× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αύξηση έως 68% στις τιμές του κρέατος στη Λέσβο την περίοδο 2021–2025

Είδος πολυτέλειας είναι πλέον το κρέας για τα νοικοκυριά της Λέσβου με τιμές οι οποίες μέσα σε μια τετραετία εκτοξεύτηκαν στο διάστημα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/12/2025

Αύξηση έως 68% στις τιμές του κρέατος στη Λέσβο την περίοδο 2021–2025
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές και διαρκείς αυξήσεις στις τιμές του κρέατος καταγράφονται στη Λέσβο την τελευταία τετραετία, όπως προκύπτει από τα επίσημα δελτία πιστοποίησης τιμών νωπών κρεάτων της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τα στοιχεία των ετών 2021, 2022, 2023, 2024 και 2025 αποτυπώνουν με σαφήνεια ότι το κρέας μετατρέπεται σταδιακά σε είδος πολυτελείας για τα νοικοκυριά του νησιού, με τις αυξήσεις να είναι τεράστιες  σε μοσχάρι και αρνί. 

Η εικόνα που προκύπτει δεν αφορά μεμονωμένες ανατιμήσεις αλλά μια σταθερή ανοδική πορεία σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη κρέατος. Οι μέσες λιανικές τιμές, όπως καταγράφονται στα δελτία που χρησιμοποιούνται και για τις προμήθειες του Δημοσίου, δείχνουν ότι μέσα σε 4 χρόνια το κόστος για το καθημερινό τραπέζι έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα σε σχέση με τα εισοδήματα των πολιτών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μοσχαρίσιο κρέας, που αποτελεί βασικό είδος για πολλές οικογένειες, οι αυξήσεις είναι εντυπωσιακές. Το βόειο στρογγυλό από μέση τιμή 9,88 ευρώ το 2021 φτάνει στα 16,64 ευρώ το 2025, σημειώνοντας άνοδο περίπου 68%. Αντίστοιχη είναι η πορεία και σε άλλα κομμάτια, όπως το μπούτι και οι μπριζόλες, που καταγράφουν αυξήσεις άνω του 60%.

Ανοδική πορεία παρουσιάζει και το αρνί γάλακτος, το οποίο από τα 9,93 ευρώ το 2021 ξεπερνά τα 15 ευρώ το 2025, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να εντοπίζεται την τελευταία διετία. Ακόμα και στο χοιρινό και στο κοτόπουλο, που παραδοσιακά θεωρούνται πιο προσιτές επιλογές, οι αυξήσεις είναι συνεχείς και σωρευτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι το κοτόπουλο παραμένει η πιο οικονομική επιλογή κρέατος για τα περισσότερα νοικοκυριά, τα στοιχεία δείχνουν ότι ούτε αυτό έμεινε ανεπηρέαστο από το κύμα ακρίβειας. Η μέση τιμή του νωπού κοτόπουλου στη Λέσβο από τα 3,38 ευρώ το 2021 ανέβηκε στα 4,28 ευρώ το 2025, καταγράφοντας αύξηση περίπου 27%. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα πιο επεξεργασμένα κομμάτια, με το φιλέτο στήθος να κινείται πλέον κοντά στα 10 ευρώ το κιλό, τιμή που πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν απαγορευτική για καθημερινή κατανάλωση. Ακόμα και αυτή η «φθηνή λύση» δείχνει να πιέζει πλέον αισθητά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στο χοιρινό κρέας, οι αυξήσεις είναι πιο συγκρατημένες σε σύγκριση με το βόειο και το αρνί, ωστόσο παραμένουν σταθερές και σωρευτικές. Οι χοιρινές μπριζόλες από μέση τιμή 6,06 ευρώ το 2021 φτάνουν τα 7,85 ευρώ το 2025, ενώ ο χοιρινός κιμάς από τα 6,12 ευρώ αγγίζει πλέον τα 8,11 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για αυξήσεις που ξεπερνούν το 30% μέσα σε 4 χρόνια και επιβεβαιώνουν ότι η ακρίβεια δεν κάνει διακρίσεις, επηρεάζοντας ακόμα και τα είδη που παραδοσιακά θεωρούνταν πιο προσιτά για το καθημερινό τραπέζι.

Τα στοιχεία που ακολουθούν αποτυπώνουν με αριθμούς την εξέλιξη των τιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσες τιμές βόειου κρέατος σε ευρώ ανά κιλό

Είδος20212022202320242025
Βόειο στρογγυλό9,8811,7812,6013,4416,64
Βόειο μπούτι10,0611,8012,6013,4316,50
Βόειες μπριζόλες10,4811,9013,0014,2017,52
Βόειος ποντικός9,7511,7612,3012,8116,32

Μέσες τιμές αρνιού και κατσικιού σε ευρώ ανά κιλό

Είδος20212022202320242025
Αρνί γάλακτος9,9310,9510,8010,6015,37
Κατσίκι γάλακτος10,0011,0613,0016,12

Μέσες τιμές χοιρινού κρέατος σε ευρώ ανά κιλό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είδος20212022202320242025
Χοιρινές μπριζόλες6,066,727,007,347,85
Χοιρινός κιμάς6,127,147,708,168,11
Παντσέτα χοιρινή5,856,757,408,068,10

Μέσες τιμές κοτόπουλου σε ευρώ ανά κιλό

Είδος20212022202320242025
Κοτόπουλο νωπό3,384,014,024,034,28
Κοτόπουλο φιλέτο στήθος9,109,259,69

Η συνολική εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα δελτία τιμών της Περιφέρειας δείχνει ότι η ακρίβεια στο κρέας δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο αλλά μια μόνιμη συνθήκη που βαθαίνει με τον χρόνο. Για τα νοικοκυριά της Λέσβου, το κρέας περιορίζεται σταδιακά σε μικρότερες ποσότητες ή σε λιγότερες αγορές, ενώ για πολλούς επαγγελματίες της εστίασης το αυξημένο κόστος μετακυλίεται αναγκαστικά στον καταναλωτή.

Τα στοιχεία είναι επίσημα και αδιαμφισβήτητα. Το ερώτημα που μένει ανοιχτό είναι πόσο ακόμα μπορούν να αντέξουν τα τοπικά νοικοκυριά αυτή τη συνεχή πίεση στο πιο βασικό αγαθό του καθημερινού τραπεζιού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θέσεις εργασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κριτική της ΛΑΣ στην πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Η περιφερειακή παράταξη υποστηρίζει πως η στάση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου ουσιαστικά ποινικοποιεί τους λαϊκούς αγώνες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μια λαμπερή γιορτινή απόδραση στο Mythical Coast Wellness Retreat

Ένα παραθαλάσσιο καταφύγιο που μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο προορισμό γεμάτο γεύσεις, χαλάρωση και στιγμές μαγείας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λεσβιακά συνεταιριστικά κρασιά και τυριά στο επίκεντρο γευσιγνωσίας στην Αθήνα

ΚοινΣΕπ Ηφαίστειο Ανεμώτιας και Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου ενώνουν δυνάμεις για τα γιορτινά τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση 26% στην τιμή παραγωγού στο βόειο κρέας

Ανέβηκε και η τιμή του αγελαδινού γάλακτος
ΑΓΟΡΑ

Χριστουγεννιάτικο market στον Πλάτανο

Τortuguita και Maimoun Ceramics ανοίγουν το εργαστήριο το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Δεκεμβρίου με κεραμικά, ημερολόγια 2026 και μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες
ΚΟΣΜΟΣ

Αγροτικό μπλόκο στις Βρυξέλλες

Όχι στην μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και την συμφωνία με τις χώρες της Mercosur λένε οι Ευρωπαίοι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Μας εμπαίζει η κυβέρνηση»

Απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πήραν οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι συνταξιούχοι της Λέσβου στο πλευρό των αγροτών

Ανακοίνωση συμπαράστασης και συμμετοχής στην κινητοποίηση της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξημένο ενδιαφέρον από Τούρκους τουρίστες για Πρωτοχρονιά στη Μυτιλήνη

Υπολογίζεται ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις 1.000 από τις 29 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Οι επιχειρήσεις της Λέσβου πρώτες στη λίστα πανελλαδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη γνωστή πλατφόρμα skroutz δείχνουν ότι ο νομός είναι τρίτος μετά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σε αποστολές διαδικτυακού εμπορίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Γιορτινές γεύσεις στην καρδιά της Αγιάσου Σταυρί στου Παπέλ

Ένα παραδοσιακό οινομαγειρείο που προσφέρει αυθεντικές στιγμές γαστρονομίας και φιλοξενίας