× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

20 ευρώ για μελομακάρονα στη Λέσβο ‑ φωτιά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σημαντικές ανατιμήσεις σε κρέατα, κυρίως μοσχάρι και αρνί καθώς και στα γλυκά με την ανώτατη τιμή στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες να φτάνει ακόμη τα 19 ευρώ ανά κιλό

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/12/2025

20 ευρώ για  μελομακάρονα στη Λέσβο ‑ φωτιά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
' χρόνος ανάγνωσης

Αισθητά ακριβότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώνεται το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2025 στη Λέσβο, σύμφωνα με την επίσημη τιμοληψία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2025. Παρότι δεν καταγράφονται οριζόντιες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα είδη που αποτελούν τον πυρήνα του εορταστικού τραπεζιού έχουν ακριβύνει σημαντικά, επιβαρύνοντας το συνολικό κόστος για τα νοικοκυριά.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα κρέατα. Το κατσικάκι γάλακτος εγχώριας παραγωγής εμφανίζει μέση τιμή 16,06 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2024, ενώ το αρνάκι γάλακτος φτάνει τα 15,46 ευρώ το κιλό, με αντίστοιχη ποσοστιαία άνοδο. Το βόειο κρέας ακολουθεί την ίδια πορεία, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 16,29 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά περίπου 23% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, το χοιρινό κρέας, τόσο το εγχώριο όσο και το εισαγόμενο, παραμένει σχετικά σταθερό, με τη μέση τιμή του εγχώριου να φτάνει τα 8,46 ευρώ το κιλό, λειτουργώντας ως πιο οικονομική επιλογή για το γιορτινό τραπέζι. Η γαλοπούλα, βασικό στοιχείο των Χριστουγέννων, κινείται στη μέση τιμή των 9,21 ευρώ το κιλό, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στα παραδοσιακά γλυκά. Τα μελομακάρονα φτάνουν σε μέση τιμή τα 13,20 ευρώ το κιλό, οι κουραμπιέδες τα 14,24 ευρώ και οι δίπλες τα 17,29 ευρώ, με τις αυξήσεις να είναι διαχρονικές και σωρευτικές από το 2023 έως σήμερα. Σε σχέση με το 2024, οι αυξήσεις στα γλυκά κινούνται σε επίπεδα από 8% έως 15%, αντανακλώντας το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας. Η βασιλόπιτα εμφανίζει μεγάλη διακύμανση τιμών, με μέση τιμή 11,64 ευρώ το κιλό, γεγονός που αποτυπώνει τις διαφοροποιήσεις στην ποιότητα και στο κόστος παραγωγής.

Αντίθετα, στα οπωροκηπευτικά η εικόνα είναι πιο ήπια. Πατάτες, λάχανο, πορτοκάλια και ντομάτες παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελάχιστες τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι αυξήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά κινούνται γενικά κάτω από το 5%, χωρίς να επηρεάζουν καθοριστικά το συνολικό κόστος του εορταστικού τραπεζιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τις μέσες τιμές της φετινής τιμοληψίας, ένα ενδεικτικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 8 άτομα στη Λέσβο, με παραδοσιακό χοιρινό σελινάτο, γαλοπούλα γεμιστή, σαλάτες και γλυκά, διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Για περίπου 3,5 κιλά χοιρινού κρέατος το κόστος φτάνει τα 30 ευρώ, ενώ το σέλινο για το σελινάτο προσθέτει άλλα 4 ευρώ. Μια γαλοπούλα περίπου 5 κιλών κοστίζει κοντά στα 46 ευρώ. Οι πατάτες, τα λάχανα και οι ντομάτες για τα συνοδευτικά και τις σαλάτες ανεβάζουν τον λογαριασμό κατά περίπου 9 ευρώ.

Στα γλυκά, 1,5 κιλό μελομακάρονα κοστίζουν σχεδόν 20 ευρώ, αντίστοιχη ποσότητα κουραμπιέδων ξεπερνά τα 21 ευρώ, ενώ μια βασιλόπιτα 1,5 κιλού αγγίζει τα 18 ευρώ. Συνολικά, μόνο για τα βασικά πιάτα και γλυκά, το κόστος ενός τραπεζιού 8 ατόμων φτάνει περίπου τα 147 με 150 ευρώ.

Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τυριά, αλλαντικά, ψωμί, αναψυκτικά, κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά, στοιχεία που μπορούν εύκολα να ανεβάσουν το τελικό κόστος πάνω από τα 180 ή και τα 200 ευρώ. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2025 στη Λέσβο παραμένει εφικτό, αλλά απαιτεί πιο προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς οι αυξήσεις στα βασικά εορταστικά προϊόντα περιορίζουν αισθητά τα περιθώρια των οικογενειακών προϋπολογισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε αναλυτικά την τιμοληψία του 2025 

Η τιμοληψία του 2024

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τιμοληψία 2023 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι βροχές ανέβασαν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία

Δείτε εδώ τί συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου στην Ιβηρική χερσόνησο
Οι βροχές ανέβασαν τις τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Οδυσσέας Ελύτης»

Σταθερά ανοδική η πορεία του αεροδρομίου Μυτιλήνης
Μικρή αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Οδυσσέας Ελύτης»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Γεωτεχνική Αιγαίου έγινε 20 ετών

Αισιοδοξία για το μέλλον και δέσμευση για ποιοτικές υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου και της Λήμνου
Η Γεωτεχνική Αιγαίου έγινε 20 ετών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη

Με εμπειρία σε οργανωμένη αποθήκη
Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη
ΝΕΑ

Νέες άδειες πλανόδιου εμπορίου στο Βόρειο Αιγαίο

Εκδόθηκε η προκήρυξη της Περιφέρειας – Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 15 Μαρτίου
Νέες άδειες πλανόδιου εμπορίου στο Βόρειο Αιγαίο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ξενοδόχοι, ταξίδεψαν τη Λέσβο στη Γαλλία

Συμμετείχαν στην τουριστική έκθεση της Μιλούζ από 6 έως 8 Φεβρουαρίου. Στόχος η δρομολόγηση απευθείας πτήσης το καλοκαίρι του 2027
Οι ξενοδόχοι, ταξίδεψαν τη Λέσβο στη Γαλλία
ΑΓΟΡΑ

Πτώση στην αγορά ακινήτων το 2025 στη Λέσβο

Σημαντική εκπροσώπηση του νησιού στην πανελλήνια ομοσπονδία μεσιτών από τον πρόεδρο του συλλόγου Λέσβου Σπύρο Διαμαντίδη
Πτώση στην αγορά ακινήτων το 2025 στη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Φλωρίδης: Η αγροτική παραγωγή σε κρίσιμη καμπή

Προειδοποιήσεις για την ελαιοκομία, τους νέους αγρότες και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Θλιβερές διαπιστώσεις για το ΟΣΔΕ
Φλωρίδης: Η αγροτική παραγωγή σε κρίσιμη καμπή
ΧΩΡΙΑ

ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί μόνιμος παιδίατρος στο ιατρείο Αγιάσου

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί μόνιμος παιδίατρος στο ιατρείο Αγιάσου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τρελό παιχνίδι με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων του 2025

Νέες καταγγελίες από την αντιπολίτευση για την διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων από την κυβέρνηση
Τρελό παιχνίδι με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων του 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Blue Star Paros

Θα παραμείνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης ως το μεσημέρι της Παρασκευής
Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Blue Star Paros
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όταν κατέβηκαν οι πέργκολες στον Μπαλουχανά

Από ζωντανό σημείο συνάντησης σε σκοτεινό και άδειο χώρο μέσα σε λίγες ημέρες
Όταν κατέβηκαν οι πέργκολες στον Μπαλουχανά