
Σε εκτενή και αιχμηρή ανακοίνωσή τους, οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί που εργάζονται στη Λέσβο, στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, καταγράφουν τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται καθημερινά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Όπως δηλώνουν, το διεκδικητικό πλαίσιο που έδωσαν στη δημοσιότητα αποτελεί αποτέλεσμα δύο γενικών συνελεύσεων και έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου και στην ΟΕΝΓΕ. Μέσα από το κείμενό τους περιγράφουν την εργασιακή εξουθένωση, τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις επισφαλείς μετακινήσεις ασθενών και τις χαμηλές αμοιβές, τονίζοντας ότι δεν είναι «ήρωες», αλλά εργαζόμενοι που ζητούν σεβασμό και αξιοπρεπείς συνθήκες.
Παράλληλα, οι γιατροί διατυπώνουν ένα σαφές πλαίσιο αιτημάτων, με βασικό άξονα την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στο νησί. Ζητούν την κάλυψη των κενών σε κρίσιμες ειδικότητες, τη λειτουργία και συντήρηση του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Όπως επισημαίνουν, χωρίς ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική περίθαλψη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λέσβου, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας τους αφορά συνολικά το δικαίωμα όλων στη δημόσια και δωρεάν υγεία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Πρωτοβουλίας:
Είμαστε εργαζόμενοι γιατροί.
Οι εργαζόμενοι που ξενυχτάμε δίπλα στους συγγενείς σας όταν το τηλέφωνο χτυπάει στις 3 το πρωί.
Οι εργαζόμενοι που γράφουμε εισαγωγές με μισό μάτι ανοιχτό, αφού έχουμε ήδη δουλέψει ένα κανονικό ωράριο — και άλλο ένα «κανονικό» από πάνω.
Οι εργαζόμενοι που μαθαίνουμε ιατρική στην πράξη, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει.
Αυτοί που καλούμαστε να μπούμε σε ένα ασθενοφόρο, συνήθως χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας για ασθενή και γιατρό, για το «καλό του ασθενή».
Είμαστε οι ειδικευόμενοι και οι αγροτικοί ενός περιφερειακού νησιού του Αιγαίου.
Αυτοί που καλύπτουμε κενά, ράβουμε τρύπες, κρατάμε όρθιο ένα σύστημα που λειτουργεί «όπως - όπως», με το φιλότιμο για αντάλλαγμα.
Εμείς είμαστε αυτοί που:
• εργαζόμαστε σε συνθήκες που βαφτίζονται «έκτακτες» αλλά είναι μόνιμες,
• πληρωνόμαστε 5,50 ευρώ την ώρα, όσο ένας καφές με μπισκότο και ρέστα — και παρ’ όλα αυτά καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις ζωής και θανάτου.
Δεν είμαστε ήρωες.
Δεν είμαστε «λειτούργημα».
Είμαστε εργαζόμενοι γιατροί.
Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί κουραστήκαμε να θεωρείται φυσιολογικό:
να δουλεύουμε σε Περιφερικά ιατρεία, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο χωρίς τα βασικά, να εξαντλούμαστε σιωπηλά, να ακούμε «έτσι είναι το σύστημα» κάθε φορά που δεν πάει άλλο.
Μιλάμε στον πληθυντικό γιατί δεν είμαστε μόνοι. Παλεύουμε μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, μαζί με τους ασθενείς μας για δημόσια και δωρεάν υγεία, για να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού του νησιού.
Και μιλάμε δημόσια γιατί ό,τι δεν λέγεται, θεωρείται πως δεν υπάρχει.
Μέσα από αυτή την προσπάθεια θέλουμε:
να συστηθούμε,
να ακουστούμε,
και να διεκδικήσουμε.
Γιατί χωρίς εμάς, εφημερία δεν βγαίνει.
Και χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες, γιατροί δεν μένουν.
Για αυτό διεκδικούμε - απαιτούμε:
• Κάλυψη όλων των υπαρχόντων κενών σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου και ενίσχυση αυτού για την ικανοποίηση των αναγκών του πληθυσμού του νησιού. Να δοθούν τα απαραίτητα επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα. Χαρακτηριστικά, την δεδομένη στιγμή υπάρχει ένας Νευροχειρούργος στο νησί, απουσία Παιδοψυχιάτρου και Ενδοκρινολόγου, ενώ ελλείψεις διαπιστώνονται σε κρίσιμα Τμήματα του Νοσοκομείου όπως την Πνευμονολογική, την Νεφρολογική κλινική και τους Αναισθησιολόγους. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε τραυματιοφορείς και νοσηλευτικό προσωπικό.
• Επαρκή απεικονιστικά μέσα να πλαισιώνουν τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Παραδείγματα αποτελούν η καθυστέρηση έως και 2 μηνών στην επαναλειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς και η μη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ταυτόχρονα, απουσία απεικονιστικών μέσων παρατηρείται στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου, ενώ στο Κ.Υ. Καλλονής η επισκευή του ακτινογράφου καθυστέρησε δύο μήνες, αφήνοντας ακάλυπτους ασθενείς.
• Επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως test γρίπης και Covid-19, τα οποία εν μέσω περιόδου έξαρσης εποχικών λοιμώξεων απουσιάζουν από Π.Ι., Κέντρα Υγείας και ΤΕΠ.
• Στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά των ασθενών.
• Άμεση διακοπή της χρήσης στρατιωτικών υπαλλήλων ως οδηγών ασθενοφόρων.
• Στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου Υγείας Άντισσας, καθώς η λειτουργία του στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε υγειονομικό προσωπικό άλλων Κέντρων Υγείας.
• Εκσυγχρονισμός των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, ώστε η παροχή υπηρεσιών Υγείας να πραγματοποιείται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια από τους εργαζόμενους για τους ασθενείς. Είναι απαράδεκτο να σημειώνονται περιστατικά ηλεκτροπληξίας σε εφημερία λόγω ανεπαρκούς συντήρησης των κτιρίων! Από τύχη δεν θρηνούμε θύματα.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ