× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πράσινο» εργοστάσιο στη Λέσβο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Για ειλημμένες αποφάσεις γίνεται λόγος, ώστε να αξιοποιηθεί το ενεργειακό πεδίο Λεπετύμνου, με την έγκριση μάλιστα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 7/7/2020

«Πράσινο» εργοστάσιο στη Λέσβο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Ένα βήμα πριν τις ανακοινώσεις φαίνεται πως βρίσκεται η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες, που έχει βάλει πλώρη για την αξιοποίηση τεσσάρων -ανεκμετάλλευτων ως τώρα- γεωθερμικών πεδίων στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνει και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, οι εξελίξεις είναι πέρα από ραγδαίες και ευχάριστες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιθυμεί την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Λεπετύμνου και για το λόγο αυτό θα ολοκληρώσει μια σειρά από γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα, διερευνώντας την πιθανότητα κατασκευής ενός «πράσινου» εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες, με ιδιαιτέρως αυξημένες πιθανότητες υλοποίησης. 

Η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Απρίλιο, της σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες («Γεωθερμικός Στόχος Δύο - Μονοπρόσωπη Α.Ε.»), αλλά και η πρόσφατη ρύθμιση για την παράταση της μίσθωσης των γεωθερμικών πεδίων, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στη Βόρεια και Δυτική Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο πρότζεκτ, που είχε «παγώσει» προ δύο ετών, αλλά η απόφαση για την ενεργειακή αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας, όχι μόνο της Λέσβου αλλά και των Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων, είναι πλέον οριστική. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εξασφάλισε από το ελληνικό δημόσιο παράταση της άδειας εκμετάλλευσης, έχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης στα συγκεκριμένα πεδία.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός των προηγούμενων ημερών κατακύρωσε ως στρατηγικό εταίρο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ως «υψηλότερο προσφέροντα», με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ανακηρύσσεται ως «αναπληρωματική προσφέρουσα». Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ειδικού σκοπού ο στρατηγικός εταίρος θα «μπει» με πλειοψηφικό ποσοστό. Επί της ουσίας, η εταιρεία που συστήνεται θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, αλλά και τη διαχείριση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές, που θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό από τις γεωτρήσεις.

Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη Μήλο και αφότου γίνουν οι απαιραίτητες συνεννοήσεις και εξασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει η αξιοποίηση (σε δεύτερο χρόνο) των γεωθερμικών πεδίων του νησιού μας.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, παρακολουθεί πάντως στενά τις εξελίξεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το όλο πρότζεκτ μπορεί να προχωρήσει και νωρίτερα, αποδεικνύοντας -σε όσους επιμένουν να τον λοιδορούν ότι ασχολείται κυρίως με το μεταναστευτικό- πως στην ατζέντα του περιλαμβάνονται και μεγαλεπήβολα σχέδια για την αξιοποίηση κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος της Δυτικής Λέσβου έναντι άλλων περιοχών της χώρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας