× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρώτοι σε υπερωρίες, τελευταίοι σε εισόδημα!

Αποκαλυπτικά στοιχεία ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη με χαμηλή αγοραστική δύναμη και απλήρωτη υπερεργασία

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 8/12/2025

Πρώτοι σε υπερωρίες, τελευταίοι σε εισόδημα!
' χρόνος ανάγνωσης

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα για τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα. Ο εργαζόμενος που κάποτε κατηγορήθηκε για «τεμπέλια» εργάζεται σήμερα περισσότερο από τους κατοίκους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με ωράρια που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό ρυθμό. Παρά την εξαντλητική καθημερινότητα, η ανταμοιβή παραμένει απογοητευτική, αφού η αγοραστική δύναμη των μισθών συνεχίζει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, 53,6% των εργαζομένων απασχολείται από 40 έως 47 ώρες την εβδομάδα, ενώ 19,4% φτάνει ή ξεπερνά τις 48 ώρες, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο συνηθισμένος εργασιακός χρόνος περιορίζεται στις 36 ώρες. Υπάρχει επίσης το 1,4% που χρειάζεται δεύτερη εργασία για να τα βγάλει πέρα, επιλογή καθαρά αναγκαστική και όχι προαιρετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τα στοιχεία της Eurostat ενισχύουν το ίδιο συμπέρασμα. Η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που ξεπερνούν τις 49 ώρες την εβδομάδα. Το ποσοστό φτάνει στο 12,4%, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που καταγράφεται στο 6,6%. Η πραγματικότητα δείχνει μια χώρα όπου οι πολίτες δουλεύουν υπερβολικά, αλλά η επιβράβευση αυτής της προσπάθειας δεν ακολουθεί.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικόνα της απλήρωτης υπερεργασίας. Η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ καταγράφει ότι 45% των εργαζομένων δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες και δεν λαμβάνει καν ρεπό ως αντιστάθμισμα. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε γυναίκες, νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών και σε επιχειρήσεις με 10 έως 49 εργαζόμενους. Συνολικά 47% δηλώνει ότι εργάζεται υπερωριακά, ενώ σε επιχειρήσεις άνω των 250 ατόμων φτάνει στο 63%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβερνητική πολιτική δεν μοιάζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Με ελέγχους που δεν επαρκούν, με θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» χωρίς αποζημίωση και με διαρκή διεύρυνση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, το σύστημα ωθεί τον εργαζόμενο σε περισσότερο χρόνο, λιγότερη αμοιβή και απουσία ουσιαστικής προστασίας. Την ίδια ώρα, παρουσιάζονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ως «κοινωνική πολιτική», ενώ η ακρίβεια σβήνει κάθε όφελος πριν καν φτάσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγοραστική δύναμη, αφήνοντας μόνο τη Βουλγαρία σε χειρότερη θέση. Η υπερβολική εργασία δεν μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά σε εξάντληση και αίσθηση αδιεξόδου.

Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να μιλά για πραγματική ανάπτυξη, οφείλει να ξεκινήσει από τον εργαζόμενο που την παράγει. Η υπερεργασία δεν μπορεί να θεωρείται πρόοδος και οι άνθρωποι που δουλεύουν 50 ώρες την εβδομάδα δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με μισθούς που δύσκολα καλύπτουν βασικές ανάγκες. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να υπολογίζεται μόνο σε ποσοστά, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου

Ο Εμπορικός Σύλλογος τιμά την πολιούχο της πόλης Ζωοδόχο Πηγή
Κλειστή η αγορά της Καλλονής την Παρασκευή 17 Απριλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιτέλους εκδόθηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των 8 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση το ποσό αφορά τις αποζημιώσεις των τυροκόμων από 15 Μαρτίου ως 5 Απριλίου
Επιτέλους εκδόθηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των 8 εκατ. ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Λέσβο ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο Πάρκο Βασιλειάδη της Καλλονής η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 20.30 της Τετάρτης 22 Απριλίου
Στη Λέσβο ο Δημήτρης Κουτσούμπας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική κρίση η Λέσβος

Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μετρά το νησί του ανατολικού Αιγαίου αλλά και συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της επιζωοτίας του αφθώδους πυρετού
Αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική κρίση η Λέσβος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Μαρτυρίες από το λιμάνι της Μυτιλήνης, στήριξη από επιχειρηματίες και παρέμβαση Μουτζούρη εν μέσω κινητοποιήσεων
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ

Αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 10.00 το πρωί
Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί

Στη Μυτιλήνη το πλοίο Seda Jale
Απεγκλωβίστηκαν οι τουρίστες από Μυτιλήνη και Αϊβαλί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Μαρία Κομνηνάκα για την σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα εκρίζωσης της κτηνοτροφίας κι όχι της νόσου υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ
Η Μαρία Κομνηνάκα για την σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Λέσβου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται σερβιτόρος στη Σύρο

Για σεζόν Απρίλιο έως Οκτώβριο με διαμονή και διατροφή
Ζητείται σερβιτόρος στη Σύρο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα

Καθολική συμμετοχή στην παλλεσβιακή δράση και πίεση για άμεσες λύσεις. Κρίσιμη η σύσκεψη με τον Υπουργό Μαργαρίτη Σχοινά και τους φορείς του νησιού την Παρασκευή 17 Απριλίου στην Αθήνα
Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοντά στους κτηνοτρόφους της Λέσβου η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και αιχμές για την κυβερνητική πολιτική
Κοντά στους κτηνοτρόφους  της Λέσβου  η ΠΟΕ ΟΤΑ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύσκεψη στην Αθήνα για τη Λέσβο εν μέσω κρίσης στον πρωτογενή τομέα

Στις 12:00 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συγκαλεί ευρεία συνάντηση με Περιφέρεια, Δήμους, κτηνοτρόφους και φορείς
Σύσκεψη στην Αθήνα για τη Λέσβο εν μέσω κρίσης στον πρωτογενή τομέα