
Ο Όμιλος Κασίδη έχει διαμορφώσει τα τελευταία είκοσι χρόνια μια από τις πιο ολοκληρωμένες και καθετοποιημένες παραγωγικές δομές στον τομέα του κόκκινου κρέατος στην Ελλάδα. Με έδρα τον Τύρναβο και μετοχική βάση τους αδελφούς Αθανάσιο και Γεώργιο Κασίδη, η εταιρεία ξεκίνησε οργανωμένα τη διαδρομή της το 2005 και από τότε έχει παρουσιάσει συνεχή ανάπτυξη, επεκτείνοντας τόσο τις παραγωγικές όσο και τις εμπορικές της δραστηριότητες σε όλη τη χώρα και στην Ευρώπη.
Στη διάρκεια αυτής της εικοσαετίας ο όμιλος έχει ενισχύσει σταθερά όλα τα μεγέθη του. Ο κύκλος εργασιών κινείται ανοδικά χρόνο με τον χρόνοξεπερνώντας τα 115 εκ ευρώ το 2025, ενώ οι εξαγωγές προς ευρωπαϊκές αγορές έχουν αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στη δραστηριότητά του. Σήμερα οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε 20% των συνολικών πωλήσεων, αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης μεγάλων συνεργατών του εξωτερικού και της διαρκούς επένδυσης στην ποιότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων. Παράλληλα, οι συνολικές επενδύσεις της περιόδου 2017 έως 2025 υπερβαίνουν τα 65 εκατομμύρια ευρώ, στοιχείο που αντανακλά την επιμονή του ομίλου στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και τεχνολογικών λύσεων.

Η απασχόληση αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό μέγεθος. Ο όμιλος έχει αυξήσει σημαντικά το προσωπικό του, απασχολώντας σήμερα πάνω από 530 άτομα, το οποίο προέρχεται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους εργοδότες της περιφέρειας. Η παρουσία του σταθεροποιεί τη ζήτηση για θέσεις εργασίας και συνδέει την παραγωγή με την τοπική οικονομία.
Στην παραγωγική βάση του ομίλου ξεχωρίζουν οι ιδιόκτητες σταβλικές εγκαταστάσεις στο Αμούρι Ελασσόνας με δυνατότητα φιλοξενίας 15.000 αιγοπροβάτων, προσφέροντας πλήρη έλεγχο της διαδικασίας εκτροφής και διασφάλιση της ποιότητας του ζωικού κεφαλαίου. Η εταιρεία διαθέτει επίσης 4 σφαγεία σε Ελασσόνα, Λέσβο, Λαγκαδά και Όλυμπο, υποδομές που της επιτρέπουν να εξυπηρετεί διαφορετικές περιοχές και παραγωγές με ενιαίο σύστημα ελέγχου.

Κεντρικό στοιχείο της καθετοποίησης αποτελεί η πρότυπη μονάδα τεμαχισμού και συσκευασίας στη Φάρμα Ελασσόνας, εξοπλισμένη με πλήρη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας από την προέλευση του ζώου μέχρι το τελικό προϊόν. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί μονάδα βιοαερίου ισχύος 0,5 MW, η οποία αξιοποιεί τα υπολείμματα των σφαγείων και των σταβλικών εγκαταστάσεων, ώστε να επιστρέφουν ως οργανικό λίπασμα στα χωράφια του ομίλου. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται ένα πρότυπο κύκλωμα κυκλικής και πράσινης οικονομίας.
Στον Τύρναβο λειτουργεί επίσης ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής κρεατοσκευασμάτων, το οποίο παράγει γύρο, σουβλάκι, μπιφτέκι, λουκάνικο και άλλες κατηγορίες προϊόντων και επεκτείνεται συνεχώς. Ο όμιλος υποστηρίζεται από δύο υποκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και από ιδιόκτητο στόλο άνω των 120 φορτηγών, ο οποίος καλύπτει τόσο τις ανάγκες διανομής όσο και τη συλλογή ζώων.

Η πελατειακή βάση του Ομίλου Κασίδη εκτείνεται σε ολόκληρη την ελληνική αγορά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Περιλαμβάνει χονδρεμπόρους, αλυσίδες λιανεμπορίου, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και κρεοπωλεία. Ωστόσο, σημαντικότερο στοιχείο της πορείας του ομίλου παραμένει το δίκτυο των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων, οι οποίοι συνεργάζονται με την εταιρεία εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αποτελώντας θεμέλιο της εφοδιαστικής του αλυσίδας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026 είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κλάδο. Περιλαμβάνει την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου ζωοτροφών με δυνατότητα παραγωγής 30 τόνων την ώρα, έργο που θα ενισχύσει σημαντικά την αυτάρκεια σε πρώτες ύλες και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στο κόστος παραγωγής. Επίσης, αναπτύσσονται νέες σταβλικές εγκαταστάσεις χοιροτροφίας για 1.300 χοιρομητέρες και 40.000 παράγωγα ζώα ετησίως σε έκταση που ξεπερνά τα 52.000 τετραγωνικά μέτρα. Προβλέπονται επίσης νέες εγκαταστάσεις πάχυνσης βοοειδών, ενώ η μονάδα βιοαερίου επεκτείνεται από 0,5 MW σε 1 MW.
Σημαντική προσθήκη είναι η νέα γραμμή σφαγής χοίρων, δυναμικότητας 100 χοίρων ανά ώρα, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και η αυτοματοποίηση της γραμμής τεμαχισμού στη Φάρμα Ελασσόνας. Νέοι αποθηκευτικοί χώροι και κέντρα διακίνησης τροφίμων, μεταξύ άλλων στη Χαλκιδική, ενισχύουν την εφοδιαστική αλυσίδα και επιτρέπουν καλύτερη κάλυψη της αγοράς.
Σήμερα ο όμιλος κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή και διάθεση αιγοπρόβειου κρέατος στην Ελλάδα και την πρώτη θέση στις εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος στην Ευρώπη. Παράλληλα καταγράφει συνολικό κύκλο εργασιών από βόειο κρέας που για το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον τομέα των κρεατοσκευασμάτων από χοιρινό και πουλερικά ο κύκλος εργασιών φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Ξεχωριστή σημασία για τον όμιλο έχει η πρόσφατη επένδυση στη Λέσβο, με την εξαγορά του Σφαγείου Σελάχα στην Καλλονή. Η απόφαση αυτή στηρίζεται τόσο στη μεγάλη παράδοση του νησιού στην προβατοτροφία όσο και στη διαχρονική σχέση του σφαγείου με τους παραγωγούς, καθώς και στη σύγχρονη υποδομή των εγκαταστάσεών του.
Με όλα τα παραπάνω ο Όμιλος Κασίδη διαμορφώνει ένα πλήρως καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής, συνδέοντας την εκτροφή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και τη διάθεση προϊόντων υψηλών προδιαγραφών στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.