× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωτοφανής αδιαφορία για τη νομιμότητα στη διαχείριση των κοιμητηρίων της Μυτιλήνης

Ο Γιάννης Ζερδελής μέσω του δικηγόρου του Στρατή Πέτρου κατέθεσε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου μήνυση κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να εφαρμοστεί ο Νόμος!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 4/2/2025

Πρωτοφανής αδιαφορία για τη νομιμότητα στη διαχείριση των κοιμητηρίων της Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Το είπε και το έκανε ο πρώην βουλευτής και γιατρός Γιάννης Ζερδελής καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα στη διαχείριση των κοιμητηρίων της Μυτιλήνης.

Η παράνομη διαχείριση τους από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος Μυτιλήνης να χάνει έσοδα 150 με 170.000 ευρώ περίπου το χρόνο. Χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τον εξωραϊσμό των κοιμητηρίων όσο και για τις ανάγκες επισκευής σχολικών μονάδων και κτιρίων που έχει στη διαχείριση του ο Δήμος Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι παρότι η νομική υπηρεσία του Δήμουχει αποφανθεί υπερ του Δήμου ωστόσο η δημοτική αρχής δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην εφαρμογή του Νόμου και στη διοικητική αποβολή των Φιλανθρωπικών από τα νεκροταφεία.

Η κωλυσιεργιά και αναβλητικότητα από μεριάς της δημοτικής αρχής Χριστόφα οδήγησε τον κ.Ζερδελή στην κατάθεση της μήνυσης προκειμένου η δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα και με το δεδομένο ότι ο Δήμος χάνει μεγάλα ποσά από διαφυγόντα έσοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Ζερδελή, το θέμα είχε τεθεί και το 2017 από τον Δήμαρχο Γαληνού, ο οποίος όμως δεν εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης στην εφαρμογή της διαδικασίας.

Ο γιατρός, αναφέροντας προσωπική του εμπειρία, εξήγησε πώς αντιμετώπισε μια αδικαιολόγητη απαίτηση από τον παπά της Χρυσομαλούσας για επιπλέον χρήματα για την παραμονή της μητέρας του στο κοιμητήριο, παρά το γεγονός ότι τα κοιμητήρια ανήκουν στον Δήμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν την παράνομη δράση των φιλανθρωπικών καταστημάτων και της Μητρόπολης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ήδη υπάρχουν πολίτες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Από τη μεριά του δικηγόρος Στρατής Πέτρου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την κατάσταση ως «πρωτοφανή αδιαφορία» τόσο από πλευράς φιλανθρωπικών ιδρυμάτων όσο και από τους διοικούντες ιερούς ναούς που διαχειρίζονται τα κοιμητήρια του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Κυριακής και της Χρυσομαλούσας.
Όπως επεσήμανε, η διαχείριση των κοιμητηρίων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Ωστόσο, στη Μυτιλήνη, για δεκαετίες, υπάρχει «εξόφθαλμη παρέκκλιση» από τη νομιμότητα, καθώς τα κοιμητήρια εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τη διαχείριση ιδιωτικών νομικών προσώπων, χωρίς κανένα νομικό έρεισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Πέτρου ανέδειξε, επίσης, το σοβαρό θέμα των εσόδων που προέρχονται από τα τέλη των κοιμητηρίων, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία τους. Ωστόσο, η απουσία ελέγχου, σε συνδυασμό με τις «εισπρακτικές πρακτικές» που εφαρμόζονται, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και οι συνθήκες λειτουργίας των κοιμητηρίων, καθώς, σύμφωνα με αυτοψία που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ανεπεξέργαστη διάθεση αποβλήτων και ομβρίων υδάτων στο έδαφος και σε παρακείμενα ρέματα, γεγονός που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο δικηγόρος τόνισε ότι τόσο το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από το 2017 όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2019 έχουν επισημάνει την ανάγκη ανάληψης της διαχείρισης των κοιμητηρίων από τον Δήμο. Παρότι η παρούσα δημοτική αρχή φαίνεται να έχει τη βούληση να προχωρήσει στην αλλαγή του καθεστώτος, αντιμετωπίζει προσκόμματα από τα εμπλεκόμενα ιδρύματα, τα οποία φέρεται να καθυστερούν τη διαδικασία επικαλούμενα νομικές γνωμοδοτήσεις.

Ο κ. Πέτρου κάλεσε τις αρχές να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την επιστροφή της διαχείρισης των κοιμητηρίων στον Δήμο, ενώ δήλωσε πως, αν υπάρξουν αντιδράσεις από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, αυτά μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει ήδη σχετική δικαστική ομολογία που ενισχύει τη θέση της δημοτικής αρχής.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε άλλα παιδιά»

Δυναμική παρέμβαση της Ένωσης Γονέων Μυτιλήνης προς το Υπουργείο Παιδείας για πρόληψη, βιωματική εκπαίδευση και νέα κουλτούρα οδικής ασφάλειας
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε άλλα παιδιά»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Γιώργος Ντίνος ξανά στο τιμόνι των πυροσβεστών του Βορείου Αιγαίου

Οι πυροσβέστες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον επί χρόνια πρόεδρο της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α. μετά τις εκλογές της 20ής Μαΐου
Ο Γιώργος Ντίνος ξανά στο τιμόνι των πυροσβεστών του Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

12 αθλήματα, δεκάδες παιδιά και ένα κοινό μήνυμα συνύπαρξης

Η δράση «Together in Sport Phase II» έφερε σε επαφή παιδιά της Λέσβου με Ολυμπιονίκες και 12 διαφορετικά αθλήματα, προωθώντας τη συμπερίληψη, τη συνεργασία και τις αξίες του αθλητισμού
12 αθλήματα, δεκάδες παιδιά και ένα κοινό μήνυμα συνύπαρξης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθήματα περιβάλλοντος και συνεργασίας για το Γυμνάσιο Ιππείου στη Γαλλία

Εκπαιδευτικές δράσεις στο Παρίσι, τη Ρενς και το Rethel έφεραν τους μαθητές σε επαφή με τη βιώσιμη γεωργία, τη βιοποικιλότητα και τις πράσινες πρακτικές
Μαθήματα περιβάλλοντος και συνεργασίας για το Γυμνάσιο Ιππείου στη Γαλλία
ΥΓΕΙΑ

Εξατομικευμένη αισθητική και επανορθωτική φροντίδα από τον πλαστικό χειρουργό Γεώργιο Ζαμπάκο

Με επιστημονική ακρίβεια, σύγχρονες εφαρμογές Laser και σεβασμό στις ανάγκες κάθε γυναίκας, προσφέρει λύσεις που αναδεικνύουν τη φυσική αρμονία
Εξατομικευμένη αισθητική και επανορθωτική φροντίδα από τον πλαστικό χειρουργό Γεώργιο Ζαμπάκο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου στις 2 Ιουνίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο Πληγώνι

Περιορισμοί στην κυκλοφορία από τις 19:00 έως τις 02:00 λόγω πολιτιστικής εκδήλωσης
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο Πληγώνι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Εμπιστευτείτε τις δυνάμεις σας και φροντίστε τον εαυτό σας»

Μήνυμα για την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων από το το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή»
«Εμπιστευτείτε τις δυνάμεις σας και φροντίστε τον εαυτό σας»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μήνυμα στήριξης της Μαρίας Κομνηνάκα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις με δύναμη και αισιοδοξία, τονίζοντας ότι η ζωή δεν κρίνεται από μία δοκιμασία
Μήνυμα στήριξης της Μαρίας Κομνηνάκα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η σκέψη μας δίπλα στα παιδιά που γράφουν εξετάσεις»

Το μήνυμα του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις
«Η σκέψη μας δίπλα στα παιδιά που γράφουν εξετάσεις»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με το βλέμμα στο μέλλον ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές στη Λέσβο

«Δύσκολο αλλά ενδιαφέρον το θέμα της μοναξιάς», λένε οι υποψήφιοι/ες στο «Ν»
Με το βλέμμα στο μέλλον ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ερώτηση του ΚΚΕ για την προβληματική ψυχοκοινωνική στήριξη στα σχολεία

Η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος καταγγέλλουν την υποστελέχωση και τις ελλείψεις στις δομές υποστήριξης μαθητών
Ερώτηση του ΚΚΕ για την προβληματική ψυχοκοινωνική στήριξη στα σχολεία