× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντί για αιτήσεις ασύλου, ποινικές διώξεις για 850 άτομα

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για το αντίθετο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/7/2020

Αντί για αιτήσεις ασύλου, ποινικές διώξεις για 850 άτομα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε πλήρη εξέλιξη η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς, όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά όλων των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης να αναστείλει τις διαδικασίες ασύλου μεταξύ 1ης Μαρτίου και 1η Απριλίου ως ένα από τα σκληρά μέτρα που πήρε εκείνη την περίοδο εξαιτίας της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με καταγγελία της ΜΚΟ HIAS, η εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε όλους τους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο βρίσκονται νεφροπαθείς, έγκυες, αστυνόδευτα ανήλικα, ακόμη και μία μητέρα που έχασε το παιδί της ανοιχτά της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Hias επισημαίνει, μάλιστα, ότι στις 7 Απριλίου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε διαβεβαιώσει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «οι αφίξεις του Μαρτίου θα εντάσσονταν στην διαδικασία ασύλου, αποκαθιστώντας εν μέρει την αδικία που είχαν υποστεί οι εν λόγω αιτούντες». «Μετά το πέρας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποθέσεων ατομικά, όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία και θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η απόφαση της εισαγγελίας για ποινική δίωξη αφορά 850 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

«Η ποινική δίωξη των αιτούντων αντιβαίνει και στο αίτημα της κυβέρνησης για έναν ‘πιο δίκαιο διαμερισμό των αιτούντων άσυλο’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκκρεμείς ποινικές διώξεις, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες θα αποκλείσουν τους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης» καταγγέλλει η ΜΚΟ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκεται εκτεθειμένη και υπόλογη απέναντι και στην Ε.Ε. για το θέμα θανάτου από πυρά 22χρονου πρόσφυγα στον Έβρο.

Ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο ασκήθηκε σε όλους τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020

6 Ιουλίου 2020, Μυτιλήνη - Ποινική δίωξη  άσκησε η εισαγγελία Μυτιλήνης στους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου στο διάστημα μεταξύ 1ης  Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2020, όσο δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή νέων αιτήσεων κατά πρωτοφανή παράβαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκό δικαίου

Στους εν λόγω αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων η μητέρα που έχασε το παιδί στα ανοιχτά της Λέσβου,  νεφροπαθείς, έγκυες γυναίκες , ασυνόδευτοι ανήλικοι και δικαιούχοι οικογενειακής επανένωσης, δεν είχε επιτραπεί να υποβάλουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας και είχαν τεθεί σε διοικητική κράτηση αρχικά στις απάνθρωπες και εξευτελιστικές του συνθήκες αρματαγωγού του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια  δε,   μεταφέρθηκαν στα κάμπ της Μαλακάσας και των Σερρών όπου συνεχίστηκε η κράτησή τους μέχρι τις αρχές του Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 7 Απριλίου, με την λήξη της ισχύος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία ανέστειλε υποβολή νέων αιτήσεων ασύλου, το γραφείο τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι οι αφίξεις του Μαρτίου θα εντάσσονταν στην διαδικασία ασύλου, αποκαθιστώντας εν μέρει την αδικία που είχαν υποστεί οι εν λόγω αιτούντες.

Με την πρόσφατη απόφαση της εισαγγελίας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά όλων όσοι αφίχθησαν εντός Μαρτίου, μια απόφαση που αφορά περίπου 850 αιτούντες άσυλο, προστίθεται άλλη μια αδικία στις ήδη πολυάριθμες που έχουν συντελεστεί εις βάρος των συγκεκριμένων ανθρώπων που έφτασαν στο ελληνικό έδαφος σε αναζήτηση διεθνούς προστασίας, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος στη διεθνή προστασία και κράτηση σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

Ποινική δίωξη αιτούντων άσυλο για παράνομη είσοδο, ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου είναι παράνομη. Οι συμβαλλόμενες χώρες δεν θα επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις στους πρόσφυγες λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής, εάν αυτοί προερχόμενοι απ’ ευθείας από χώρες όπου η ζωή ή η ελευθερία τους απειλούνταν, εισέρχονται ή βρίσκονται ήδη στο έδαφος των χωρών χωρίς άδεια, υπό τον όρο ότι αυτοί αφ’ ενός θα παρουσιαστούν άμεσα στις αρχές και αφ’ ετέρου θα δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για την παράνομή τους είσοδο ή διαμονή - αναφέρει ρητά το άρθρο 31 παράγραφος 1 της Σύμβαση της Γενεύης.

Η ποινική δίωξη των αιτούντων αντιβαίνει και στο αίτημα της  κυβέρνησης για έναν ‘πιο δίκαιο διαμερισμό των αιτούντων άσυλο’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκκρεμείς ποινικές διώξεις, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες θα αποκλείσουν τους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ήδη, οι υποθέσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων, διωκόμενων ποινικά για παράνομη είσοδο, έχουν αποπροτεραιοποιηθεί από τις λίστες για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, αφαιρώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες των ελληνικών κάμπ.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μικροί μαθητές, μεγάλα μαθήματα οδικής ασφάλειας

Η ενημερωτική πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης ανέδειξε τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής από την προσχολική ηλικία
Μικροί μαθητές, μεγάλα μαθήματα οδικής ασφάλειας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η ταχύτητα παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους των νησιών

758 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα τον Μάιο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας
Η ταχύτητα παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος στους δρόμους των νησιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Θέλουμε σωματεία αγώνα και όχι διαχείρισης»

Οι υποψήφιες της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λέσβου Αλεξάνδρα Λύκου και Εύη Μπουτούλη ασκούν κριτική στις κυρίαρχες παρατάξεις και καλούν τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν ένα πιο διεκδικητικό συνδικαλιστικό μοντέλο για τον ΣΕΠΕ Λέσβου
«Θέλουμε σωματεία αγώνα και όχι διαχείρισης»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι φωτογραφίες που διέσωσαν τη μνήμη της Φώκαιας

112 χρόνια μετά τον διωγμό των Ελλήνων της Φώκαιας οι άγνωστες φωτογραφίες που αποτύπωσαν τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και οι προσπάθειες ανάδειξής τους από τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών
Οι φωτογραφίες που διέσωσαν τη μνήμη της Φώκαιας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι δάσκαλοι της Λέσβου με 114 υποψηφίους σε πέντε παρατάξεις

Την Τρίτη 16 Ιουνίου οι εκλογές του ΣΕΠΕ Λέσβου για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αντιπροσώπους στη ΔΟΕ και Ελεγκτική Επιτροπή
Στις κάλπες οι δάσκαλοι της Λέσβου με 114 υποψηφίους σε πέντε παρατάξεις
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις για κοκαΐνη, κάνναβη και όπλα στη Μυτιλήνη

Τρεις υποθέσεις ναρκωτικών μέσα σε μία ημέρα απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές της Λέσβου. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, ζυγαριά ακριβείας και 10 μαχαίρια
Συλλήψεις για κοκαΐνη, κάνναβη και όπλα στη Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και το παιδί κατεβαίνει στις κάλπες η Συλλογική

Η παράταξη τονίζει την ανάγκη για έναν ανοιχτό, δημοκρατικό και διεκδικητικό σύλλογο που θα δίνει χώρο στη φωνή των εκπαιδευτικών -Αναλυτικά όλα τα ονόματα των υποψηφίων στις εκλογές του ΣΕΠΕ Λέσβου
Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό και το παιδί κατεβαίνει στις κάλπες η Συλλογική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο

Φωτιές, σατιρικοί στίχοι και λαϊκό γλέντι στο Καμπούδι
Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αιμοδοσία και μουσική ενώνουν δυνάμεις στη Μυτιλήνη

Με αφορμή την επέτειό του, ο Σύλλογος Αιμοδοτών Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες να δώσουν αίμα και να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τη συναυλία της Έλενας Παπαρίζου
Αιμοδοσία και μουσική ενώνουν δυνάμεις στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια υπογραφή που χτίζει γέφυρες στο Αιγαίο

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς συμμετείχαν στην τελετή αδελφοποίησης του 9ου Δημοτικού Μυτιλήνης με σχολείο του Αϊβαλιού, στέλνοντας μήνυμα επικοινωνίας και συνεργασίας
Μια υπογραφή που χτίζει γέφυρες στο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά

Ημερίδα της ΕΛΛΕΤ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νύχτα αγωνίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Πυρκαγιά ξέσπασε στον χώρο κράτησης όπου βρίσκονταν 15 άτομα- Κρατούμενος για κλοπές φέρεται ως υπαίτιος
Νύχτα αγωνίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου