγωνικά μέτρα
Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Η ΕΔΕΥΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τον διάλογο και προειδοποιεί ότι στο βάθος βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων.
Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου

Διήμερη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επίκεντρο τη γεωλογική κληρονομιά, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση των νέων
Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου