× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης τα κοιμητήρια της Μυτιλήνης

Η Εισαγγελία Μυτιλήνης ζητά απαντήσεις από το Δήμο για το ποσό της απώλειας εσόδων από το 2017 και μετά -Πόρισμα φωτιά από τους υγιειονομικούς ελέγχους στους χώρους των κοιμητηρίων

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 23/12/2025

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης τα κοιμητήρια της Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τη υπόθεση της διαχείρισης των κοιμητηρίων από τον Δήμο Μυτιλήνης, καθώς η Εισαγγελία Μυτιλήνης παρενέβη στα πλαίσια της μηνυτήριας αναφοράς που έχει κατατεθεί ζητώντας πλήρη οικονομικά στοιχεία για την απώλεια εσόδων που φέρεται να έχει υποστεί ο Δήμος από το 2017 και μετά. Σύμφωνα με αποκλειστικές και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το σχετικό έγγραφο αφορά τα κοιμητήρια που διαχειρίζονται τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, το Α και το Β κοιμητήριο, καθώς και τα ενοριακά κοιμητήρια που τα διαχειρίζεται η Μητρόπολη.

Το έτος 2017 αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς τότε οι υπηρεσίες του ενιαίου Δήμου Λέσβου είχαν ενημερωθεί για την υποχρέωση ανάληψης της διαχείρισης των κοιμητηρίων από τον Δήμο, όπως προέκυπτε από ελέγχους του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Παρά τις επισημάνσεις αυτές, καμία από τις δημοτικές αρχές που ακολούθησαν δεν εφάρμοσε πλήρως την κείμενη νομοθεσία. Ο Δήμος Μυτιλήνης αναμένεται στις αρχές του νέου έτους να αποστείλει το απαντητικό του έγγραφο προς την Εισαγγελία, αποτυπώνοντας κατά προσέγγιση το οικονομικό αποτύπωμα της μη διαχείρισης των κοιμητηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα με το οικονομικό σκέλος, η Εισαγγελία έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να επανελέγξει αν τα κοιμητήρια συμμορφώθηκαν με τις παρατηρήσεις που είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενο έλεγχο. Πρόκειται για πορίσματα που είχαν αναδείξει σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας και είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι το «Ν» είχε φέρει στο φως έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2024, το οποίο είχε κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, γεγονός που ανέδειξε εξαρχής τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, είχαν τότε διαπιστωθεί σοβαρές παραλείψεις και πρακτικές που αφορούν τη διαχείριση μολυσματικών ιστών και υγρών, δημιουργώντας πραγματικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Στο κοιμητήριο της Χρυσομαλλούσας καταγράφηκαν υγειονομικές παραβάσεις όπως η έλλειψη προστατευτικού πλέγματος στο οστεοφυλάκιο, η απουσία ειδικού χώρου συγκέντρωσης απορριμμάτων και η ακατάλληλη κατάσταση αποθηκευτικών χώρων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων και τρωκτικών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανεπεξέργαστη διάθεση υγρών αποβλήτων, τα οποία καταλήγουν ανεξέλεγκτα στο έδαφος και σε γειτονικό ρέμα αντί να διοχετεύονται στο δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης.

Ανάλογη εικόνα εντοπίστηκε στο κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου η έλλειψη κατάλληλου χώρου απορριμμάτων οδηγεί σε συσσώρευση αποβλήτων, ενώ πλαστικοί αγωγοί με ασυνέχειες καταλήγουν σε φρεάτιο όμβριων υδάτων χωρίς να είναι σαφής η ορθή χρήση τους. Ταυτόχρονα, απουσιάζουν βασικές υποδομές για την υγιεινή διαχείριση των εκταφών και δεν επιδείχθηκαν άδειες λειτουργίας ή σχέδια που να τεκμηριώνουν τη νομιμότητα της λειτουργίας.

Η πιο προβληματική κατάσταση καταγράφηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής, όπου δεν υπάρχει νεκροθάλαμος ούτε αίθουσα αναμονής, ενώ τα απορρίμματα από εκταφές εναποτίθενται υπαίθρια χωρίς ουσιαστική υγειονομική προστασία. Η έλλειψη φρεατίων, υποδομών αποχέτευσης και χώρων πλύσης οστών καθιστά τον χώρο μη σύννομο με τη νομοθεσία.

Ο πρόσφατος επανέλεγχος της Διεύθυνσης Υγιεινής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης δεν έχουν ληφθεί. Η σχετική απάντηση διαβιβάζεται ήδη στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, η οποία καλείται πλέον να αξιολογήσει τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές διαστάσεις μιας υπόθεσης που αγγίζει τον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ΗΠΑ ο Παναγιώτης Δουδωνής για ομιλίες σε Yale και ΟΗΕ

Ομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για θεσμούς, κοινοβούλια και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις
Στις ΗΠΑ ο Παναγιώτης Δουδωνής για ομιλίες σε Yale και ΟΗΕ
ΧΩΡΙΑ

Από τον Μεσότοπο στην Καισαριανή με πολλά κουδούνια

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Αναγέννηση συμμετέχει ενεργά στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου με πρωταγωνιστές τους κουδουνάτους
Από τον Μεσότοπο στην Καισαριανή με πολλά κουδούνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Ο νέος κώδικας αποδυναμώνει την Αυτοδιοίκηση»

Τοποθέτηση της Βάσως Χοχλάκα στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο για το προσχέδιο του νέου Κώδικα
«Ο νέος κώδικας αποδυναμώνει την Αυτοδιοίκηση»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διευκρινίσεις για τις εργασίες στο κτίριο του Δημαρχείου Μυτιλήνης

Τι αναφέρουν συνιδιοκτήτες του κτιρίου για απόφαση που εληφθη από την Γενική Συνέλευση το καλοκαίρι
Διευκρινίσεις για τις εργασίες στο κτίριο του Δημαρχείου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Μια σταγόνα αίμα, μια πράξη αγάπης, ένα μήνυμα ζωής

Με αιμοδοσία και εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ευεργέτουλα έδωσε ξανά ελπίδα
Μια σταγόνα αίμα, μια πράξη αγάπης, ένα μήνυμα ζωής
ΧΩΡΙΑ

Ενίσχυση αντιπλημμυρικής προστασίας στον Τρύγωνα

Κατασκευή φρεατίων ομβρίων από τη ΔΕΥΑΛ μετά από παράπονα κατοίκων
Ενίσχυση αντιπλημμυρικής προστασίας στον Τρύγωνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλαδέματα στον ευκάλυπτο μπροστά από την Εφορία Μυτιλήνης

Προληπτικό μέτρο για την αποφυγή ατυχήματος στο πολυσύχναστο σημείο
Κλαδέματα στον ευκάλυπτο μπροστά από την Εφορία Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια κατανυκτική μουσική διαδρομή στον Καθολικό Ναό της Μυτιλήνης

Έργα εκκλησιαστικής και κοσμικής μουσικής από το μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα
Μια κατανυκτική μουσική διαδρομή στον Καθολικό Ναό της Μυτιλήνης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Μουτζούρη με τον νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής στο Βόρειο Αιγαίο

Μήνυμα συνέχειας και συνεργασίας από την Περιφέρεια προς τη νέα διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών
Συνάντηση Μουτζούρη με τον νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής στο Βόρειο Αιγαίο
ΧΩΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της Αγίας Μαρίνας

Συλληπητήρια μηνύματα από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης για τον θάνατο του Στρατή Μυρογιάννη. Ψήφισμα και από το Δημοτικό Συμβουλιο
Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της Αγίας Μαρίνας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όταν κατέβηκαν οι πέργκολες στον Μπαλουχανά

Από ζωντανό σημείο συνάντησης σε σκοτεινό και άδειο χώρο μέσα σε λίγες ημέρες
Όταν κατέβηκαν οι πέργκολες στον Μπαλουχανά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τις πέργκολες στη δεξαμενή καυσίμων και την ελευθερία του τύπου

Μέσα από την εκπομπή «Τα παιδιά παίζει» αναδείχθηκαν οι εκλογές της ΑΣΠΙΔΑ, το ζήτημα των ελέγχων στην προκυμαία, τα ερωτήματα για την υπαίθρια δεξαμενή στο πάρκινγκ και το επεισόδιο στο πολιτικό briefing
Από τις πέργκολες στη δεξαμενή καυσίμων και την ελευθερία του τύπου