× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απόλυτα επιτυχημένο το Ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων

Πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από 10 έως 26 Ιουνίου 2020 με συντονιστή το Γεωπάρκο Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2020

Απόλυτα επιτυχημένο το Ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ψηφιακού Σχολείου Γεωπάρκων 2020 με θέμα «UNESCO Global Geoparks: Territories of Resilience», που πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από 10 έως 26 Ιουνίου 2020 με συντονιστή το Γεωπάρκο Λέσβου. Το Ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων αποτελεί την ετήσια οργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο, η οποία φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά.

Το Ψηφιακό Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2020 συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η οργάνωση του Ψηφιακού Σχολείου Γεωπάρκων είχε την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
Επιστημονικός υπεύθυνος του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων ήταν ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 134 διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, επιστημονικοί φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης που συνεργάζονται με γεωπάρκα, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 42 χώρες από όλο τον κόσμο (Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ζάμπια, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράκ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κονγκό, Κύπρος, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μαρόκο, Μεξικό, Μιανμάρ, Μποτσουάνα, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Ολλανδία, Ουγκάντα, Ουρουγουάη, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τανζανία, Τουρκία, Φιλιππίνες, Φινλανδία, Χιλή).

Στην έναρξη του Ψηφιακού Σχολείου πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από την Δρ. Κουζηνία Κατραμάδου, Εμπ. Πρεσβευτής Σύμβουλος Α’, Διευθύντρια του Γραφείου Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων συμμετείχαν 40 διακεκριμένοι εισηγητές από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και επιφανείς επιστήμονες γεωπάρκων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των οποίων συμμετείχαν ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και μείωσης των γεωλογικών κινδύνων της UNESCO, Δρ. Özlem Adiyaman – Lopes, υπεύθυνη του Προγράμματος Γεωεπιστημών της UNESCO, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθ. Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ο Ομ. Καθ. Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, ο Καθ. Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών, ο Καθ. Setsuya Nakada του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο Καθ. Jose Luis Palacio του Πανεπιστημίου του Μεξικού, η Δρ. M.-L. Frey, Διευθύντρια Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO Gea Norvegica και συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Το Θερινό Σχολείο επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αξιοποίησης των Γεωπάρκων αλλά των πλεονεκτημάτων που απορρέουν για την τοπική κοινωνία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια καταστροφών ή επιδημιών όπως η πρόσφατη επιδημία του COVID-19. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα οργάνωσης, ανάπτυξης, διοίκησης, εκπαίδευσης, προώθησης των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την λειτουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθώς και των τοπικών περιφερειακών δικτύων του στην Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την δημιουργία νέων Γεωπάρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και προβολή της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια του Ψηφιακού Σχολείου οργανώθηκαν ειδικές παρουσιάσεις από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, οι οποίες πρόβαλαν τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας ως μοναδικός προορισμός για την συμμετοχή σε δραστηριότητες της φύσης και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την ειδική δραστηριότητα θαλάσσιας περιήγησης στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου.
Το Ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων γνώρισε πολύ μεγάλη δημοσιότητα καθώς οι συμμετέχοντες ενημέρωναν συνεχώς μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις εργασίες του σχολείου και τη Λέσβο ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κάλεσμα Χριστόφα για περισσότερους αιμοδότες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τονίζει τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος και τη συμβολή της στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
Κάλεσμα Χριστόφα για περισσότερους αιμοδότες
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι μπίλιες, το κουτσό και το γαϊτανάκι στο Πλωμάρι νίκησαν τις οθόνες

Παιδιά και γονείς ταξίδεψαν στις αυλές και τις γειτονιές άλλων εποχών μέσα από τα παραδοσιακά παιχνίδια της Λέσβου
Οι μπίλιες, το κουτσό και το γαϊτανάκι στο Πλωμάρι νίκησαν τις οθόνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα καλοκαιρινά έκτακτα δρομολόγια του «Νήσος Σάμος»

Από 11 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου προσεγγίσεις σε Μύρινα και Καβάλα κάθε Σαββατοκύριακο
Τα καλοκαιρινά έκτακτα δρομολόγια του «Νήσος Σάμος»
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δύο παγκόσμια μετάλλια και μια πόλη περήφανη για τον Γιάννη Βλοτινό

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστοφαςκάνει λόγο για έναν αθλητή που με το ήθος, τη συνέπεια και τις επιδόσεις του αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές
Δύο παγκόσμια μετάλλια και μια πόλη περήφανη για τον Γιάννη Βλοτινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φώτης Μάγγος αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής

Ο δήμαρχος Λειψών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη μετακίνησή του στη Γενική Γραμματεία, ενώ ο Μανώλης Κουτουλάκης οδηγείται σε νέο ρόλο
Ο Φώτης Μάγγος αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η «Αγιοτόκος» Λέσβος με κατάνυξη τίμησε τους Προστάτες της

Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων της Λέσβου στην προκυμαία Μυτιλήνης το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουνίου
Η «Αγιοτόκος» Λέσβος με κατάνυξη τίμησε τους Προστάτες της
ΧΩΡΙΑ

Σε αμμώδη βυθό προσάραξε ιστιοφόρο με τουρκική σημαία στη Λέσβο

Επιχείρηση παρακολούθησης από το Λιμενικό υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ανέμους έως 6 μποφόρ
Σε αμμώδη βυθό προσάραξε ιστιοφόρο με τουρκική σημαία στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

Το τεύχος είναι αφιερωμένο στην Κούβα και περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές στην ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης
Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: Περισσότεροι επισκέπτες με τσάρτερ αλλά…

Τα στοιχεία των αφίξεων με τσάρτερ στη Λέσβο δείχνουν άνοδο τον Μάιο, τον πρώτο ουσιαστικά μήνα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Ωστόσο οι τζίροι των τουριστικών επιχειρήσεων έδειξαν ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια
Λέσβος: Περισσότεροι επισκέπτες με τσάρτερ αλλά…
ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς

Από τη δωρεάν μετακίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως την κατάργηση των Πανελλαδικών το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας
Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Επάνω Σκάλα λόγω ασφαλτοστρώσεων

Από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου παρεμβάσεις στην οδό Ναυμαχίας Έλλης με προσωρινές ρυθμίσεις στην κυκλοφορία και απαγόρευση στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία
Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Επάνω Σκάλα λόγω ασφαλτοστρώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο

Φωτιές, σατιρικοί στίχοι και λαϊκό γλέντι στο Καμπούδι
Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο