× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντί για αιτήσεις ασύλου, ποινικές διώξεις για 850 άτομα

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για το αντίθετο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/7/2020

Αντί για αιτήσεις ασύλου, ποινικές διώξεις για 850 άτομα

Σε πλήρη εξέλιξη η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς, όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά όλων των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης να αναστείλει τις διαδικασίες ασύλου μεταξύ 1ης Μαρτίου και 1η Απριλίου ως ένα από τα σκληρά μέτρα που πήρε εκείνη την περίοδο εξαιτίας της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΜΚΟ HIAS, η εισαγγελία Μυτιλήνης άσκησε ποινική δίωξη σε όλους τους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο βρίσκονται νεφροπαθείς, έγκυες, αστυνόδευτα ανήλικα, ακόμη και μία μητέρα που έχασε το παιδί της ανοιχτά της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Hias επισημαίνει, μάλιστα, ότι στις 7 Απριλίου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε διαβεβαιώσει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «οι αφίξεις του Μαρτίου θα εντάσσονταν στην διαδικασία ασύλου, αποκαθιστώντας εν μέρει την αδικία που είχαν υποστεί οι εν λόγω αιτούντες». «Μετά το πέρας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποθέσεων ατομικά, όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία και θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η απόφαση της εισαγγελίας για ποινική δίωξη αφορά 850 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

«Η ποινική δίωξη των αιτούντων αντιβαίνει και στο αίτημα της κυβέρνησης για έναν ‘πιο δίκαιο διαμερισμό των αιτούντων άσυλο’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκκρεμείς ποινικές διώξεις, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες θα αποκλείσουν τους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης» καταγγέλλει η ΜΚΟ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκεται εκτεθειμένη και υπόλογη απέναντι και στην Ε.Ε. για το θέμα θανάτου από πυρά 22χρονου πρόσφυγα στον Έβρο.

Ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο ασκήθηκε σε όλους τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020

6 Ιουλίου 2020, Μυτιλήνη - Ποινική δίωξη  άσκησε η εισαγγελία Μυτιλήνης στους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου στο διάστημα μεταξύ 1ης  Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2020, όσο δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή νέων αιτήσεων κατά πρωτοφανή παράβαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκό δικαίου

Στους εν λόγω αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων η μητέρα που έχασε το παιδί στα ανοιχτά της Λέσβου,  νεφροπαθείς, έγκυες γυναίκες , ασυνόδευτοι ανήλικοι και δικαιούχοι οικογενειακής επανένωσης, δεν είχε επιτραπεί να υποβάλουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας και είχαν τεθεί σε διοικητική κράτηση αρχικά στις απάνθρωπες και εξευτελιστικές του συνθήκες αρματαγωγού του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια  δε,   μεταφέρθηκαν στα κάμπ της Μαλακάσας και των Σερρών όπου συνεχίστηκε η κράτησή τους μέχρι τις αρχές του Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 7 Απριλίου, με την λήξη της ισχύος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία ανέστειλε υποβολή νέων αιτήσεων ασύλου, το γραφείο τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι οι αφίξεις του Μαρτίου θα εντάσσονταν στην διαδικασία ασύλου, αποκαθιστώντας εν μέρει την αδικία που είχαν υποστεί οι εν λόγω αιτούντες.

Με την πρόσφατη απόφαση της εισαγγελίας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά όλων όσοι αφίχθησαν εντός Μαρτίου, μια απόφαση που αφορά περίπου 850 αιτούντες άσυλο, προστίθεται άλλη μια αδικία στις ήδη πολυάριθμες που έχουν συντελεστεί εις βάρος των συγκεκριμένων ανθρώπων που έφτασαν στο ελληνικό έδαφος σε αναζήτηση διεθνούς προστασίας, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος στη διεθνή προστασία και κράτηση σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

Ποινική δίωξη αιτούντων άσυλο για παράνομη είσοδο, ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου είναι παράνομη. Οι συμβαλλόμενες χώρες δεν θα επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις στους πρόσφυγες λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής, εάν αυτοί προερχόμενοι απ’ ευθείας από χώρες όπου η ζωή ή η ελευθερία τους απειλούνταν, εισέρχονται ή βρίσκονται ήδη στο έδαφος των χωρών χωρίς άδεια, υπό τον όρο ότι αυτοί αφ’ ενός θα παρουσιαστούν άμεσα στις αρχές και αφ’ ετέρου θα δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για την παράνομή τους είσοδο ή διαμονή - αναφέρει ρητά το άρθρο 31 παράγραφος 1 της Σύμβαση της Γενεύης.

Η ποινική δίωξη των αιτούντων αντιβαίνει και στο αίτημα της  κυβέρνησης για έναν ‘πιο δίκαιο διαμερισμό των αιτούντων άσυλο’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκκρεμείς ποινικές διώξεις, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες θα αποκλείσουν τους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ήδη, οι υποθέσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων, διωκόμενων ποινικά για παράνομη είσοδο, έχουν αποπροτεραιοποιηθεί από τις λίστες για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, αφαιρώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες των ελληνικών κάμπ.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο