× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λατινική Αμερική και οι ιστορίες που έφτασαν ως την Ελλάδα από τον Ιάσονα Πιπίνη

Ο Νίκος Δένδιας προλογίζει το νέο βιβλίο του που θα παρουσιαστεί και στη Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2025

Η Λατινική Αμερική και οι ιστορίες που έφτασαν ως την Ελλάδα από τον Ιάσονα Πιπίνη
' χρόνος ανάγνωσης

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το νέο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη με τίτλο «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική. Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», το οποίο μεταφέρει τον αναγνώστη στον «μαγικό ρεαλισμό» της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ιάσονας Πιπίνης, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού και δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία στα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής, επιστρέφει με το τέταρτο βιβλίο του, αξιοποιώντας την έρευνά του σε χώρες της περιοχής. Στο έργο καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η παρουσία των Ελλήνων στη Λατινική Αμερική, οι σημερινές ομογενειακές κοινότητες, αλλά και το αποτύπωμα που άφησε στην περιοχή ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στην Αργεντινή μαζί με χιλιάδες Έλληνες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε ομογενείς που διέπρεψαν και κατάγονται από τη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο βιβλίο αναβιώνει επίσης η δράση του διαβόητου ναρκωβαρόνου Πάμπλο Εσκομπάρ, αρχηγού του καρτέλ του Μεδεγίν, ενώ παρουσιάζεται η διαμάχη για τα μονοπάτια της διακίνησης κοκαΐνης από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα. Παράλληλα, ο συγγραφέας αφηγείται άγνωστες ιστορίες από τους αιμοσταγείς δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής, αναλύει τα βασικά πολιτικά ρεύματα της περιοχής και τη δράση των ανταρτών στην Κολομβία.

Μέσα από συνεντεύξεις και μαρτυρίες, το βιβλίο εστιάζει και στη συνεχιζόμενη κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς και στον λεγόμενο «πόλεμο του πετρελαίου», με πρωταγωνιστή τον Νικολάς Μαδούρο. Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο συγγραφέας, πρόκειται για «ιστορίες που μοιάζουν να είναι βγαλμένες από τις σελίδες της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινές», ιστορίες που, όπως σημειώνει, είχαν και έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρεται στην προσέγγιση της Ελλάδας με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πολιτική που υπηρέτησε από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών την περίοδο 2019–2023. Όπως τονίζει, η αναβάθμιση των σχέσεων αυτών εντάσσεται και στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «η σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα ωθεί τις δύο πλευρές σε στενότερη συνεργασία», με κοινές προκλήσεις όπως η ενεργειακή μετάβαση και οι γεωπολιτικές αναταραχές.

Συνεντεύξεις, μοναδικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την επιτόπια έρευνα του Ιάσονα Πιπίνη φωτίζουν, μεταξύ άλλων, τη μυστική «Επιχείρηση Κόνδωρ», που υλοποιήθηκε πριν από 50 χρόνια από τον δικτάτορα της Χιλής Αουγούστο Πινοσέτ και ακόμη πέντε Λατινοαμερικανούς δικτάτορες, με στόχο την εξόντωση χιλιάδων αντιφρονούντων.

Στις 300 σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται ο διαρκώς μεταβαλλόμενος πολιτικός χάρτης της Λατινικής Αμερικής, με αναφορές στις σύγχρονες εξελίξεις στη Βραζιλία του Λούλα και στην Αργεντινή του Μιλέι, στο «πείραμα» του Ελ Σαλβαδόρ, στην περίπτωση της Νικαράγουα, αλλά και στα «βελούδινα πραξικοπήματα» που σημειώθηκαν την τελευταία διετία στο Περού και τη Βολιβία και διήρκεσαν μόλις λίγες ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια άγνωστη συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στον Ιάσονα Πιπίνη, στην οποία ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης αφηγείται εμπειρίες του από τη Λατινική Αμερική και τις συναντήσεις του με προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και ο Πάμπλο Νερούδα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Public, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει παρουσίαση και στη Μυτιλήνη, με ομιλητή, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Αποκριάτικο δρώμενο στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο

Σε συνεργασία με την Καρναβαλική Ομάδα Λαογραφικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου
Αποκριάτικο δρώμενο στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Νέος εξοπλισμός αποθήκευσης για τα έργα του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη

Το έργο βελτίωσης της μουσειακής αποθήκης του Μουσείου Θεόφιλου στη Βαρειά υλοποιήθηκε με στενή συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Μυτιλήνης και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων
Νέος εξοπλισμός αποθήκευσης για τα έργα του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ στο θέατρο ΦΟΜ με τους πιανίστες Christian Boissel και Νίκη Κεραμέκη
Ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια
ΘΕΑΤΡΟ

Η ΘΕΣΙΣ έκοψε την βασιλόπιτα της και άνοιξε αυλαία για μια δυναμική χρονιά

Σχέδια, συνεργασίες και νέες δράσεις στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης στην Καλλονή
Η ΘΕΣΙΣ έκοψε την βασιλόπιτα της και άνοιξε αυλαία για μια δυναμική χρονιά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Γεννιέται μια νέα μουσική γενιά στη Μυτιλήνη

Ενθουσιασμός, δημιουργία και ελεύθερη συμμετοχή στην πρώτη συνάντηση της Δημοτικής Ορχήστρας Νέων
Γεννιέται μια νέα μουσική γενιά στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Danza Pasiοn ανοίγει νέο κεφάλαιο με πίστη στην κίνηση και την εξέλιξη

Η σχολή χορού έκοψε την βασιλόπιτα και ανακοίνωσε τον νέο της χώρο
Η Danza Pasiοn ανοίγει νέο κεφάλαιο με πίστη στην κίνηση και την εξέλιξη
ΒΙΒΛΙΟ

Σύνεργα του ονείρου και της μνήμης

Η νέα ποιητική συλλογή του Γρηγόρη Μολυβιάτη μιλά για δικαιοσύνη έρωτα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Σύνεργα του ονείρου και της μνήμης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική, χαμόγελα και ευχές στη βασιλόπιτα του Εθνικού Ωδείου Μυτιλήνης

Η εκδήλωσε ένωσε μαθητές, γονείς και φορείς σε μια γιορτή πολιτισμού και αισιοδοξίας
Μουσική, χαμόγελα και ευχές στη βασιλόπιτα του Εθνικού Ωδείου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Η «Γυναίκα και ο Ακροβάτης» ανεβαίνει από τους «Αστεγους» στη Μυτιλήνη

Έξι παραστάσεις γεμάτες ποίηση, συναίσθημα και ανθρώπινη αλήθεια
Η «Γυναίκα και ο Ακροβάτης» ανεβαίνει από τους «Αστεγους» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανανέωση και συνέχεια στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου

Με επιτυχία η Γενική Συνέλευση και η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου
Ανανέωση και συνέχεια στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Ζώρα στη Μυτιλήνη

Πανεπιστημιακοί και ερευνητές συζητούν για τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις σε πρόσωπα, ορατούς και αόρατους θεσμούς
Παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Ζώρα στη Μυτιλήνη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπροτάσεις Escape Books και Graphic Novel

Τα βιβλία προτείνει η Αθανασία Δαφιώτη, δημοσιογράφος, θεατρολόγος, συγγραφέας
Βιβλιοπροτάσεις Escape Books και Graphic Novel