× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι με «Τις τρεις θεϊκές ακτίνες»

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών Δημήτρης Μπούμπας μιλά για την έμπνευση πίσω από τα 12 παραμύθια του βιβλίου του και τη σύνδεσή τους με την παιδική λογοτεχνία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/12/2025

Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι με «Τις τρεις θεϊκές ακτίνες»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η Χριστουγεννιάτικη παράδοση και η παιδική φαντασία συνδυάζονται άψογα στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Μπούμπα, «Οι τρεις θεϊκές ακτίνες», το οποίο περιλαμβάνει 12 παραμύθια με μηνύματα για την αγάπη, την πίστη και τις αξίες. Ο Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών, βρέθηκε καλεσμένος σε συνέντευξη για να μιλήσει για τη συγγραφή του βιβλίου του, αλλά και για το έργο της Εταιρείας, που έχει συμβάλει σημαντικά στην πνευματική ζωή της Λέσβου και της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εταιρεία Αιολικών Μελετών ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό την ανάδειξη και μελέτη της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της τέχνης και του πολιτισμού του Αιγαίου και της Λέσβου ειδικότερα. Πρόκειται για μια επιστημονική ένωση, κατοχυρωμένη από το Υπουργείο Παιδείας, που εκδίδει σημαντικά έργα όπως το περιοδικό «Αιολικά Χρονικά», το οποίο αποτελεί βιβλιογραφικό εργαλείο για επιστήμονες και ερευνητές. Η Εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στην οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων, προσφέροντας ένα βήμα για τη μελέτη και τη διάδοση του πολιτισμού του Αιγαίου. Ο Δημήτρης Μπούμπας, ως πρόεδρος της Εταιρείας, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας και στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της Εταιρείας στη σύγχρονη πνευματική ζωή.

Η νέα του δημιουργία, το βιβλίο «Οι τρεις θεϊκές ακτίνες», είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας στροφής στη συγγραφική του πορεία. Ενώ ο Δημήτρης Μπούμπας είναι γνωστός για τα ιστορικά και επιστημονικά βιβλία του, αυτή τη φορά αποφάσισε να επικεντρωθεί σε κάτι πιο δημιουργικό και παιδαγωγικό, δημιουργώντας 12 Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για παιδιά. Όπως εξήγησε ο ίδιος στη συνέντευξη, η έμπνευσή του προήλθε από την ανάγκη να προσφέρει κάτι διαφορετικό, πιο «ελεύθερο» και χαρούμενο, στον κόσμο, ιδιαίτερα στα παιδιά, για τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων. Παράλληλα, έθεσε ως στόχο να δημιουργήσει ένα έργο που θα προσφέρει παιδαγωγική αξία, ενώ παράλληλα θα ενσωματώνει στοιχεία της Χριστιανικής πίστης και του πολιτισμού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήθελα να γράψω κάτι που να απευθύνεται στους νέους, να τους προσφέρει διδακτικά μηνύματα αλλά και διασκέδαση. Η παιδική λογοτεχνία είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να περάσουμε αξίες και συναισθήματα», δήλωσε ο Δημήτρης Μπούμπας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Το βιβλίο του περιλαμβάνει 12 παραμύθια που απευθύνονται σε μαθητές από την πρώτη έως την έκτη τάξη του δημοτικού. Κάθε παραμύθι είναι προσαρμοσμένο στο επίπεδο κατανόησης κάθε ηλικίας, με την επιθυμία να φέρει κοντά στα παιδιά τόσο τη θρησκευτική παράδοση όσο και τα σύγχρονα μηνύματα αλληλεγγύης και αξιών.

Ο τίτλος του βιβλίου, «Οι τρεις θεϊκές ακτίνες», δεν είναι τυχαίος. Όπως εξήγησε ο συγγραφέας, το «τρία» έχει ισχυρούς συμβολισμούς στην Χριστιανική θρησκεία, αναφερόμενος στη θεία Τριάδα – Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα. Τα παραμύθια στο βιβλίο είναι φτιαγμένα με τρόπο που συνδυάζει την παράδοση και τη σύγχρονη οπτική, και ενσωματώνουν ηθικά και θρησκευτικά μηνύματα. Η βασική ιδέα είναι η παρέμβαση του Θεού και του Άγιου Βασίλη στη ζωή των ανθρώπων, για να δώσουν λύση σε προβλήματα και να καταδικάσουν τις αδικίες με έναν τρόπο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό.

Η Εταιρεία Αιολικών Μελετών, αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική αξία του βιβλίου, έχει προχωρήσει στη δωρεάν διανομή του σε σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου. Τα παραμύθια, γεμάτα με αλληγορία και διδακτικές προεκτάσεις, προσφέρονται στα σχολεία για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να κατανοήσουν τις αξίες της πίστης και να μάθουν τη σημασία της καλοσύνης και της αλληλεγγύης. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με μεγάλη επιτυχία, και ήδη, κάποια σχολεία έχουν δραματοποιήσει τα παραμύθια, ενισχύοντας τη συμμετοχή των μαθητών και ενδυναμώνοντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βιβλίο «Οι τρεις θεϊκές ακτίνες» διατίθεται σε βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Αιολικών Μελετών. Όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Μπούμπας, το έργο αυτό δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά εκπονήθηκε με σκοπό να προσφέρει στα παιδιά μια όμορφη και εκπαιδευτική χριστουγεννιάτικη εμπειρία, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις αξίες του πολιτισμού μας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ξεκίνησαν οι προπονήσεις στην ακαδημία του Παλλεσβιακού

Για παιδιά 5 έως 16 ετών, στο γήπεδο «Παναγιώτης Σαλταμάρας» στη Μυτιλήνη
Ξεκίνησαν οι προπονήσεις στην ακαδημία του Παλλεσβιακού
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Με μια ταινία μυθοπλασίας για την οδική ασφάλεια ξεχώρισε το περσινό ΣΤ2 – Στις 27 Νοεμβρίου η απονομή των βραβείων στην Αθήνα
Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δύο Σάββατα γεμάτα πινγκ πονγκ στη Μυτιλήνη

Οι «Γατελούζοι» προσκαλούν μαθητές και μαθήτριες κάθε ηλικίας να γνωρίσουν το άθλημα, να παίξουν και να διασκεδάσουν
Δύο Σάββατα γεμάτα πινγκ πονγκ στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί θαλασσομάχοι στα ίχνη των πειρατών της Μυτιλήνης

Δωρεάν βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά 8 έως 14 ετών στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο το Κάστρο και την ιστορία του Αιγαίου
Μικροί θαλασσομάχοι στα ίχνη των πειρατών της Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΘΕΑΤΡΟ

Μια βραδιά αφιερωμένη στον θεατρικό μονόλογο στην Καλλονή

Συγγραφείς, ηθοποιοί και μουσικοί συμμετέχουν στην εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου
Μια βραδιά αφιερωμένη στον θεατρικό μονόλογο στην Καλλονή
ΤΑΞΙΔΙΑ

Όλυμπος: οδοιπορικό στο βουνό των θεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Όλυμπος: οδοιπορικό στο βουνό των θεών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Η γυναίκα και ο ακροβάτης» ταξιδεύει σε Σίγρι και Αντισσα

Η Θ.Ο.Μ. «Οι Άστεγοι» παρουσιάζει το βραβευμένο έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της δράσης «Σκηνή χωρίς Στέγη»
«Η γυναίκα και ο ακροβάτης» ταξιδεύει σε Σίγρι και Αντισσα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Ευρώπη βάζει ηλικιακό «κόφτη» στα social

Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει περιορισμό της πρόσβασης για τους κάτω των 15 από την 1η Ιανουαρίου 2027, με βασικό εργαλείο επαλήθευσης ηλικίας το Kids Wallet
Η Ευρώπη βάζει ηλικιακό «κόφτη» στα social
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέα ραδιοφωνική συνάντηση με τον Μιχάλη Καπιωτά στο «Ν» 99 FM

Η εκπομπή «Πέμπτη στις 6... Μαζί» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινότητα, την παράδοση, την παιδεία και το περιβάλλον
Νέα ραδιοφωνική συνάντηση με τον Μιχάλη Καπιωτά  στο «Ν» 99 FM
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Μια σχολή πολεμικών τεχνών στη Μυτιλήνη που διδάσκει πολύ περισσότερα από τεχνικές

Με οδηγό την πειθαρχία, τον σεβασμό και την αυτοβελτίωση, η σχολή του Τζίμη Γεωργιάδη στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης προσφέρει σε παιδιά και ενήλικες έναν ξεχωριστό χώρο άθλησης και προσωπικής εξέλιξης
Μια σχολή πολεμικών τεχνών στη Μυτιλήνη που διδάσκει πολύ περισσότερα από τεχνικές