× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνταξιούχοι σε αγωνιστικό συναγερμό για συντάξεις και αξιοπρέπεια

Κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Λέσβου για μαζική συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2026

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/2/2026

Συνταξιούχοι σε αγωνιστικό συναγερμό για συντάξεις και αξιοπρέπεια
' χρόνος ανάγνωσης

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Δημοσίου, ΕΦΚΑ, ΕΛΤΑ και ΝΑΤ Λέσβου, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους για μαζική συμμετοχή στις πανελλαδικές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε τη συνέχιση και την ενίσχυση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, με στόχο τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την Αττική, έχει προγραμματιστεί παναττική συγκέντρωση την Τετάρτη 18/2/2026 στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 πμ, με πορεία προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, πανελλαδική συγκέντρωση έχει οριστεί για την Παρασκευή 20/3/2026 στις 12.00 στην Πλατεία Συντάγματος, με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις κάνουν λόγο για συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, έχουν καταστήσει τη ζωή των συνταξιούχων ιδιαίτερα δύσκολη. Όπως τονίζουν, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας αδυνατούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως ενοίκιο, θέρμανση, ρεύμα, τρόφιμα, φάρμακα και υπηρεσίες υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις λεγόμενες αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, σύμφωνα με τις οργανώσεις, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων και δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες από τις πολυετείς περικοπές. Όπως επισημαίνεται, οι αυξήσεις αυτές χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, εκφράζεται έντονη ανησυχία για την κατάσταση των νεότερων γενιών, με τις οργανώσεις να αναφέρουν ότι πολλά παιδιά και εγγόνια συνταξιούχων εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλές αποδοχές, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στις πολιτικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αιχμή τις δαπάνες για εξοπλισμούς και πολεμικές ανάγκες, τις οποίες οι οργανώσεις συνδέουν με νέες περικοπές σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Όπως τονίζουν, οι πόροι αυτοί, κατά την άποψή τους, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνικής προστασίας.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες να μην υποκύψουν, όπως αναφέρουν, σε «ψεύτικα διλήμματα» και στη ρητορική περί δημοσιονομικών περιορισμών, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε συνθήκες ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, ζητούν αυξήσεις στις συντάξεις στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, καταβολή των αναδρομικών σε όλους, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υγείας, καθώς και πλήρη απόδοση της εθνικής σύνταξης.

Παράλληλα, διεκδικούν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, δημιουργία δημόσιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων, ενίσχυση του ΕΦΚΑ με προσωπικό και επέκταση του κοινωνικού τουρισμού για όλους.

Κλείνοντας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν ότι θα συνεχίσουν στον δρόμο του αγώνα, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Όπως επισημαίνουν, μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και τη μαζική παρουσία μπορούν να διεκδικήσουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε «απογραφή» των ελλείψεων σοβαρά σε προσωπικό και υποδομές σε 38 υγειονομικές και 6 προνοιακές μονάδες του Αιγαίου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Ιονίου
Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης

Ανείπωτη τραγωδία στη Λέσβο με θύματα έναν 16χρονο και έναν 18χρονο
Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναμονή για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μπακάλμπασης ενώ γραμματέας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τατάκης
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μία 74χρονη
Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου βρέθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας stonisi.gr για ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη μήνυση του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατή Τσομπανέλλη για το live streaming από το Μεσότοπο
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια

Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Πάνω από 2.000 τροχονομικοί έλεγχοι σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με δεκάδες παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους
Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στους νέους μαθητές

Μέχρι τις 2 Ιουνίου οι αιτήσεις για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου για τη σχολική χρονιά 2026-2027
Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στους νέους μαθητές
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε Λέσβο

Και Λήμνο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε Λέσβο