× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγώνας για τη γη και το μέλλον της Λέσβου

Οι αποκαλύψεις του Στέλιου Κόβρα μέλος της Πρωτοβουλίας Ερεσού Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογο για το γιγαντιαίο βιομηχανικό πάρκο με φωτοβολταϊκά πάνελ και μπαταρίες -Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2026

Αγώνας για τη γη και το μέλλον της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σοβαρές ενστάσεις για το σχεδιαζόμενο υβριδικό πάρκο με φωτοβολταϊκά και συσσωρευτές ενέργειας σε εκτάσεις της Ερεσός και του Μανταμάδος διατύπωσε ο Στέλιος Κόβρας, μέλος της Πρωτοβουλίας Ερεσού Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί». Όπως ανέφερε, την αρχική ανάδειξη του ζητήματος έκαναν από κοινού τρεις συλλογικότητες, ενώ σήμερα συνολικά 10 σύλλογοι από τις δύο περιοχές έχουν ταχθεί ενάντια στο έργο.

Κεντρικό σημείο της παρέμβασής του ήταν η επίπτωση στην τοπική οικονομία και κυρίως στην κτηνοτροφία. Ο κ. Κόβρας τόνισε ότι οι εκτάσεις όπου χωροθετείται το έργο αξιοποιούνται επί δεκαετίες από κτηνοτρόφους, οι οποίοι κινδυνεύουν να εκτοπιστούν από χώρους ζωτικής σημασίας για τη δραστηριότητά τους, λόγω της εγκατάστασης πάνελ και περιφράξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο καθεστώς προστασίας της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO. Όπως υποστήριξε, η διεθνής αυτή αναγνώριση, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη επιστημονική και μουσειακή δραστηριότητα στο νησί, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, κάτι που κατά την άποψή του υπονομεύεται από τη χωροθέτηση ενός γιγαντιαίου ενεργειακού έργου.

Ο Στέλιος Κόβρας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η παραγόμενη ενέργεια δεν προορίζεται για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά για εξαγωγή. Όπως ανέφερε, χωρίς τη διασύνδεση της Λέσβου με το ηπειρωηρωτικό σύστημα, τέτοια έργα δεν θα είχαν προταθεί, ενώ και τα μεγέθη της παραγωγής υπερβαίνουν πολλαπλάσια τις πραγματικές ανάγκες του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών, υποστήριξε ότι υπήρχε γνώση από τις αρχές ήδη από τον Μάιο του 2025, χωρίς ωστόσο να προηγηθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση. Όπως είπε, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου, με ελάχιστο χρόνο για τους κατοίκους να κατανοήσουν το έργο και τις επιπτώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Θράσος Αβραάμ για το αν η απουσία ενημέρωσης ήταν ηθελημένη ή συγκυριακή, ο κ. Κόβρας έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση στο Αφεντέλι. Όπως ανέφερε, και τότε οι ανησυχίες των κατοίκων αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως υπερβολικές, μέχρι να αποκαλυφθούν προγενέστερα έγγραφα που έδειχναν ότι υπήρχε γνώση πολύ νωρίτερα. Με αυτό το παράδειγμα υποστήριξε ότι επαναλαμβάνεται ένα μοτίβο καθυστερημένης ενημέρωσης, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να κινδυνεύουν να βρεθούν προ τετελεσμένων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει παραλειφθεί συχνά από τη δημόσια συζήτηση ο ρόλος του ΠΕΧΩΠ Βορείου Αιγαίου, που υπάγεται στην Περιφέρεια και αποτελεί μέχρι στιγμής τη μοναδική υπηρεσία που έχει γνωμοδοτήσει θετικά για το έργο. Όπως σημείωσε, ακόμη και αυτή η γνωμοδότηση, όμως, περιλαμβάνει αναφορές στις αρνητικές επιπτώσεις της επένδυσης, γεγονός που, κατά τον ίδιο, δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα προς εξέταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σκέλος της περιβαλλοντικής μελέτης, ο κ. Κόβρας μίλησε για σημαντικά κενά και παραλείψεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της αποκατάστασης μετά το τέλος ζωής του έργου, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία δηλώνει πως αυτή θα χρηματοδοτηθεί αφού προηγουμένως το πάρκο οδηγηθεί για σκραπ. Όπως είπε, αυτή η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά ασαφής, καθώς σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης της εταιρείας υπάρχει ο κίνδυνος οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν ως έχουν, μέχρι να κινηθούν διαδικασίες εκκαθάρισης, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα για την αποκατάσταση του χώρου.

Επιπλέον, στάθηκε στο γεγονός ότι η μελέτη προβλέπει απομακρυσμένη λειτουργία και επίβλεψη του υβριδικού πάρκου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει αφενός ότι δεν θα δημιουργηθούν ουσιαστικές θέσεις εργασίας στην περιοχή και αφετέρου ότι δεν θα υπάρχει μόνιμη φυσική παρουσία προσωπικού στον χώρο. Όπως υπογράμμισε, σε περίπτωση ατυχήματος στους συσσωρευτές, η απουσία επιτόπιας επίβλεψης περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για την πυρασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων, σημειώνοντας ότι προβλέπονται μόλις 2 δεξαμενές νερού και δεν υπάρχει σαφής αναφορά σε εξειδικευμένα χημικά μέσα κατάσβεσης, παρότι οι συσσωρευτές περιέχουν τοξικά υλικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα επόμενα βήματα, ο Στέλιος Κόβρας ευχαρίστησε τους πολίτες που στήριξαν οικονομικά τη νομική προσπάθεια, αναφέροντας ότι τα πρώτα έξοδα καλύφθηκαν μέσα σε 4 ημέρες, ενώ 130 κάτοικοι κατέθεσαν απόψεις στη διαβούλευση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως είπε, στόχος είναι η περαιτέρω συσπείρωση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, σε συνεργασία με συλλόγους του Μανταμάδου και άλλων περιοχών.

Σε περίπτωση που το έργο δεν απορριφθεί στο παρόν στάδιο, η Πρωτοβουλία Ερεσού προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο.

Κλείνοντας τη συνέντευξη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Στέλιος Κόβρας αναφέρθηκε αναλυτικά και στις εξελίξεις γύρω από την παραλία στο Αφεντέλι Ερεσού. Όπως τόνισε, τον Μάιο του 2025 σημειώθηκε μια σημαντική δικαστική νίκη, με την ακύρωση της οικοδομικής άδειας από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αγωγή του συλλόγου, με την οποία αμφισβητείται ο τίτλος ιδιοκτησίας της έκτασης, ενώ υπέρ της Πρωτοβουλίας Ερεσού έχει τοποθετηθεί και το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως σημείωσε, το δικαστήριο έχει ορίσει πραγματογνώμονα και η σχετική έκθεση έχει ήδη κατατεθεί πριν από 3 μήνες, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, τις θέσεις του συλλόγου.

Ο κ. Κόβρας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επαναχάραξης της γραμμής αιγιαλού, επισημαίνοντας ότι, παρά την προηγούμενη σχετική απόφαση, κατατέθηκε εκ νέου φάκελος από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου με σοβαρές ελλείψεις, χωρίς γεωλογική μελέτη και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση για τη μετακίνηση της γραμμής στα 50 μέτρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι οι 2 νομικοί που είχαν οριστεί από τον Δήμο δεν είχαν ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία, ενώ ένας εξ αυτών ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την κατάθεση του σχετικού αιτήματος.

Όπως υπογράμμισε, έχει κατατεθεί ενδικοφανής προσφυγή, ωστόσο, λόγω των ελλείψεων του φακέλου, η υπόθεση κινείται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο πεδίο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. «Όλα αυτά δείχνουν μια συγκεκριμένη μεθόδευση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, γεγονός που αποτυπώνεται στις ενέργειες και στις παραλείψεις της διοίκησης.

Παρά τις δυσκολίες, ο Στέλιος Κόβρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παραλία δεν πρόκειται να οικοδομηθεί, σημειώνοντας ότι αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο στην τοπική κοινωνία. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ουσιαστική προστασία του Αφεντελιού, όπως και κάθε κρίσιμης περιοχής, περνά μέσα από την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. «Όταν ο κόσμος είναι παρών και ενεργός, φέρνει αποτελέσματα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν αποδείξει διαχρονικά πως μπορούν να υπερασπίζονται τον τόπο και τη γη τους.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

110 κολυμβητές στον 15ο Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης

Αθλητές ηλικίας από οκτώ έως 82 ετών διένυσαν τη θαλάσσια διαδρομή των περίπου 1.000 μέτρων από την Κουντουρουδιά μέχρι το Πέραμα
110 κολυμβητές στον 15ο Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης
ΧΩΡΙΑ

Η Αντισσα τίμησε την Αγία Παρασκευή

Περιφορά της ιερής εικόνας στα σοκάκια του χωριού με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τέρπανδρος»
Η Αντισσα τίμησε την Αγία Παρασκευή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Αγιάσος τιμά τον δεξιοτέχνη του σαντουριού Γιάννη Σουσαμλή

Αφιέρωμα στον «Κακούργο» για τα 60 χρόνια προσφοράς του στη μουσική παράδοση της Λέσβου – Την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στον κήπο της Παναγίας Αγιάσου
Η Αγιάσος τιμά τον δεξιοτέχνη του σαντουριού Γιάννη Σουσαμλή
ΧΩΡΙΑ

Εκδήλωση στην Αγιάσο για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ παρουσίασαν ιστορικές αναφορές για τη δράση του ΔΣΕ στο νησί
Εκδήλωση στην Αγιάσο για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου

Στο πλευρό των διωκόμενων κτηνοτρόφων και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης – Συγκέντρωση τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί, έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο
Στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 27 Ιουλίου λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στους Πύργους Θερμής
Διακοπή υδροδότησης σε έξι χωριά του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα

Οικογενειακές εικόνες που διέσωσαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μεταφέρθηκαν στον Άγιο Νικόλαο – Το απόγευμα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Λέσβου «Το Κιόστε»
Με συγκίνηση τίμησαν την Αγία Παρασκευή στην Απάνω Σκάλα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πανηγυρικές ακολουθίες σε παρεκκλήσια της Μυτιλήνης

Το πρόγραμμα των ακολουθιών για τις εορτές της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και του Αγίου Στεφάνου γνωστοποίησαν οι ιερείς του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, π. Αθανάσιος και π. Ευστράτιος
Πανηγυρικές ακολουθίες σε παρεκκλήσια της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ξαναζωντανεύει» το Παλαιό Λιμεναρχείο

Στην τελική ευθεία οι εργασίες για την αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου – Τοποθετήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία
«Ξαναζωντανεύει» το Παλαιό Λιμεναρχείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Χριστόφα στη Μηλένα Κοντού για το χρυσό μετάλλιο

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης συνεχάρη τη Μυτιληνιά πρωταθλήτρια και την Ελένη Διαβάτη για την κατάκτηση της κορυφής στο διπλό σκιφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ23
Συγχαρητήρια Χριστόφα στη Μηλένα Κοντού για το χρυσό μετάλλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε εξέλιξη οι ασφαλτοστρώσεις στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης

Οι εργασίες πραγματοποιούνται στην οδό Αγίας Κυριακής και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην οδό Ζαλόγγου, στο ύψος του παιδικού σταθμού
Σε εξέλιξη οι ασφαλτοστρώσεις στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Υπό έλεγχο πυρκαγιά στον Μεσότοπο

Η άμεση επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς
Υπό έλεγχο πυρκαγιά στον Μεσότοπο