× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απροστάτευτοι στη φωτιά, μέσα καλοκαιριού!

Ακαθάριστοι αγροτικοί δρόμοι και μονοπάτια- Καμπάνα κινδύνου κρούει η Δασική Υπηρεσία ενημερώνοντας και την Εισαγγελία για όσα δεν έχουν γίνει ακόμα, Ιούλιο μήνα, σχετικά με την πυροπροστασία

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 7/7/2020

Απροστάτευτοι στη φωτιά, μέσα καλοκαιριού!
' χρόνος ανάγνωσης

Παρότι η Λέσβος έχει… καεί, ξανά και ξανά, στο πρόσφατο παρελθόν, το γεγονός πως μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις δασικές εκτάσεις του νησιού μας, δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού. Sos εκπέμπει η Δασική Υπηρεσία, σε σχετικό της έγγραφο προς τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, κοινοποιώντας μάλιστα το περιεχόμενο του και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Όπως επισημαίνεται σε αυτό, διανύοντας τον μήνα Ιούλιο, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό οι απαραίτητες εργασίες για την πυροπροστασία, με καθαρισμό αγροτικών δρόμων, μάζεμα κλαδιών και άνοιγμα μονοπατιών για τα πεζοπόρα τμήματα, ώστε η Λέσβος να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο. Επί της ουσίας, μόνο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ξεκίνησε παρεμβάσεις, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Παρακοίλων, ωστόσο στο Δήμο Μυτιλήνης επιλέγουν να παίξουν… με τη φωτιά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Απριλίου το Υπουργείο Εσωτερικών κατένειμε συνολικά 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του έτους 2020 σε 326 Δήμους της χώρας, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να βάζει στα ταμεία του 204.700 ευρώ και τον Δήμο Μυτιλήνης το ποσό των 159.300 ευρώ. Μια κατανομή, που βασίζεται στις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, την έκταση και φυσικά την επικινδυνότητα βάσει της εμπειρίας προηγούμενων χρόνων.

Από τη στιγμή που πρόκειται για πιστώσεις, οι οποίες πρέπει βάσει της νομοθεσίας να διατεθούν αποκλειστικά σε δράσεις πυροπροστασίας, κατόπιν συνεννόησης με τις Πυροσβεστικές και Δασικές Υπηρεσίες, θα περίμενε κανείς να υπάρχει έγκαιρος σχεδιασμός από τους δύο Δήμους και ήδη, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Και αν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου έχουν βγει τα μηχανήματα στο δάσος, προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι στο Δήμο Μυτιλήνης δεν έχει πραγματοποιηθεί η παραμικρή παρέμβαση πυροπροστασίας ως τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς, πως η δημοτική αρχή Κύτελη προχώρησε αρχές Μαΐου στην πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για 4 μήνες, και συγκεκριμένα 17 ατόμων, μεταξύ των οποίων ενός πολιτικού μηχανικού ΠΕ (!), δύο οδηγών ΔΕ, δύο χειριστών μηχανημάτων ΔΕ και 12 εργατών ΥΕ «προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κατεπείγουσες εποχικές και πρόσκαιρες ανάγκες του δήμου Μυτιλήνης κατά την αντιπυρική περίοδο», είναι απορίας άξιο το πότε σκοπεύουν να ξεκινήσουν εργασίες στις δασικές εκτάσεις, αλλά και τι ακριβώς κάνουν ως σήμερα όσοι προσλήφθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα προηγούμενα χρόνια ο τ. Δήμος Λέσβου ξεκινούσε τις σχετικές παρεμβάσεις το αργότερο στα μέσα Μαΐου, έχοντας προχωρήσει το πολύ σε 5-7 προσλήψεις για τις απαραίτητες εργασίες, που αφορούσαν όμως ολόκληρο το νησί. Σύγκριση, που όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η δημοτική παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη» προκαλεί ερωτηματικά, ζητώντας απαντήσεις από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης τόσο γύρω από τον προγραμματισμό των παρεμβάσεων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, όσο και για το αντικείμενο απασχόλησης των 17 προσληφθέντων από τον Δήμο για το σκοπό αυτό.

Γνωστοποιώντας τις διαπιστώσεις της και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, η Δασική Υπηρεσία θέτει ουσιαστικά προ των ευθυνών τους πρωτίστως τον Δήμο Μυτιλήνης και δευτερευόντως τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, αφού γίνεται πλέον ευρέως αντιληπτό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ οι απαραίτητες παρεμβάσεις, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους πνεύμονες πρασίνου του νησιού μας.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Επίσκεψη Πλεύρη στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ενημερώθηκε αναλυτικά για το ιστορικό του έργου που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μς τη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στο φως τα μυστικά της απολιθωμένης χλωρίδας της Λέσβου

Μια ξεχωριστή επιστημονική παρουσίαση την Παρασκευή 29 Αυγούστου, στις 12:30, στο Μουσείο στο Σίγρι
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σπήλαια και υπόγειες γεωμορφές «ζωντανεύουν» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Στις 27 Αυγούστου, 10:30–12:30, μια βιωματική εμπειρία για παιδιά 10–15 ετών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μητέρες στο επίκεντρο: Μια συνάντηση για την ανατροφή, την αγάπη και τα όρια

Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Mythical Coast Wellness Retreat η συνάντηση της Help με ελεύθερη συμμετοχή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Λέσβος παίζει… επιτραπέζια αντισφαίριση

Τουρνουά την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξωφρενική αισχροκέρδεια στα τρόφιμα

Τρελές αυξήσεις στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεργασία για προστασία των ψαράδων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Αισιόδοξα μηνύματα από την συνάντηση στην Πέτρα με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σταθερή η λειτουργία του Μιχαλέλειου παρά τις αναταράξεις

Δεν υπάρχουν χρέη, κανονική η φροντίδα των ηλικιωμένων. Εξελίξεις με την αδειοδότηση του ιδρύματος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη Μυτιλήνη το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης Λέσβου

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου συζήτηση με θέμα «Η διπλωματία των πόλεων και η εμπέδωση της ειρήνης»
ΧΩΡΙΑ

Έρχονται τα Ερμογένεια στις 30 και 31 Αυγούστου

Γιορτή στον Άγιο Ερμογένη με ποδηλατάδα, γλέντι και παραδοσιακά δρώμενα
ΚΟΣΜΟΣ

Ξηρασίας χωρίς προηγούμενο στην Μεσόγειο

Στις αρχές Αυγούστου, το 7,8% της Ευρώπης και της περιοχής της Μεσογείου ήταν σε επίπεδο συναγερμού