× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση Δένδια για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2026

Παρέμβαση Δένδια για την ηγεσία της Δικαιοσύνης
' χρόνος ανάγνωσης

Με αιχμή την ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης της χώρας και με σαφείς αναφορές στη συζήτηση που αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα για τη συνταγματική αναθεώρηση, τοποθετήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας και της μετονομασίας της Πλατείας Δημαρχείου σε «Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσία πολιτικών, θεσμικών και διπλωματικών εκπροσώπων, καθώς και απογόνων και μελετητών του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμοί, Δικαιοσύνη και κρίση αξιοπιστίας

Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ευθέως στην επερχόμενη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, θέτοντας ως κεντρικό ερώτημα το ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Ποιος από εμάς μπορεί να συνεχίζει να υπερασπίζεται τη λογική ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης πρέπει να επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει σήμερα μια έντονη κρίση αξιοπιστίας των θεσμών.

Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσει ουσιαστικά τους θεσμούς, πέρα από κομματικές γραμμές και πολιτικές αγκυλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος του Καποδίστρια στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην ιστορική συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια, επισημαίνοντας ότι η απελευθέρωση και η συγκρότηση του ελληνικού κράτους δεν υπήρξαν αυτονόητες. Όπως ανέφερε, χρειάστηκαν χρόνια σκληρών αγώνων και ισχυρή ηγεσία, ενώ ακόμη και τα σύνορα της πρώτης μικρής Ελλάδας δεν θα είχαν διαμορφωθεί χωρίς την παρουσία του Καποδίστρια.

Παραπέμποντας στην ομιλία του Κωνσταντίνου Τσάτσου το 1976 στο Ανάκτορο των Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ, υπενθύμισε τη φράση ότι «την Ελλάδα την έφτιαξε ο Καποδίστριας», συνδέοντας το έργο του Πρώτου Κυβερνήτη με τη μεταπολιτευτική προσπάθεια θεμελίωσης της δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Οι μεγάλοι νεκροί μιλούν»

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Τσάτσου ότι «οι μεγάλοι νεκροί μιλούν και όταν θέλει κανείς μπορεί να τους ακούσει», σημειώνοντας ότι το μήνυμα του Ιωάννη Καποδίστρια παραμένει επίκαιρο ακόμη και σήμερα, σχεδόν 200 χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισε ότι ο Καποδίστριας επιχείρησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, πληρώνοντας τελικά με τη ζωή του αυτή την προσπάθεια, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία του έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Ένοπλες Δυνάμεις και κρατική συγκρότηση

Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός σημείωσε ότι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης της χώρας, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον διαρκών απειλών. Υπενθύμισε ότι η Σχολή Ευελπίδων ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, τονίζοντας ότι απαιτείται συνεχής προσπάθεια ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν ισχυρές και σύγχρονες, μακριά από παθογένειες του παρελθόντος.

Παρουσίες και συμβολισμοί

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεοχάρης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο δήμαρχος Ελληνικού–Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, της Εκκλησίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και ξένων διπλωματικών αρχών.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης η Ναταλία Καποδίστρια, τελευταία απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο γλύπτης του ανδριάντα Γιάννης Μπάρδης, ενώ συμμετείχε και η χορωδία του Συλλόγου Κερκυραίων Ηλιούπολης και Όμορων Δήμων «Οι Φαίακες».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

50 νέες γωνιές ανακύκλωσης στη Μυτιλήνη

Τοποθετήθηκαν οι κάδοι στο πλαίσιο του έργου των Γωνιών Ανακύκλωσης και της υπογειοποίησης κάδων
50 νέες γωνιές ανακύκλωσης στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Στη βουλή τα σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Το θέμα έφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Υγείας
Στη βουλή τα σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου
ΑΓΟΡΑ

Εκλογές για την εστίαση της Μυτιλήνης, με φόντο τις γκρεμισμένες πέργκολες

Προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα εμφανίζονται οι επαγγελματίες μέλη του Συλλόγου «Ασπίδα» οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το καλοκαίρι. Έως τις 7 το απόγευμα ανοιχτές οι κάλπες στο Παράταιρον
Εκλογές για την εστίαση της Μυτιλήνης, με φόντο τις γκρεμισμένες πέργκολες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο στόχαστρο των Αρχών κύκλωμα παραποίησης εγγράφων στη Μυτιλήνη

Κατασχέθηκαν πλαστά στοιχεία, κάνναβη και κινητό τηλέφωνο
Στο στόχαστρο των Αρχών κύκλωμα παραποίησης εγγράφων στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Αντισσα φορά τα αποκριάτικά της και υποδέχεται το 51ο Καρναβάλι

Παρέλαση αρμάτων θεατρικά σκετς και δωρεάν κεράσματα σε μια μεγάλη γιορτή
Η Αντισσα φορά τα αποκριάτικά της και υποδέχεται το 51ο Καρναβάλι
ΧΩΡΙΑ

«Η απομάκρυνση των κατασκευών ήταν απόφαση του κράτους όχι του Λιμενικού Ταμείου»

Ο Παναγιώτης Τακτικός μιλά για την απομάκρυνση των περγκολών και την γενναία έκπτωση της τάξης του 90% στα τέλη-Τι αλλάζει για τις άδειες του 2026 και ποια δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν έγκαιρα
«Η απομάκρυνση των κατασκευών ήταν απόφαση του κράτους όχι του Λιμενικού Ταμείου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους νέους μπροστά και τα νησιά στο επίκεντρο η Νέα Δημοκρατία

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη η κοπή της βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος -Δείτε τι είπαν στους χαιρετισμούς τους Μανώλης Κουτουλάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Κοίτη Στρατάκη
Με τους νέους μπροστά και τα νησιά στο επίκεντρο η Νέα Δημοκρατία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη Μυτιλήνη ο Χάρης Δούκας

Μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για το συνέδριο της νησιωτικότητας -Συμμετέχουν ακόμη η Λούκα Κατσέλη και ο Πέτρος Κόκκαλης
Στη Μυτιλήνη ο Χάρης Δούκας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Χίο στα Δάφια και στα σχολεία της Λέσβου, μια εβδομάδα δύσκολων ειδήσεων

Η συζήτηση στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» κινήθηκε από το ναυάγιο ως την υποστελέχωση δομών και τη διεκδίκηση που μπορεί να φέρει λύσεις
Από τη Χίο στα Δάφια και στα σχολεία της Λέσβου, μια εβδομάδα δύσκολων ειδήσεων
ΑΓΟΡΑ

Μάχη επιβίωσης για την αγορά του Πλωμαρίου

Ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Μαραγκέλλης μιλά για την πτώση της κατανάλωσης, το διαδίκτυο και τις προσπάθειες στήριξης των τοπικών καταστημάτων.
Μάχη επιβίωσης για την αγορά του Πλωμαρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Νέα εποχή» στον πολιτισμό της Λέσβου

Από το Κάστρο Μυτιλήνης μέχρι το Βαλιδέ Τζαμί ο πολιτισμός γίνεται μοχλός ανάπτυξης- Ο απολογισμός για το 2025 και οι προτεραιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για το 2026 από τον Δρα Παύλο Τριανταφυλλίδη
«Νέα εποχή» στον πολιτισμό της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ανοιξε ο δρόμος Γέρας – Πλωμάρι

Προσοχή στους διερχόμενους οδηγούς συνιστά ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης και ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κατολίσθησης
Ανοιξε ο δρόμος Γέρας – Πλωμάρι