× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρώτοι σε υπερωρίες, τελευταίοι σε εισόδημα!

Αποκαλυπτικά στοιχεία ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη με χαμηλή αγοραστική δύναμη και απλήρωτη υπερεργασία

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 8/12/2025

Πρώτοι σε υπερωρίες, τελευταίοι σε εισόδημα!
' χρόνος ανάγνωσης

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα για τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα. Ο εργαζόμενος που κάποτε κατηγορήθηκε για «τεμπέλια» εργάζεται σήμερα περισσότερο από τους κατοίκους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με ωράρια που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό ρυθμό. Παρά την εξαντλητική καθημερινότητα, η ανταμοιβή παραμένει απογοητευτική, αφού η αγοραστική δύναμη των μισθών συνεχίζει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, 53,6% των εργαζομένων απασχολείται από 40 έως 47 ώρες την εβδομάδα, ενώ 19,4% φτάνει ή ξεπερνά τις 48 ώρες, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο συνηθισμένος εργασιακός χρόνος περιορίζεται στις 36 ώρες. Υπάρχει επίσης το 1,4% που χρειάζεται δεύτερη εργασία για να τα βγάλει πέρα, επιλογή καθαρά αναγκαστική και όχι προαιρετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τα στοιχεία της Eurostat ενισχύουν το ίδιο συμπέρασμα. Η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που ξεπερνούν τις 49 ώρες την εβδομάδα. Το ποσοστό φτάνει στο 12,4%, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που καταγράφεται στο 6,6%. Η πραγματικότητα δείχνει μια χώρα όπου οι πολίτες δουλεύουν υπερβολικά, αλλά η επιβράβευση αυτής της προσπάθειας δεν ακολουθεί.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικόνα της απλήρωτης υπερεργασίας. Η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ καταγράφει ότι 45% των εργαζομένων δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες και δεν λαμβάνει καν ρεπό ως αντιστάθμισμα. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε γυναίκες, νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών και σε επιχειρήσεις με 10 έως 49 εργαζόμενους. Συνολικά 47% δηλώνει ότι εργάζεται υπερωριακά, ενώ σε επιχειρήσεις άνω των 250 ατόμων φτάνει στο 63%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβερνητική πολιτική δεν μοιάζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Με ελέγχους που δεν επαρκούν, με θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» χωρίς αποζημίωση και με διαρκή διεύρυνση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το σύστημα ωθεί τον εργαζόμενο σε περισσότερο χρόνο, λιγότερη αμοιβή και απουσία ουσιαστικής προστασίας. Την ίδια ώρα, παρουσιάζονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ως «κοινωνική πολιτική», ενώ η ακρίβεια σβήνει κάθε όφελος πριν καν φτάσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγοραστική δύναμη, αφήνοντας μόνο τη Βουλγαρία σε χειρότερη θέση. Η υπερβολική εργασία δεν μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά σε εξάντληση και αίσθηση αδιεξόδου.

Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να μιλά για πραγματική ανάπτυξη, οφείλει να ξεκινήσει από τον εργαζόμενο που την παράγει. Η υπερεργασία δεν μπορεί να θεωρείται πρόοδος και οι άνθρωποι που δουλεύουν 50 ώρες την εβδομάδα δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με μισθούς που δύσκολα καλύπτουν βασικές ανάγκες. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να υπολογίζεται μόνο σε ποσοστά, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζημίες 33,7 εκατ. ευρώ για την Attica Group το 2025

Ο όμιλος των Attica Group διατήρησε υψηλά τα εσόδων και προχωρά χωρίς διανομή μερίσματος
Ζημίες 33,7 εκατ. ευρώ για την Attica Group το 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα αναβολή της β` φάση για τα ψηφιακά δελτία αποστολής

Νέο χρονοδιάγραμμα για επιχειρήσεις και ελαιοπαραγωγούς με σταδιακή εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2026 και πλήρη ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027
Νέα αναβολή της β` φάση για τα ψηφιακά δελτία αποστολής
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο στα 111 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σήμερα Παρασκευή 1 Μάη καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με το Ιράν παραμένουν στο προσκήνιο
Νέα άνοδος για το πετρέλαιο στα 111 δολάρια το βαρέλι
ΤΑΞΙΔΙΑ

Ανησυχία για τα καλοκαιρινά ταξίδια, φόβος για υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά

Αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις πτήσεις και αυξάνουν το κόστος των εισιτηρίων και τα τέλη αποσκευών.
Ανησυχία για τα καλοκαιρινά ταξίδια, φόβος για υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά
ΑΓΟΡΑ

Νέες επιβαρύνσεις για ακίνητα, αντιδράσεις για το τέλος τοπικής ανάπτυξης

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ στη Μυτιλήνη, με τον Γ. Μουτζούρη να κάνει λόγο για μέτρο που θα πλήξει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
Νέες επιβαρύνσεις για ακίνητα, αντιδράσεις για το τέλος τοπικής ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου προτάσσει το Τμήμα Γεωγραφίας

Στη διάθεση των αρμοδίων δηλώνει το επιστημονικό του προσωπικό
Τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου προτάσσει το Τμήμα Γεωγραφίας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Ανάσα» με Τούρκους για την αγορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Μαζικές αφίξεις παρά το συννεφιασμένο τοπίο της Πρωτομαγιάς
«Ανάσα» με Τούρκους για την αγορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης
«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην Αθήνα ο σχεδιασμός για τον αφθώδη πυρετό της Λέσβου

Πάνω από 1.200 δείγματα ημερησίως μπορεί να επεξεργάζεται το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, ενώ το Υπουργείο εξετάζει συνεργασία και με άλλα εργαστήρια για επιτάχυνση των ελέγχων -Επίσκεψη Καββαδά στο Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών
Στην Αθήνα ο σχεδιασμός για τον αφθώδη πυρετό της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Νέο εργαστήρι βιβλιοδεσίας και εκτύπωσης από την tortuguita στη Μυτιλήνη

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν Origami Book και θα διακοσμήσουν τα εξώφυλλά τους με τεχνικές εκτύπωσης από καθημερινά αντικείμενα
Νέο εργαστήρι βιβλιοδεσίας και εκτύπωσης από την tortuguita στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρεμβάσεις καλλωπισμού στο πάρκο Χατζηδήμου από τον Δήμο Μυτιλήνης

Καθαρισμοί, ελαιοχρωματισμοί και αναβάθμιση φωτισμού στο κέντρο της πόλης
Παρεμβάσεις καλλωπισμού στο πάρκο Χατζηδήμου από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εφτά νέα κρούσματα αφθώδη, σε Φίλια και Μεσότοπο

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Εφτά νέα κρούσματα αφθώδη, σε Φίλια και Μεσότοπο