× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Μετεγκατάσταση του Μουσικού στον ΟΑΕΔ, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις»

Η απόφαση του ΣτΕ μετά την προσφυγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η στέγαση, αλλά και η σίτιση

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσίευση 29/7/2020

«Μετεγκατάσταση του Μουσικού στον ΟΑΕΔ, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις»
Από παλιότερη κινητοποίηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου

Ξεκάθαρη για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου σε χώρο του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα θα πρέπει να τηρεί τους κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις. Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου  Μυτιλήνης, Μαρούσα Τσαχάκη μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, και στην εκπομπή «Ανθέων 99», όπου παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τη στέγαση των μαθητών, αλλά και τη σίτιση που τη σχολική χρονιά που διανύσαμε δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά το στεγαστικό είναι αρκετά απογοητευμένη, καθώς δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια: «Το τελευταίο διάστημα υπήρχε ένας πολύ μεγάλος αναβρασμός, λόγω της προσπάθειας μετεγκατάστασης του Μουσικού Σχολείου σε χώρους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δεν θα ήταν ιδανικοί για την ομαλή λειτουργία του σχολείου μας. Ακόμα, κάναμε στο συμβούλιο της επικράτειας μια αίτηση ακύρωσης σχετικά με την μεταστέγαση». Η απόφαση του ΣτΕ δεν ακύρωσε την απόφαση ως διοικητική πράξη, όμως πρέπει να τηρηθούν τα κριτήρια ,ώστε να κριθεί ο χώρος κατάλληλος από την επιτροπή καταλληλότητας.

«Πάγωσε» η αγορά του οικοπέδου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την αγορά οικοπέδου για το Μουσικό σχολείο δηλώνει πως η συγκεκριμένη ενέργεια έχει παγώσει και δεν έχουν κάποια παραπάνω ενημέρωση έως ότου βρεθεί ένας άλλος χώρος.

Ακόμα, δηλώνει πως ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει στραφεί με αιτήματα στον Δήμο που διαχειρίζεται το υπάρχον κτηριακό αποθεματικό των Σχολικών μονάδων, όσον αφορά και την συστέγαση και με τον 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης: «Πρέπει να γίνει μια ορθή κατανομή, ώστε να μπορέσουν να έχουν και τα δύο σχολεία τις αίθουσες που τους αναλογούν, βάση των αναγκών τους.  Το θετικό είναι ότι η σχέση με την διοίκηση του άλλου σχολείου».   

Υπήρξε επικοινωνία και με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Κατσαβέλληγ για την κατανομή του χώρου των δύο σχολείων, ώστε να δοθούν λύσεις βάση νομίμων διαδικασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, τόνισε: «Αυτήν την χρονιά δεν υπήρχε σίτιση για τα παιδιά του Μουσικού, όμως έχουμε συζητήσει για την νέα χρονιά μήπως μπορέσουμε να βρούμε μια λύση και για αυτό το πρόβλημα».

 

Αναλυτικά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρει στο «Ν»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σχετικά με την πρόταση προσωρινής μετεγκατάστασης του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης σε κτήριο του ΟΑΕΔ και του «κλίματος» που εσφαλμένα προσπαθεί να δημιουργηθεί, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, δια του ΔΣ του, κρίνει σκόπιμο να παράσχει μια σειρά διευκρινήσεων που θεωρεί πως θα συμβάλουν στην σφαιρικότερη εικόνα, για το ζήτημα. 

Σχετικά με την αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρουμε πως η απόφαση για την αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ για το θέμα της μεταστέγασης του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης στον ΟΑΕΔ, ήταν αποτέλεσμα ψήφισης της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της 14ης Οκτωβρίου 2019. Μάλιστα, επειδή επρόκειτο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ακολούθησε Σχολικό Συμβούλιο όπου, στην συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου 2019, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η συνεργασία με δικηγόρο, τόσο για το θέμα του ΟΑΕΔ όσο και για το θέμα της ανακατανομής στο υπάρχον σχολικό συγκρότημα. Βάσει των ανωτέρω, τα ΔΣ του Συλλόγου έπραξαν αναλόγως. Απόψεις και προβληματισμοί που αναφέρονται στα Μέσα, ως προερχόμενα από γονείς, εάν όντως ισχύουν, είναι απολύτως θεμιτά, αποδεκτά και σεβαστά, αλλά δεν αποτελούν αποτέλεσμα των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών του Συλλόγου.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν ακύρωσε τη διαδικασία παραχώρησης, ως διοικητική πράξη, στον Δήμο Μυτιλήνης ενός κτιρίου που ανήκει στον ΟΑΕΔ, πλην όμως τονίζει ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν αυστηρά τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας χώρος κρίνεται κατάλληλος για εκπαιδευτήριο, και δη για Μουσικό Σχολείο. Σημειώνεται δε, ότι στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ρητώς το: «Εάν δε το ακίνητο δεν κριθεί τελικώς κατάλληλο για τη στέγαση διδακτηρίου και, ως εκ τούτου, δεν καταστεί δυνατή η πλήρωση του σχετικού όρου της παραχωρήσεως, η απόφαση παραχώρησης ανακαλείται».

Η επιτροπή καταλληλότητας οφείλει να εξετάσει αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να στεγαστεί εκεί το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και οι 150 μαθητές του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Θέματα που οφείλει να εξετάσει η Επιτροπή Καταλληλότητας αφορούν ζητήματα κτηριακής επάρκειας αλλά και ασφάλειας των μαθητών. 

 

Πιο συγκεκριμένα, έγγραφο της ΚΤΥΠ προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου (34378/Α2/1-3-2018),  τονίζει ότι «τα μουσικά σχολεία έχουν μεγαλύτερες κτηριακές ανάγκες από τις μονάδες γενικής παιδείας και κατά συνέπεια το μέγεθος τους είναι αρκετά μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, για Μουσικό Σχολείο 240 μαθητών έχει δοθεί κτηριολογικό πρόγραμμα 4.860τμ και για Μουσικό Σχολείο 150 μαθητών 4.150τμ. Σε αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο απαραίτητος αύλειος χώρος». Συνεπώς, οι ανάγκες σε χώρους διδασκαλίας είναι φυσικά πολλαπλάσιες των 800 και κάτι τετραγωνικών που διέθεσε ο ΟΑΕΔ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεταστέγαση του ΜΣΜ σε άλλο χώρο, έχει νόημα, μονάχα εάν πρόκειται για βελτιωμένες συνθήκες σε σχέση με την παρούσα κατάσταση, και αφού προηγουμένως ο Δήμος, ως αρμόδιος, έχει εξασφαλίσει την πλήρη αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος στην περιοχή ευθύνης του.

 

Η Υπουργική απόφαση για τη μεταστέγαση στον ΟΑΕΔ, ορίζει ότι παραχωρείται ένα μόνο τμήμα του κτηρίου, συγκεκριμένα το τμήμα ένα (Ι), και όχι ολόκληρο το κτήριο. Ο χώρος που παραχωρείται στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης περιλαμβάνει 9 κοιτώνες στον πρώτο όροφο και 3 αίθουσες διδασκαλίας στο ισόγειο οι οποίοι δεν επαρκούν για τις ιδιαίτερες κτηριακές ανάγκες του Σχολείου.

Σ’ένα Μουσικό Σχολείο διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Επιπλέον, διδάσκονται τα μουσικά μαθήματα τάξης και τα ατομικά μουσικά μαθήματα (100526/Δ2 ΦΕΚ 2629/2019). Συνεπώς, καθημερινά, κάθε τμήμα έχει και ατομικά και ομαδικά μουσικά μαθήματα, πλέον των μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Όσον αφορά στα ατομικά μουσικά μαθήματα, τα οποία διδάσκονται σε καθημερινή βάση, οι μαθητές μαθαίνουν υποχρεωτικά τρία μουσικά όργανα (πιάνο, ένα παραδοσιακό όργανο και ένα όργανο επιλογής). Αυτό σημαίνει ότι, όταν στο πρόγραμμα, για παράδειγμα, το Α1, την Πέμπτη, 3η ώρα έχει ατομικό μουσικό όργανο, οι 18 μαθητές του τμήματος θα πρέπει να «σπάσουν» ταυτόχρονα σε 18 αίθουσες για να κάνουν το μάθημα τους ατομικά. Είναι συνεπώς αυταπόδεικτο, πως οι παραπάνω αναφερόμενοι χώροι του κτηρίου του ΟΑΕΔ δεν επαρκούν.

Επιπλέον, τα μουσικά σύνολα είναι υποχρεωτικό μάθημα του Σχολείου σε όλες τις τάξεις. Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τα μουσικά σύνολα διδάσκονται ταυτόχρονα για όλο το Σχολείο. Μουσικά σύνολα, σημαίνει 40-50 μαθητές ανά σύνολο, άρα δημιουργείται ανάγκη για την ύπαρξη πολύ μεγάλων αιθουσών, πέρα από των κανονικών αιθουσών διδασκαλίας, τουλάχιστον 3 των 80 τ.μ. Στο παραχωρούμενο κτήριο του ΟΑΕΔ δεν υπάρχουν μεγάλες αίθουσες για μουσικά σύνολα.

Ο πρώτος όροφος που βρίσκονται οι κοιτώνες, δεν είναι καν προορισμένος για να λειτουργήσει ως εκπαιδευτήριο και ως εκ τούτου για να χρησιμοποιηθεί θα χρειαστεί αλλαγή χρήσης, εφ’όσον όμως πληρούνται οι προυποθέσεις: Κάθε ένας από τους εννέα κοιτώνες που παραχωρούνται για αίθουσες διδασκαλίας είναι 25 περίπου τ.μ. με ένα παράθυρο που καλύπτει το 1/10 της τάξης (Εικ 1). Σύμφωνα με τα κριτήρια καταλληλότητας για εκπαιδευτήρια πρέπει να καλύπτει το 1/5.

Ο διάδρομος που υπάρχει στον πάνω όροφο, για να βγαίνουν οι μαθητές από τις αίθουσες διδασκαλίας είναι πλάτους 1.80Μ, ενώ στον κάτω όροφο είναι 1.60Μ (Εικ.2). Σύμφωνα με τα κριτήρια καταλληλότητας πρέπει να είναι πλάτους τουλάχιστον 2.50-3.00Μ για σημαντικούς λόγους ασφαλείας (εγκατάλειψη του κτηρίου σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, αποφυγή συνωστισμού στους διαδρόμους και στις κλίμακες για την αποφυγή τραυματισμών με κίνδυνο απώλειας ζωής, κλπ)

Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου από το κτήριο.

Δεν υπάρχει ικανός αύλειος χώρος και γήπεδα όπως ορίζεται για ένα εκπαιδευτήριο.

Δεν υπάρχει χώρος κατάλληλος για φύλαξη οργάνων, τα οποία αποτελούν δημόσια περιουσία. Στα Μουσικά Σχολεία, όσον αφορά στα μουσικά μαθήματα τάξης, είναι απαραίτητο σε κάθε αίθουσα να υπάρχει ένα πιάνο. Γι’ αυτόν τον λόγο κάθε Μουσικό Σχολείο έχει από 20-40 πιάνα, τουλάχιστον. Επιπλέον, υπάρχει πλούσιος και ιδιαίτερα ακριβός, μουσικός εξοπλισμός, ο οποίος απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες συντήρησης, αποθήκευσης και φύλαξης.

Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες προυποθέσεις που πρέπει να υφίστανται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτήριο (πχ μη γειτνίαση με συγκεκριμένες δραστηριότητες, κλπ) και που θα εξετασθούν από την Επιτροπή Καταλληλότητας στο σύνολό τους.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε πως γίνεται εμφανές πως ο προσφερόμενος χώρος για την «προσωρινή» μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης είναι προβληματικός τόσο ως προς την επίλυση των διδακτικών αναγκών και της ομαλής λειτουργίας του Σχολείου, όσο και για την ασφάλεια των μαθητών. Η Επιτροπή Καταλληλότητας βέβαια θα κρίνει, βάση της νομοθεσίας που πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, την καταλληλότητα του χώρου για χρήση ως εκπαιδευτήριο για Μουσικό Σχολείο 150 μαθητών.

Ως γονείς, που επιθυμούμε να λαμβάνουν τα παιδιά μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, θα αποδεχθούμε λύση στέγασης που θα καλύπτει αυτές τις προυποθέσεις και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας προς αυτό, όποτε αυτό απαιτηθεί».

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου