× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αυτή είναι η κανονικότητα στα σχολεία»

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου παρεμβαίνει μετά την αποκάλυψη του θέματος από το «Ν» για την πτώση σοβάδων στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2026

«Αυτή είναι η κανονικότητα στα σχολεία»
' χρόνος ανάγνωσης

Στο σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων, που ανέδειξε πρώτο το «Ν» το πρωί της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου 2026, παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου, με αφορμή το νέο περιστατικό πτώσης σοβάδων στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έγιναν μάρτυρες ενός ακόμη ανησυχητικού συμβάντος, όταν αντίκρισαν στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων πεσμένους σοβάδες και εμφανή φθορά στην οροφή της αίθουσας. Το περιστατικό σημειώθηκε σε ώρα που το σχολείο δεν λειτουργούσε, γεγονός που απέτρεψε τον τραυματισμό μαθητών ή εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμη περιστατικό σε ένα ήδη επιβαρυμένο σχολείο

Η Αγωνιστική Συσπείρωση υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο σχολείο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές λίγους μήνες νωρίτερα, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου, ενώ και τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγραφεί περιστατικά πτώσης σοβάδων, διαρροών πετρελαίου και άλλων προβλημάτων σε σχολικά κτίρια της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο συμβάν, όπως τονίζεται, δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα αντίστοιχων περιστατικών που καταγράφονται τόσο στο νησί όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Αυτή είναι η κανονικότητα στα σχολεία»

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μια καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από σοβαρές ελλείψεις και κινδύνους. Σοβάδες και τζάμια που πέφτουν, σωλήνες που σπάνε, καυστήρες που εκρήγνυνται, αίθουσες που μετατρέπονται σε ψυγεία τον χειμώνα και σε φούρνους το καλοκαίρι, συνθέτουν, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, την πραγματική εικόνα των δημόσιων σχολείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζεται, δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στην «κακή τύχη» ούτε στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως συχνά επιχειρείται από αρμόδιους φορείς, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων.

Διαχρονικές ευθύνες και υποχρηματοδότηση

Η Αγωνιστική Συσπείρωση επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αντιμετωπίζει την κατασκευή και τη συντήρηση σύγχρονων σχολικών μονάδων ως «κόστος». Οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους, στο πλαίσιο ενός συστήματος που εφαρμόζεται στις λαϊκές ανάγκες, αλλά όχι στις στρατιωτικές δαπάνες ή στις φοροαπαλλαγές μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κονδύλια που διατίθενται για τη σχολική στέγη χαρακτηρίζονται ανεπαρκή, «ψίχουλα» μπροστά στις πραγματικές ανάγκες, και δυσανάλογα μικρά σε σχέση με τα δισεκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονται σε ΝΑΤΟϊκές δαπάνες.

«Συντήρηση» με έργα βιτρίνας

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή περιορίζεται σε επιφανειακές παρεμβάσεις, όπως βαψίματα και μικροεπισκευές, που προβάλλονται επικοινωνιακά, χωρίς να αντιμετωπίζουν τα ουσιαστικά προβλήματα.

Παράλληλα, τονίζεται ότι δεν πραγματοποιούνται συστηματικοί αντισεισμικοί έλεγχοι, αντιπλημμυρικά έργα και ολοκληρωμένοι ηλεκτρολογικοί έλεγχοι, παρότι πρόκειται για κρίσιμες παρεμβάσεις που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων.

Αίτημα για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου διατυπώνει σαφές πλαίσιο διεκδικήσεων, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές.

Μεταξύ άλλων, ζητά γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των σχολείων με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, διεκδικεί την ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα σχολικής στέγης και την κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος ανέγερσης νέων σχολείων σε όλη τη χώρα.

Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να αντικατασταθούν όλα τα παλιά και ακατάλληλα κτίρια και να επισκευαστούν σε βάθος τα νεότερα, ώστε να ανταποκρίνονται σε σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργικότητας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών

Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε «απογραφή» των ελλείψεων σοβαρά σε προσωπικό και υποδομές σε 38 υγειονομικές και 6 προνοιακές μονάδες του Αιγαίου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και του Ιονίου
Καμπανάκι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας των νησιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης

Ανείπωτη τραγωδία στη Λέσβο με θύματα έναν 16χρονο και έναν 18χρονο
Δύο νεκροί σε δυστύχημα έξω από την Παναγιούδα Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου

Στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕ ΟΤΑ και αναμονή για τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου

Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Μπακάλμπασης ενώ γραμματέας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τατάκης
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ των Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε μία 74χρονη
Τροχαίο με τραυματισμό στην Καλλονή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου βρέθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας stonisi.gr για ανωμοτί εξηγήσεις μετά τη μήνυση του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατή Τσομπανέλλη για το live streaming από το Μεσότοπο
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες χωρίς φόβο και χωρίς σιωπή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια

Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης
Δύο νέα νηπιαγωγεία σε Παράκοιλα και Δάφια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Πάνω από 2.000 τροχονομικοί έλεγχοι σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με δεκάδες παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους
Εντατικοί έλεγχοι για το κράνος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στους νέους μαθητές

Μέχρι τις 2 Ιουνίου οι αιτήσεις για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου για τη σχολική χρονιά 2026-2027
Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ανοίγει τις πόρτες του στους νέους μαθητές
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε Λέσβο

Και Λήμνο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε Λέσβο