× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λατινική Αμερική και οι ιστορίες που έφτασαν ως την Ελλάδα από τον Ιάσονα Πιπίνη

Ο Νίκος Δένδιας προλογίζει το νέο βιβλίο του που θα παρουσιαστεί και στη Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2025

Η Λατινική Αμερική και οι ιστορίες που έφτασαν ως την Ελλάδα από τον Ιάσονα Πιπίνη
' χρόνος ανάγνωσης

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το νέο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη με τίτλο «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική. Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», το οποίο μεταφέρει τον αναγνώστη στον «μαγικό ρεαλισμό» της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ιάσονας Πιπίνης, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού και δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία στα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής, επιστρέφει με το τέταρτο βιβλίο του, αξιοποιώντας την έρευνά του σε χώρες της περιοχής. Στο έργο καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η παρουσία των Ελλήνων στη Λατινική Αμερική, οι σημερινές ομογενειακές κοινότητες, αλλά και το αποτύπωμα που άφησε στην περιοχή ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στην Αργεντινή μαζί με χιλιάδες Έλληνες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε ομογενείς που διέπρεψαν και κατάγονται από τη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο βιβλίο αναβιώνει επίσης η δράση του διαβόητου ναρκωβαρόνου Πάμπλο Εσκομπάρ, αρχηγού του καρτέλ του Μεδεγίν, ενώ παρουσιάζεται η διαμάχη για τα μονοπάτια της διακίνησης κοκαΐνης από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα. Παράλληλα, ο συγγραφέας αφηγείται άγνωστες ιστορίες από τους αιμοσταγείς δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής, αναλύει τα βασικά πολιτικά ρεύματα της περιοχής και τη δράση των ανταρτών στην Κολομβία.

Μέσα από συνεντεύξεις και μαρτυρίες, το βιβλίο εστιάζει και στη συνεχιζόμενη κρίση στη Βενεζουέλα, καθώς και στον λεγόμενο «πόλεμο του πετρελαίου», με πρωταγωνιστή τον Νικολάς Μαδούρο. Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο συγγραφέας, πρόκειται για «ιστορίες που μοιάζουν να είναι βγαλμένες από τις σελίδες της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινές», ιστορίες που, όπως σημειώνει, είχαν και έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον πρόλογο του βιβλίου υπογράφει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρεται στην προσέγγιση της Ελλάδας με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πολιτική που υπηρέτησε από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών την περίοδο 2019–2023. Όπως τονίζει, η αναβάθμιση των σχέσεων αυτών εντάσσεται και στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «η σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα ωθεί τις δύο πλευρές σε στενότερη συνεργασία», με κοινές προκλήσεις όπως η ενεργειακή μετάβαση και οι γεωπολιτικές αναταραχές.

Συνεντεύξεις, μοναδικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την επιτόπια έρευνα του Ιάσονα Πιπίνη φωτίζουν, μεταξύ άλλων, τη μυστική «Επιχείρηση Κόνδωρ», που υλοποιήθηκε πριν από 50 χρόνια από τον δικτάτορα της Χιλής Αουγούστο Πινοσέτ και ακόμη πέντε Λατινοαμερικανούς δικτάτορες, με στόχο την εξόντωση χιλιάδων αντιφρονούντων.

Στις 300 σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται ο διαρκώς μεταβαλλόμενος πολιτικός χάρτης της Λατινικής Αμερικής, με αναφορές στις σύγχρονες εξελίξεις στη Βραζιλία του Λούλα και στην Αργεντινή του Μιλέι, στο «πείραμα» του Ελ Σαλβαδόρ, στην περίπτωση της Νικαράγουα, αλλά και στα «βελούδινα πραξικοπήματα» που σημειώθηκαν την τελευταία διετία στο Περού και τη Βολιβία και διήρκεσαν μόλις λίγες ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια άγνωστη συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στον Ιάσονα Πιπίνη, στην οποία ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης αφηγείται εμπειρίες του από τη Λατινική Αμερική και τις συναντήσεις του με προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και ο Πάμπλο Νερούδα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Public, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει παρουσίαση και στη Μυτιλήνη, με ομιλητή, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δημιουργική παρουσία του Tortuguita στο Craft Riot Festival

Χειροποίητη τέχνη και καλλιτεχνική ανυπακοή στην Τεχνόπολη
Δημιουργική παρουσία του Tortuguita στο Craft Riot Festival
ΘΕΑΤΡΟ

Διπλή πανελλήνια διάκριση για τη θεατρική ομάδα «Νάκαρα» στο 18ο Φεστιβάλ Μώμου

Βραβεία μουσικής και σεναρίου για τη θεατρική ομάδα της Λέσβου στην Πάτρα
Διπλή πανελλήνια διάκριση για τη θεατρική ομάδα  «Νάκαρα» στο 18ο Φεστιβάλ Μώμου
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Τέχνη Θεραπεία Αυτογνωσία. Μια βιωματική προσέγγιση»

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 στο Book and Art της Μυτιλήνης και ώρα 18:30
Παρουσίαση του βιβλίου «Τέχνη Θεραπεία Αυτογνωσία. Μια βιωματική προσέγγιση»
ΒΙΒΛΙΟ

Ένα βιβλίο για τον Πολιχνίτο και την πέτρινη κληρονομιά του

Μια επιστημονική και βιωματική καταγραφή της αρχιτεκτονικής ταυτότητας του χωριού
Ένα βιβλίο για τον Πολιχνίτο και την πέτρινη κληρονομιά του
ΘΕΑΤΡΟ

Παράλογα βήματα και απόλυτη ελευθερία με το Danza Ministry of Silly Walks

Μια πρωτότυπη συμμετοχή που υπόσχεται να ξεχωρίσει στο φετινό καρναβάλι της Μυτιλήνης
Παράλογα βήματα και απόλυτη ελευθερία με το Danza Ministry of Silly Walks
ΘΕΑΤΡΟ

Παράσταση και εργαστήρι υποκριτικής στη Μυτιλήνη

Το νέο έργο του Γιώργος Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία Δημήτρης Τσικούρας παρουσιάζεται στις 13 και 14 Φεβρουαρίου με τη στήριξη του Εθνικού Θεάτρου και του Δήμου Μυτιλήνης
Παράσταση και εργαστήρι υποκριτικής στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Η παράσταση «Κάθε χρόνο ίδια μέρα» έρχεται στη Λέσβο

Το αριστούργημα του Βernard Slade σε Μυτιλήνη και Καλλονή, 16 και 17 Φεβρουαρίου
Η παράσταση «Κάθε χρόνο ίδια μέρα» έρχεται στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Έκοψε την πίτα της η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης

Αναμνηστικό έλαβε ο μαέστρος, Στέλιος Λασκαρίδης
Έκοψε την πίτα της η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία που μας ταξιδεύουν στην σύγχρονη ιστορία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία που μας ταξιδεύουν στην σύγχρονη ιστορία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρόσκληση επιχορήγησης πολιτιστικών δράσεων από τον Δήμο Μυτιλήνης

Υποβολή φακέλων στη Διεύθυνση Πολιτισμού
Πρόσκληση επιχορήγησης πολιτιστικών δράσεων από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το «Μουσικό Κλειδί» άνοιξε ξανά τις πόρτες της μουσικής στα σχολεία της Λέσβου

Πάνω από 700 μαθητές γνώρισαν από κοντά τη ζωντανή μουσική μέσα από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μολύβου
Το «Μουσικό Κλειδί» άνοιξε ξανά τις πόρτες της μουσικής στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

Αναβάλλεται η παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης

Επρόκειτο να ανέβει 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου
Αναβάλλεται η παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης