× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νησιώτες παραγωγοί και διατροφή στην εποχή της ΕΕ και της Mercosur

Ανοιχτή εκδήλωση της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης στη Μυτιλήνη για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και της διατροφής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2026

Νησιώτες παραγωγοί και διατροφή στην εποχή της ΕΕ και της Mercosur
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με κεντρικό θέμα τη σχέση της νησιωτικής παραγωγής με τη διατροφή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα, η Οργάνωση Βάσης Λέσβου της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης διοργανώνει ανοιχτή πολιτική και κοινωνική εκδήλωση στη Μυτιλήνη, θέτοντας στο επίκεντρο τις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στους μικρούς παραγωγούς και στις τοπικές κοινωνίες. Η εκδήλωση επιχειρεί να ανοίξει έναν δημόσιο διάλογο για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στα νησιά, την ποιότητα της διατροφής και το δικαίωμα των πολιτών σε ασφαλή και προσιτά τρόφιμα, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό κείμενο-κάλεσμα της διοργάνωσης. 

Την Παρασκευή 06 Φλεβάρη 2026 και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μυτιλήνης, στην οδό Τυρταίου 4, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Νησιώτες παραγωγοί και διατροφή στην εποχή της ΕΕ και της Mercosur». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Νίκος Μανάβης, δημοσιογράφος και μέλος της αγροδιατροφικής επιτροπής της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης, και ο Αριστείδης Σγατζός, εκπαιδευτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διατροφή δεν αποτελεί ουδέτερο πεδίο, αλλά χώρο κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης. Στα νησιά του Αιγαίου, όπως επισημαίνεται, οι μικροί παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον οικονομικό μαρασμό, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και την αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας. Παράλληλα, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν υψηλές τιμές για τρόφιμα που, όπως τονίζεται, υπολείπονται σε ποιότητα και διατροφική αξία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, σύμφωνα με το κείμενο, λειτουργεί υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων και σε βάρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Αντίστοιχα, η συμφωνία Mercosur χαρακτηρίζεται ως εργαλείο ενίσχυσης των αγροβιομηχανιών, με συνέπειες τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα όσο και για το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υπογραμμίζεται, τα νησιά κινδυνεύουν να μετατραπούν από ζωντανούς παραγωγικούς τόπους σε χώρους μονοδιάστατης τουριστικής εκμετάλλευσης και καταναλωτικά «ντεκόρ», χάνοντας σταδιακά τον χαρακτήρα της αυτάρκειας και της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και την προστασία των αγροτικών κοινοτήτων.

Οι διοργανωτές δηλώνουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές και τις συμφωνίες που, όπως σημειώνουν, οδηγούν στον αποκλεισμό των μικρών παραγωγών και στη μετατροπή της τροφής σε εμπόρευμα. Παράλληλα, προβάλλουν αιτήματα για διατροφική κυριαρχία στα νησιά, πρόσβαση των παραγωγών σε γη, νερό και σπόρους, ενίσχυση των συνεταιρισμών και δημιουργία συλλογικών δικτύων διάθεσης προϊόντων.

Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης αποτελεί η ανάδειξη της τροφής ως κοινωνικού δικαιώματος και κοινού αγαθού, και όχι ως πεδίου κερδοσκοπίας. «Χωρίς παραγωγούς δεν υπάρχουν νησιά και χωρίς έλεγχο στην τροφή δεν υπάρχει ελευθερία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα.

Η Κομμουνιστική Απελευθέρωση ΟΒ Λέσβου απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε παραγωγούς, εργαζόμενους, νέους και πολίτες της Λέσβου να συμμετάσχουν στη συζήτηση, με στόχο τη διαμόρφωση συλλογικών διεκδικήσεων για ένα διαφορετικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης και διατροφικής πολιτικής, προσανατολισμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου