× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κίνδυνος νέας έκρηξης στο εργοστάσιο Βιολάντα

Το προπάνιο έχει εισχωρήσει 25 μέτρα στο έδαφος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2026

Κίνδυνος νέας έκρηξης στο εργοστάσιο Βιολάντα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε κρίσιμη φάση παραμένει η κατάσταση στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος νέας έκρηξης λόγω της εκτεταμένης διαρροής προπανίου, το οποίο –σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις– έχει εισχωρήσει έως και 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Συνεχής επιφυλακή – σταματημένες έρευνες στο υπόγειο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυροσβεστικά οχήματα παραμένουν στο σημείο, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού, καθώς καπνοί εξακολουθούν να εκλύονται από τις εγκαταστάσεις. Η εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση προπανίου έχει οδηγήσει τις Αρχές σε προσωρινή διακοπή των επιτόπιων ερευνών στο υπόγειο, όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε εργαζόμενες.

Παρά τη διακοπή των αυτοψιών, συνεχίζεται εντατικά ο έλεγχος των τεχνικών στοιχείων, των αδειοδοτήσεων και των εγγράφων της εταιρείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες, αστοχίες ή ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η φερόμενη απουσία συστημάτων πυρασφάλειας στο υπόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταγγελίες εργαζομένων για έντονη οσμή αερίου

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στις καταγγελίες εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες επί εβδομάδες υπήρχε έντονη οσμή αερίου, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση.
«Μας καταγγέλθηκε ότι για αρκετές εβδομάδες υπήρχε μυρωδιά προπανίου, ειδικά σε χώρους όπως οι τουαλέτες, σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι εργαζόμενοι κάλυπταν τη μύτη τους», ανέφερε στο ΕΡΤnews ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, Γιώργος Λιατίφης.

Ενδεχόμενο κακουργηματικής δίωξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο δικηγόρος Σπύρος Δημητρίου σημείωσε ότι η ποινική μεταχείριση των υπευθύνων θα κριθεί από το κατά πόσο είχαν προβλέψει ή αγνόησαν τον κίνδυνο, επισημαίνοντας ότι εφόσον αποδειχθεί γνώση της επικινδυνότητας, η δίωξη μπορεί να είναι κακουργηματική με ενδεχόμενο δόλο.

Ο πρώην διευθυντής Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Μιχάλης Αυγουλέας επανέλαβε ότι το προπάνιο, όταν διαρρέει υπόγεια, μπορεί να είναι άοσμο και να διεισδύει από οποιοδήποτε σημείο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη τη συσσώρευσή του.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης εξήγησε ότι η οσμή έγινε αντιληπτή όταν το έδαφος είχε πλέον υπερκορεστεί από προπάνιο, το οποίο βρήκε διέξοδο και λίμνασε στο δάπεδο του υπογείου, δημιουργώντας συνθήκες εξαιρετικά υψηλής επικινδυνότητας. Όπως τόνισε, πρόκειται για αέριο ιδιαίτερα εύφλεκτο, καθώς ακόμη και ελάχιστη ποσότητα αρκεί για να προκληθεί έκρηξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη

Στο μεταξύ, για την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία στα Τρίκαλα από την Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, με συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, καθώς και παράλληλη κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας και τα ζητήματα ασφάλειας.

Νέα ανακοίνωση της εταιρείας

Σε νέα ανακοίνωσή της, η Βιολάντα δηλώνει «συγκλονισμένη» από το τραγικό συμβάν, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή επέλεξε να περιορίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις της «από σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και στις οικογένειές τους».

Η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές και κάνει λόγο για διακίνηση φημών και αβάσιμων ερμηνειών στον δημόσιο διάλογο, υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σύνθετη και απαιτεί εις βάθος διερεύνηση. «Εν αναμονή των τελικών πορισμάτων, επιβάλλεται ο σεβασμός στη μνήμη των ανθρώπων μας που χάθηκαν και στην αλήθεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η υπόθεση της Βιολάντα παραμένει ανοιχτή, με τις έρευνες να συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα και την κοινωνία να ζητά απαντήσεις για τις ευθύνες, τις παραλείψεις και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση