× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σημαντική διάκριση για το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων το σχολείο κατέκτησε την 6η θέση πανελλαδικά στον διαγωνισμό EOES 2026 για την ομάδα του σχολείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2026

Σημαντική διάκριση για το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σημαντική επιτυχία κατέγραψε το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EOES 2026, κατακτώντας την 6η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο ανάμεσα σε 57 σχολεία από όλη τη χώρα. Η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 στην Αθήνα, σε έναν διαγωνισμό που διεξήχθη ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει τη συστηματική δουλειά που γίνεται στο σχολείο, αλλά και το υψηλό επίπεδο των μαθητών και των εκπαιδευτικών του, που εκπροσώπησαν επάξια τη Λέσβο σε έναν απαιτητικό επιστημονικό θεσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα και οι εκπαιδευτικοί που τη στήριξαν

Την ομάδα του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης αποτέλεσαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου Μαρία Νταβλούρου, Ευανθία Συβρή και Παναγιώτης Τουρβαλής, με αναπληρωματικό μέλος την Αγγελική Παντέρμου. Τους μαθητές συνόδευσαν και υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Οικονόμου και Ελένη Παλαιολόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επιστημονική προετοιμασία των μαθητών ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνος Ντουράκης, Χρήστος Οικονόμου και Ελένη Παλαιολόγου, οι οποίοι εργάστηκαν συστηματικά ώστε οι μαθητές να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Σημαντική στήριξη από την Περιφέρεια

Μέρος των εξόδων μετακίνησης και διαμονής της αποστολής καλύφθηκε από τη χορηγία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δυνατότητα συμμετοχής της ομάδας στον διαγωνισμό. Η σχολική κοινότητα εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη συγκεκριμένη στήριξη, η οποία ενίσχυσε έμπρακτα την προσπάθεια των μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος του ΕΚΦΕ και της επιστημονικής επιτροπής

Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του ΕΚΦΕ Λέσβου και των επιστημονικών φορέων που στήριξαν την τοπική φάση του διαγωνισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Λέσβου, στη Σύμβουλο ΠΕ04 Βορείου Αιγαίου, καθώς και σε όλα τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, που συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του τοπικού διαγωνισμού.

Όπως επισημαίνεται, χωρίς τη δική τους επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, η συμμετοχή στον πανελλαδικό διαγωνισμό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών αποτελεί έναν διεθνή διαγωνισμό εργαστηριακών δεξιοτήτων, στον οποίο συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών ηλικίας 16 έως 17 ετών από 28 χώρες, με την Ουκρανία να συμμετέχει ως επίσημη προσκεκλημένη.

Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία και απαιτεί από τους συμμετέχοντες όχι μόνο θεωρητικές γνώσεις, αλλά και υψηλό επίπεδο πρακτικής ικανότητας στο εργαστήριο, συνεργασία και ταχύτητα στην επίλυση πειραματικών προβλημάτων.

Οι ελληνικές συμμετοχές στην τελική φάση του 2026

Στην τελική φάση της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων 2026, που θα διεξαχθεί στο Λουντ της Σουηδίας από 2 έως 9 Μαΐου 2026, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν οι ομάδες του ΓΕΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Προτύπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, οι οποίες κατέκτησαν τις υψηλότερες θέσεις στον τελικό πανελλήνιο διαγωνισμό.

Παρά το γεγονός ότι το σχολείο της Μυτιλήνης δεν προκρίθηκε στη διεθνή φάση, η 6η θέση σε εθνικό επίπεδο θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική και αποτυπώνει τη δυναμική του.

Ένα καθαρά εργαστηριακός διαγωνισμός υψηλών απαιτήσεων

Όπως τονίζεται από τη σχολική κοινότητα, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι αμιγώς εργαστηριακός και απαιτεί ξεχωριστές δεξιότητες, ακρίβεια, συγκέντρωση και άριστη συνεργασία μεταξύ των μελών κάθε ομάδας.

Η επιτυχία των μαθητών του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης αποκτά έτσι ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς προέκυψε μέσα από απαιτητικές συνθήκες και έντονο ανταγωνισμό.

Περηφάνια και μήνυμα έμπνευσης για τους μαθητές

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου εξέφρασαν τη βαθιά τους ικανοποίηση για την επίδοση των μαθητών, συγχαίροντάς τους για την αφοσίωση, τη συνέπεια και το ήθος που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της συμμετοχής τους.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η διάκριση αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά της Λέσβου, αποδεικνύοντας ότι με συστηματική δουλειά, συνεργασία και πίστη στις δυνατότητές τους μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση τους σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο

Τα συστήματα προσκόπων Παγκρατίου, Ακροπόλεως, Χαλανδρίου και Χίου φιλοξενήθηκαν στον χώρο της Visit Agiasos, ενώ ακολουθεί αποστολή από την Αλεξανδρούπολη
Πρόσκοποι από όλη την Ελλάδα στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους

Η πρώτη εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 11 το πρωί με αφετηρία το Μουσείο στο Σίγρι. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν και τη συντήρηση ενός γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Βιωματική περιήγηση στα νέα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου

Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της κυβέρνησης
Το έργο «που παρακάμπτει τους δύσκολους δρόμους» του Πλωμαρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ενημερωτική δράση της Αστυνομίας Λέσβου για την πρόληψη απατών

Φυλλάδια με χρήσιμες συμβουλές διανεμήθηκαν στους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ηλικιωμένων
Ενημερωτική δράση της Αστυνομίας Λέσβου για την πρόληψη απατών
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν κάναμε έγκλημα, διεκδικήσαμε τα δικαιώματά μας»

Κτηνοτρόφοι, αγρότες και συνδικαλιστές ζήτησαν τέλος στις διώξεις, αποζημιώσεις, εμβολιασμό και ουσιαστικά μέτρα βιοασφάλειας, στην κινητοποίηση της Δευτέρας 27 Ιουλίου. Ο Στρατής Τσομπανέλλης δεν βγήκε να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους
«Δεν κάναμε έγκλημα, διεκδικήσαμε τα δικαιώματά μας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»

Διαγενεακό εργαστήριο παραδοσιακής μαγειρικής την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφίων
Γυναίκες από τα Δάφια και την Καλλονή φτιάχνουν μανεστράκι για το «ΣΙΤΙΖΩ»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οι κτηνοτρόφοι

Ζητούν να βγει και να συνομιλήσει μαζί τους ο προϊστάμενος Στρατής Τσομπανέλλης – Πρότεινε συνάντηση με αντιπροσωπεία στο εσωτερικό του κτιρίου
Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία οι κτηνοτρόφοι
ΥΓΕΙΑ

Σημαντικές δωρεές ενισχύουν το Βοστάνειο Νοσοκομείο

Ιατρικός εξοπλισμός, συσκευές, έπιπλα και παιδικά ρούχα προσφέρθηκαν από συλλόγους, επιχειρήσεις, οικογένειες και πολίτες
Σημαντικές δωρεές ενισχύουν το Βοστάνειο Νοσοκομείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Δεκατρείς κτηνοτρόφοι, αγρότες και συνδικαλιστές καταθέτουν την Δευτέρα 27 Ιουλίου για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του περασμένου Απρίλη. Τη νομική εκπροσώπησή τους έχει αναλάβει η Νίκη Τσιριγώτη
Δυναμική κινητοποίηση έξω από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο

Ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου εν όψει του 15Αύγουστου
Μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού στην Αγιάσο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες

Στον έναν άξονα η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και στον άλλον ο Γιάννης Ζουγανέλης
Μια βραδιά που μιλούσε μόνο η μουσική… σε δύο άξονες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παίρνει σειρά το νέο Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια

Χρηματοδότηση 1,24 εκατ. ευρώ για τη μελέτη του νέου συγκροτήματος που θα στεγάσει τις δομές δευτεροβάθμιας ειδικής εκπαίδευσης
Παίρνει σειρά το νέο Ειδικό Σχολείο στο οικόπεδο του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια