× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσπάθεια από τους ξενοδόχους της Λέσβου για τσάρτερ από τη Γαλλία το 2026

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Βασίλης Βογιατζής μιλά για την τουριστική σεζόν που ολοκληρώθηκε και τις προοπτικές του 2026

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/1/2026

Προσπάθεια από τους ξενοδόχους της Λέσβου για τσάρτερ από τη Γαλλία το 2026
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και σαφή επίγνωση των δυσκολιών που εξακολουθούν να βαραίνουν τον τουρισμό της Λέσβου έκλεισε το 2025 για τους ξενοδόχους του νησιού. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» 99 fm ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Βασίλης Βογιατζής, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για την πορεία της περασμένης χρονιάς, τις προοπτικές του 2026, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις αλλά και τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προσέλκυση νέων αγορών μέσω πτήσεων τσάρτερ.

Όπως σημείωσε, το 2025 ξεκίνησε με έντονο προβληματισμό και ανησυχία, κυρίως λόγω των αρχικών εκτιμήσεων για μεγάλη πτώση στις αφίξεις από την Τουρκία. Οι προβλέψεις εκείνης της περιόδου μιλούσαν για μείωση που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 30 ή το 40%. Τελικά, η χρονιά έκλεισε με μια μείωση της τάξης του 7%, ένα ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων δεν ανέτρεψε τη συνολική εικόνα. Η τουρκική αγορά παραμένει σταθερή και σημαντική για τη Λέσβο, με τους επισκέπτες να επιλέγουν το νησί κυρίως για σύντομες αποδράσεις και τριήμερα, παρότι εξακολουθεί να επηρεάζεται από πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βογιατζής υπογράμμισε ότι, λόγω της μικρής απόστασης, η τουρκική αγορά θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη μετατροπή της Λέσβου σε έναν πιο διευρυμένο χρονικά προορισμό. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η προοπτική ενός πραγματικά δωδεκάμηνου τουρισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται να λειτουργεί ολόκληρη η τοπική οικονομία σε σταθερή βάση, με ανοιχτά καταστήματα, υπηρεσίες και υποδομές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Όπως τόνισε, ακόμη και σε πιο ανεπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μόνο ένα μικρό ποσοστό ξενοδοχείων καταφέρνει να επεκτείνει ουσιαστικά τη λειτουργία του στον χειμώνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη περίοδο αιχμής, με τις διπλοκρατήσεις και τις απώλειες πτήσεων τσάρτερ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων παραδέχθηκε ότι υπήρξαν τέτοια φαινόμενα και εξήγησε ότι αυτά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη μεγάλη διαφορά τιμών ανάμεσα στις μεμονωμένες κρατήσεις, κυρίως από την τουρκική αγορά, και στις συμφωνίες με τους οργανωτές τσάρτερ. Όπως είπε, όταν αυτή η ψαλίδα ανοίγει υπερβολικά, δημιουργούνται συνθήκες που οδηγούν σε προβλήματα αξιοπιστίας απέναντι στους πράκτορες του εξωτερικού, με άμεσες επιπτώσεις στην εικόνα του προορισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της συμμετοχής των ξενοδόχων στις συλλογικές διαδικασίες, επισημαίνοντας ότι η χαμηλή παρουσία στις γενικές συνελεύσεις αποδυναμώνει την κοινή γραμμή και τη δυνατότητα συντονισμένων αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, η Ένωση επενδύει σε δράσεις επιμόρφωσης και υποστήριξης των μελών της, με σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που αφορούν την ασφάλεια, τις πρώτες βοήθειες και τη συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης αφορούσε και τα επενδυτικά προγράμματα. Ο κ. Βογιατζής εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο απορρίφθηκαν δεκάδες προτάσεις μέσω ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός ότι πολλές είχαν υψηλή βαθμολογία. Όπως είπε, γραφειοκρατικές απαιτήσεις και αιφνιδιαστικές προϋποθέσεις οδήγησαν στην απώλεια περίπου 98 επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εκσυγχρονίσει σημαντικό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί.

Αναφερόμενος στις μεταφορές, στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της ακτοπλοΐας, ειδικά σε περιόδους αιχμής όπως τα Χριστούγεννα, και στη σημασία νέων συνδέσεων. Τόνισε ότι η γραμμή από την Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να έχει και επιβατικό χαρακτήρα, ενώ υπογράμμισε τη δυναμική μιας σύνδεσης με τον Βόλο, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει νέες αγορές από τη Θεσσαλία, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη δυτική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στις προσπάθειες για πτήσεις τσάρτερ από νέες αγορές. Όπως αποκάλυψε, βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια ώστε το καλοκαίρι του 2026 να πραγματοποιηθεί πτήση τσάρτερ από τη Γαλλία, κάτι που αν υλοποιηθεί θα αποτελέσει την πρώτη οργανωμένη σύνδεση με τη γαλλική αγορά μετά από πολλές δεκαετίες. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι οι Γάλλοι ταξιδιώτες δείχνουν ενδιαφέρον για προορισμούς με γαστρονομία, πολιτισμό και αυθεντικές εμπειρίες, στοιχεία που η Λέσβος μπορεί να προσφέρει. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και με γερμανικούς φορείς, αν και η συγκεκριμένη αγορά παραμένει πιο επιφυλακτική, κυρίως λόγω των μνημών της περιόδου του 2015.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου δήλωσε ότι το 2026 αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με το 2025, χωρίς θεαματική αύξηση αλλά και χωρίς δραματικές απώλειες. Η αισιοδοξία, όπως είπε, υπάρχει, αρκεί να υπάρξει συντονισμός, εξωστρέφεια και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία και την Περιφέρεια, ώστε οι προσπάθειες για νέες αγορές και νέες συνδέσεις να μην μείνουν στα χαρτιά.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου

Διαμαρτυρία για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Νέο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η ΟΑΣΛ για την Δευτέρα 27 Ιουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα απαίτησε επιτάχυνση της επιδημιολογικής διερεύνησης και στοχευμένα μέτρα αντί του οριζόντιου αποκλεισμού ολόκληρου του νησιού
Ζητούν να λειτουργήσουν τα σφαγεία στις «καθαρές» ζώνες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης

Αυστηρότερο πλαίσιο ευθύνης για ΚΥΔ και επαγγελματίες μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για παρατυπίες στις αιτήσεις ενίσχυσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη

Με ολοκληρωτικό αφανισμό απειλείται η κτηνοτροφία του χωριού
Αλλο ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Πελόπη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περνά από «ψιλό κόσκινο» τους κτηνοτρόφους της Λέσβου αλλά και κτηνιάτρους που υπέγραψαν επίμαχες θανατώσεις ζώων
Το μεγάλο «κόλπο» με τις αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου

Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες που ζητά ο Δήμος
Νέες θέσεις εργασίας στις κοινωνικές δομές της Δυτικής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων – Αναλυτική ενημέρωση για την πρόσκληση και την υποβολή αιτήσεων την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 10 το πρωί διαδικτυακά
Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Κατά 12,6% υποχώρησε η δηλωμένη ανεργία σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2025. Στα 12.745 άτομα διαμορφώθηκε ο μηνιαίος μέσος όρος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026
Μειώθηκαν στους 9.700 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πελόπη και την Αγία Παρασκευή, ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ακόμη 23 εκτροφές
Δύο νέες θετικές εκτροφές στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλεύτρια του ΚΚΕ ζητά άμεση οικονομική στήριξη, ανασύσταση των κοπαδιών και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού
Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Γέρα ζωντάνεψε τους θρύλους της μέσα από μια πειρατική γιορτή

Η ιστορία του Παλαιοκήπου, η προφορική παράδοση και η θάλασσα ενώθηκαν σε μια βιωματική εκδήλωση με στόχο την καθιέρωση ενός νέου πολιτιστικού θεσμού
Η Γέρα ζωντάνεψε τους θρύλους της μέσα από μια πειρατική γιορτή
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Πράσινο φως» για 49 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές στη Δυτική Λέσβο

Προσλήψεις ορισμένου χρόνου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
«Πράσινο φως» για 49 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές στη Δυτική Λέσβο